Brașov: Allen Coliban a făcut plăți către persoane decedate – raport Curtea de Conturi

Allen Coliban, sursa foto: Inquam Photos / Alex Nicodim

Allen Coliban, primarul USR din Brașov, a fost prins cu plăți nelegale în perioada în care a condus Primăria. USR-istul a încercat să ascundă raportul Curții de Conturi care arată dezastrul financiar din Primăria Brașov. Banii cetățenilor au fost folosiți la plăți care nu respectau legislația din România, iar primarul Allen Coliban nu a făcut nimic pentru a recupera prejudiciile. Curtea de Conturi a publicat, în 2022, raportul privind activitatea Primăriei Brașov în anul 2021.

Primăria Brașov a ajuns în situația de a plăti indemnizația de handicap către persoane care erau deja decedate, arată Curtea de Conturi. În 2021, primarul Allen Coliban a irosit 129.318 lei pentru plăți fără bază legală în cazul unor persoane decedate. Primăria condusă de Allen Coliban nu a verificat lista cu persoanele decedate și a continuat să facă plăți fără să aibă o bază legală.

Raportul Curții de Conturi

Plăți nelegale către FC Brașov

Curtea de Conturi arată că Primăria condusă de Allen Coliban a făcut plăți nelegale în valoare de 3,5 milioane de lei către Asociația Clubul Sportiv Fotbal Club Brașov-Steagul Renașterii. Primarul Allen Coliban nu a ținut cont de prevederile legale și a aruncat banii cetățenilor pe o echipă de fotbal. Curtea de Conturi i-a cerut lui Allen Coliban să recupereze prejudiciul de 3,5 milioane de lei, dar primarul USR a contestat raportul. După mai mulți ani de judecată, Primăria Brașov a pierdut definitiv procesul împotriva Curții de Conturi.

În 2024, procurorii DNA au făcut percheziții la Primăria Brașov pentru cazul privind finanțarea echipei FC Brașov. Finanțarea echipei FC Brașov este una dintre cele mai mari probleme din mandatul lui Coliban, deoarece banii cetățenilor s-au pierdut fără urme și toate instituțiile condamnă Primăria Brașov.

În timpul mandatului lui Allen Coliban, Primăria Brașov nu a recuperat prejudiciul de 3,5 milioane de lei. Primarul USR a încercat să ascundă acest dezastru financiar și apoi s-a judecat cu instituțiile statului, unde a pierdut definitiv în instanță. Judecătorii au constatat că Primăria Brașov nu a respectat legea și a folosit nelegal banii cetățenilor.

Raportul Curții de Conturi

Dosar penal în cazul „Catacombe Brașov”

Curtea de Conturi a dezvăluit, încă din 2021, și legăturile pe care Allen Coliban le avea cu diferiți ONG-iști din Brașov. Raportul Curții arată că Primăria Brașov a dat în folosință „Catacombe Brașov” către Asociația Amural și nu a încasat suma de 132.575 de lei, care ar fi trebuit să ajungă în conturile instituției.

Asociația Amural nu avea dreptul să ocupe catacombele, după cum arată Curtea de Conturi. Primăria condusă de Allen Coliban nu a făcut nimic pentru a recupera acest prejudiciu.

De asemenea, procurorii DNA au deschis dosar penal în acest caz, iar Flavia Boghiu, viceprimar USR, a fost pusă sub urmărire penală pentru abuz în serviciu. Acest lucru arată că raportul Curții de Conturi a avut consecințe, iar dezastrul financiar din Primăria Brașov nu rămâne fără sancțiuni.

Raportul Curții de Conturi

Contracte fără licitații

Curtea de Conturi a analizat și contractul fără licitație încheiat între Primăria Brașov și SC Coral Impex SRL, privind „servicii de salubrizare – deratizare, dezinsecție, dezinfecție”. Curtea de Conturi arată că, în 2021, a fost aplicată nejustificată procedura „de negociere fără publicarea prealabilă a unui anunț de participare în cazul atribuirii contractului de prestări servicii” către compania SC Coral Impex SRL.

Cu alte cuvinte, Primăria Brașov nu avea niciun motiv să ofere acel contract prin atribuire directă, așa cum a decis Allen Coliban. Procedura de achiziție prin licitație a fost contestată, iar Allen Coliban a hotărât să ofere contractul fără licitație.

Plata burselor: întârziată și nelegală

Curtea de Conturi a stabilit că plata burselor a fost întârziată și nelegală la mai multe școli și licee din Brașov, chiar în timpul mandatului lui Allen Coliban.

Plățile au fost întârziate chiar în semestrul II din anul școlar 2020-2021, adică în perioada în care Primăria Brașov era controlată de Allen Coliban. De asemenea, Curtea de Conturi arată că în semestrul II din anul școlar 2020-2021 și semestrul I din anul școlar 2021-2022 nu s-au respectat prevederile legale cu privire la plata lunară a burselor școlare.

Întregul raport poate fi citi aici: Raport Audit Curte Conturi

Autor

  • Marius Constantin

    Marius Constantin, editorialist PS News. Marius Constantin are o experiență de 8 ani în presă, consultanță politică și marketing, în România și Italia.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: