Adina Vălean, comisar european pentru Transporturi, a declarat, în emisiunea Insider politic, difuzată sâmbătă la Prima TV, că preşedintele Klaus Iohannis este foarte respectat pe plan european şi ar putea obţine o funcţie importantă după terminarea mandatului prezidenţial.
”Preşedintele Klaus Iohannis are o funcţie foarte importantă pe plan european: este preşedintele României. Sunt unele funcţii europene care nu înseamnă neapărat ceva. Preşedintele Iohannis este respectat, are foarte multe relaţii şi conexiuni politice. Nu ştim ce-şi doreşte, dar are toate posibilităţile deschise dacă îşi doreşte ceva anume”, a declarat Adina Vălean întrebată dacă preşedintele Klaus Iohannis poate obţine o funcţie importantă pe plan european.
Adina Vălean a fost susţinută, în 2019, pentru funcţia de comisar european în domeniul transporturilor, de preşedintele Klaus Iohannis şi de premierul de la acea vreme, Ludovic Orban.
Pe de altă parte, Vălean susţine că renegocierea PNRR, pe care au cerut-o în special miniştrii PSD, nu este lipsită de sens. Ea a explicat că liderii de la Bruxelles vor ca România să poată accesa toţi banii din PNRR.
”Chestiunea cu renegocierea PNRR nu este lipsită de sens pentru că s-au mai întâmplat nişte crize între timp. Şi Comisia Europeană recomandă anumite proiecte pentru Repower EU, domeniul energiei. Nişte ajustări, permutări sunt legitime. De asemenea, dacă noi considerăm că anumite proiecte ambiţioase de infrastructură ar putea să nu se realizeze, ar fi păcat să nu spunem asta. Am zis întotdeauna că noi am pierdut bani europeni de infrastructură pentru că nu am admis repede şi la timp faptul că ceva nu poate fi gata, ca să se poată redirecţiona banii către proiecte care ar putea fi mature. Eu cred că există deschidere la nivelul Comisiei Europene, nu depinde de mine personal, eu nu pot decât să încurajez şi să ajut pentru a face lucruri cu sens, dacă e nevoie să ajustăm ceva în PNRR”, a spus Adina Vălean.
Comisarul pentru Transporturi susţine că oficialii europeni ar vrea ca statele UE să cheltuie toţi banii din PNRR, tocmai pentru a confirma succesul programului.
”Nu e nimeni absurd la Bruxelles. Din contră, toată lumea la Bruxelles vrea să se cheltuie banii, pentru că asta ar însemna succesul PNRR-ului. Banii care au fost daţi, să se cheltuie. Deci toată lumea vrea ca România să ia banii”, a adăugat Adina Vălean.
Comisarul european pentru Transporturi a maii afirmat că a văzut de-a lungul carierei foarte multe mişcări de un anumit tip de extremă, dar a subliniat că este important ca cetăţenii să monitorizeze discursul şi ideile exprimate în spaţiul public de politicieni. Adina Vălean a fost întrebată, la Prima TV, dacă simte curentul extremist, de la Bruxelles, în contextul în care zilele trecute partidul AUR a protestat în faţa Parlamentului.
”Mărturisesc că eu nu ştiu foarte multe despre această nouă mişcare (…) dar am văzut de-a lungul timpului – şi din calitatea mea de politician european – foarte multe mişcări, să spunem naţionaliste sau mişcări de un anumit tip de extremă. Că poate să fie extremă de stânga, poate să fie extremă naţionalistă, poate să fie o extremă de dreapta, ea se manifestă în mai multe feluri în diverse ţări europene. Chiar recent a fost numit unul din partidele care asociate la guvernare în Suedia, care este ţară cu preşedinţia Uniunii Europene, este, să spunem, numit extremist. Se manifestă ca atare? Nu. Câte procente pot lua unii sau alţii cu un anume tip de discurs?”, a răspuns Adina Vălean.
Comisarul european a subliniat că este important ca cetăţenii să fie atenţi la discursul unor astfel de formaţiuni şi la ideile ce le promovează în spaţiul public.
”Cred că ceea ce este important este ca cetăţenii să monitorizeze discursurile şi ideile, pentru că etichetele nu sunt neapărat cuantificabile în voturi. Noi am văzut, au fost valuri enorme de îngrijorare la nivelul Uniunii Europene, în capitale, în legătură cu un partid sau altul, în ţări mari, grele, europene, dacă vor câştiga sau nu alegerile, unii s-au prezentat mai bine, alţii mai slab. O să vedem. Este o formă a democraţiei, o manifestare a societăţii”, a adăugat Adina Vălean, potrivit news.ro.
Ea susţine că întrebarea este în ce măsură societatea este ”permisivă şi permeabilă la un anume tip de idei care se manifestă în discursul public într-un fel sau altul”.
”Dar n-aş fi extrem, ca să folosesc cuvântul cheie, de îngrijorată pentru nimic, pentru că, în fond, am văzut în multe locuri, în democraţii foarte stabile, diverse feluri de a-ţi exprima voinţa, ideile politice, iar greutatea pe care au căpătat-o în societate nu a fost niciodată determinată cât să răstoarne, să spunem, lucrurile din cursurilor normale”, a mai afirmat Vălean.
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News