Deputaţii USR au depus luni, în plenul Camerei Deputaţilor, o moţiune simplă împotriva ministrului Agriculturii, Florin Barbu care, înainte de dezbaterea acesteia, a răspuns la întrebările presei din Parlament. La rândul său, președintele Comisiei de Agricultură din Camera Deputaților, Adrian Chesnoiu a vorbit, în plen, despre problemele fermierilor în (ne)atenția unor partide ca USR întrebând cum vor vota, aceștia, oare, Legea arendei.
Întrebat de PS News la ce se așteaptă după moțiunea simplă a USR, Florin Barbu a răspuns:
La ce să mă aștept? USR-ul a spus ceva ce nu am făcut noi pentru fermierii români? USR-ul nu este informat. Pe USR-iști nu i-a interesat niciodată agricultura din România și mia mult decât atât cât timp am fost președintele Comisiei de Agricultură din Camera Deputaților, în ultima legislatură, nu am avut un singur proiect legislative depus de USR, pentru a îi sprijini pe fermierii și procesatorii români(…).
S-a depus o moțiune pur politică încercând pentru alegerile europarlamentare să facă pragul de 5%. Nu sunt nostalgic după Nicolae Ceaușescu (…) a fost o glumă, o nebunie(…)numai oamenii inteligenți știu de glumă și de ironie”
Adrian Chesnoiu întreabă USR: „Cum veți vota pentru Legea arendei?”
La rândul său, Adrian Chesnoiu, președintele Comisiei de Agricultură din Camera Deputaților a vorbit, în plen și despre Legea arendei aruncând la fileu, USR-ului întrebarea despre cum vor vota această lege care tergiversează de multă vreme.
„O să arătați atunci românilor cum veți vota și fermierilor români cât de mult țineți la ei, astfel încât să votăm o lege extrem de benefică pentru această categorie. Atunci vom putea din nou să dăm dovadă de ceea ce ați votat (…). Ridicăm mâna votând acea lege despre care spuneți că este sau că a fost cu dedicație făcută(…) n-am venit nici cu pozele colegilor dvs. care votau un PNRR în care se prevăd 170 de milioane de euro pentru consultanță. A scris presa râuri întregi despre cine accesează consultanța pe PNRR, cine face asistența tehnică și cine beneficiază de bani ai une legi făcute poate cu dedicație?”, a declarat Chesnoiu.
Noul proiect pentru Legea arendei urmează să fie votat, în scurt timp, în plenul Camerei Deputaților. Potrivit lui Chesnoiu, grupurile parlamentare de la PSD și UDMR și-au dat deja acordul pentru susținerea legii și este de așteptat ca aceasta să treacă fără probleme de votul din Parlament.
”Legea a trecut prin Comisia pentru Agricultură, a fost votată și în Comisia Juridică, o să o avem la vot, sper eu, săptămâna viitoare, pe ordinea de zi a Camerei Deputaților, unde să fie votată, adoptată și apoi promulgată de președintele țării, astfel încât să producă efecte cât mai repede. Am și declarat că obiectivul era adoptarea acestei legi până la încheierea sesiunii de primăvară a anului 2024 și cred că o să ne încadrăm în acest termen”, a precizat Adrian Chesnoiu pentru Agro Tv.
Minimum 7 ani pentru contractul de arendă
Potrivit lui Adrian Chesnoiu, legea arendei, în forma în care urmează să intre la vot, este similară cu cea care a fost declarată neconsituțională anul trecut. Totuși, de această dată nu se mai anticipează probleme în privința promulgării legii, întrucât problema sesizată de Curtea Constituțională a României a fost remediată.
”Vorbim de cei minim 7 ani pentru contractul de arendă, posibilitatea schimbului între arendași în vederea comasării terenurilor pe care ei le lucrează, acestea sunt principalele lucruri care sunt prevăzute în lege. După decizia Curții Constituționale, noi am depus o nouă inițiativă legislativă și am cam prevăzut exact ceea ce convenisem deja pe legea care fusese adoptată”, a mai spus Adrian Chesnoiu.
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News