INTERVIU Adrian Cioroianu după victoria lui Trump: „Nu trebuie să ne așteptăm la schimbări dramatice”

Revenirea lui Donald Trump la Casa Albă rescrie istoria SUA, dar și pe cea globală. La ce ne putem aștepta de la republicanul care a făcut multe și radicale promisiuni în campania electorală? În exclusivitate pentru PS NEWS, Adrian Cioroianu, fost ministru de Externe, a făcut câteva estimări. 

Cum estimați că se vor schimba SUA după victoria lui Donald Trump?

Este o întrebare pe care ne-o punem cu toții. Pe de altă parte, cred că nu trebuie să ne așteptăm la schimbări dramatice și la o răsturnare a tuturor valorilor pe care America e fondată, indiferent cât de curios ar fi ca persoană Donald Trump, indiferent cât de diferit este el de un om politic, hai să spunem obișnuit… Are și el o limită între ceea ce poate să își dorească și ceea ce efectiv poate face.

În primul rând va trebui să-și alcătuiască o administrație sau, cum se spune la noi, un guvern. Vom vedea cine vor fi persoanele aduse de el atât la nivelul politicii interne, cât mai ales la nivelul politicii externe. Și, indiferent pe cine ar pune la conducerea, să zicem, Externelor, Departamentului de Stat, totuși, aparatul diplomatic nu va putea reinventa 100%. Cu siguranță va face numiri, dar în același timp e de reținut că Departamentul de Stat înseamnă o rețea de funcționari și de diplomați care lucrează, unii dintre ei de decenii. Și niciun președinte nu se poate debarasa de ei.

La fel, la nivelul Justiției. Evident că societatea americană, printre valorile pe care se bazează, se numără și o justiție pentru toți. Va face numiri politice, dar nu va putea schimba prin aceste numiri toate aceste domenii. Și cred că nici nu e cazul să dramatizăm de la distanță. Să așteptăm să vedem ce echipă își face și care vor fi prioritățile politicii sale.

Anticipați care va fi primul domeniu din cele promise pentru reformă? Care ar putea fi „primul taur” pe care îl va apuca de coarne?

Păi, va merge exact pe ce au vrut alegătorii lui, adică problema economică. Va impune probabil tarife protecționiste atât către China, cât și către Europa și problema, să spunem, a Securității. Dar ce vede el ar fi securitate. Mă refer la această migrație care într-adevăr scăpase de sub controlul administrației democrate. Joe Biden n-a fost foarte activ din acest punct de vedere și vedeți că nu e suficient să te faci că nu vezi o problemă. Problema rămâne acolo și s-a răzbunat asupra Kamalei Harris, această problemă a migrației.

Cred că acestea vor fi primele probleme pe care le va aborda, probleme în principal de politică internă, pentru că alegătorul american e mai puțin preocupat de ce se întâmplă în Ucraina. Ce se întâmplă în Ucraina ne interesează pe noi. Dar pe noi nu ne interesează ce se întâmplă la granița de sud a a Statelor Unite.

Americani acolo sunt atenți, mă refer la cei care l-au votat pe Trump și, în fine, noi vom aștepta să vedem soluția miraculoasă despre care vorbea. Nu neapărat că am crede în ea – că poate să oprească războaiele printr-un singur apel telefonic – dar, evident, că suntem cu toții curioși cum va reuși să răspundă tuturor acestor promisiuni pe care el însuși le-a făcut.

„România are importanța sa pe harta intereselor americane”

Cum credeți că va fi influențată România de revenirea lui Trump la Casa Albă?

Ca să fiu foarte sincer, nu cred că vor fi schimbări într-atât de dramatice încât să avem de pe acuma vreun regret. Adică natura relațiilor dintre România și Statele Unite se bazează pe un interes comun, nu e numai interesul uneia sau alteia dintre părți. România are importanța sa pe harta intereselor americane, după cum, evident, pentru noi Statele Unite sunt cel mai important partener.

Când ne gândim la un parteneriat strategic, primul care ne vine minte este cel cu Statele Unite, din perspectiva securități lui. În primul rând, când ești pe colțul nostru de hartă, evident că problema securității e cea care ne preocupă în politica externă. Dar nu cred că venirea ca atare a lui Donald Trump va afecta în vreo măsură determinantă natura acestor relații. Ele sunt bazate pe interese bilaterale și cred că vor merge mai departe fără probleme.

Credeți că va mai avea loc ridicare vizelor pentru români, estimată pentru 2025?

Da, n-ar fi exclus. Adică nu-l văd blocând un proces, în eventualitatea în care – să ne înțelegem – ambasadorul actual al Statelor Unite la București a dat anumite semnale de temperare. La noi au fost declarații, multe dintre ele foarte optimiste… Doamna ambasador a avut un ton mai realist ca orice diplomat. Dar în fine, cu toții eram animați de speranța ca această problemă a vizelor să se rezolve. Dacă într-adevăr suntem aproape de rezolvare, nu-l văd pe Trump opunându-se, pentru că sunt convins că n-are nimic împotriva românilor sau cu atât mai puțin a României. Deci, dacă într-adevăr eram aproape de obținerea și rezolvarea problemei cu vizele, sunt convins că se va întâmpla.

„Indiferent ce ar crede Donald Trump, relațiile dintre Rusia și Statele Unite oricum sunt la un nivel foarte prost”

Revenind la război din Ucraina, la ce ne-am putea aștepta din partea lui Donald Trump?

Probabil va încerca o soi de tranzacție de mediere, va încerca să dea telefoane. Cu siguranță o va face, pentru că prin natura sa, Donald Trump este tranzacționist. Dar asta nu e neapărat un defect, toți oamenii politici fac genul acesta de tranzacții, mai recunoscute sau nu. Ce surprinde la Donald Trump e că el spune dinainte de a le face și asta uneori ne alarmează, dar noi știm că în realitate, toți oamenii politici și politica în sine înseamnă o tranzacție, nu numai un contract. Că dacă ar fi contract, ar merge totul uns și am ști de la bun început ce se întâmplă.

Da, dincolo de relațiile, hai să zicem contractuale, de cele mai multe ori politica înseamnă tranzacție și sunt convins că va încerca acest lucru la nivelul discuțiilor cu președintele Zelenski, tatonarea rușilor, în condițiile în care, indiferent ce ar crede Donald Trump, relațiile dintre Rusia și Statele Unite oricum sunt la un nivel foarte prost. Mă refer în ultimii, 30-40- 50 de ani. Adică e un moment delicat în relațiile dintre Rusia și cam toată lumea occidentală. Ori relațiile astea nu vor fi neapărat rezolvate peste noapte prin simplul fapt că a venit Trump la Washington, la Casa Albă.

Deci rămân foarte multe în probleme în suspensie în relația dintre America și Rusia, și cred că va fi foarte atent la ce va discuta cu Zelenski și cu Ucraina în genere. Donald Trump n-are absolut niciun fel de interes în a da o satisfacție Rusiei decât cu riscul de a-și aprinde alte conflicte, sub impresia că rezolvă unul. Dacă dai dreptate agresorului, te trezești cu alte 10 conflicte instant și cred că își dă seama de acest lucru sau, în orice caz, vor fi oameni care să-i spună asta.

Autor

  • Cu o experiență de peste 20 ani în presă, Dana Musceleanu vine în redacția PS News după aproape 4 ani ca editor coordonator la site-ul Antena 3 și alti 3,5 ani ca senior editor la site-ul B1 TV. Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, a debutat pe clasicul print, iar apoi a făcut pasul spre online. "A scrie pentru mine e sinonim cu a fi. Mă bucur să îmi să îmi continui aventura jurnalistică într-un mod cât mai eficient, până nu preiau roboții tot business-ul. :)"

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: