Adrian Vasilescu (BNR) e optimist: Nu cred că va fi recesiune anul acesta

Sursă foto: Captură video

Adrian Vasilescu, unul dintre consilierii de la BNR, a declarat joi, pentru B1 TV, că nu crede că vom intra în recesiune anul acesta. Pe de altă parte, România trebuie să depună eforturi pentru a ține inflația sub control, iar deficitul bugetar reprezintă „o puternică îngrijorare”.

Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Talk B1”, moderată de Andreea Moraru pe B1 TV.

Vasilescu: Niciunei țări nu-i va fi ușor cu tarife vamale mărite

Referindu-se la tarifele vamale pe care președintele american Donald Trump le tot impune și apoi suspendă, Adrian Vasilescu a atras atenția că România trebuie „să se pregătească” pentru „o lume incertă”.

„Sigur că dacă ni se vor aplica și nouă tarife mărite, nu ne va fi ușor. Dar niciunei țări nu-i va fi ușor și suntem obligați să găsim soluții pentru ce va fi în această lume, pentru că nu o determinăm noi”, a punctat acesta.

Vasilescu: Nu cred că va fi recesiune anul acesta

Întrebat dacă vom avea recesiune anul acesta, de vreme ce economia a crescut cu doar 0,8% anul trecut, Vasilescu a răspuns: „Nu e niciun semn de recesiune. Creșterea de anul trecut a economiei sub 1% e, într-adevăr, modică, nu ne ajunge, dar dacă ne uităm în jur, o să vedem că într-o UE cu 27 de țări foarte puține au avansat cu creștere economică și multe sunt pe aceeași linie cu noi. E mică creșterea eocnomică, dar e în ritmul cu tovarășii noștri de drum din UE. Pe de altă parte, sigur că se vorbește de recesiune, dar dacă privim serios ce e în jur cu noi, nu e timp de recesiune în acest moment. Nu va fi o recesiune în 2025 sau nu cred că va fi o recesiune în 2025. Pe datele de acum, nu”.

Vasilescu: Noi trebuie să stăpânim inflația

„Noi avem nevoie să stăpânim inflația și dacă ne uităm la ce se întâmplă cu prețurile, că e o problemă a întregii lumi, în lunile octombrie, noiembrie și decembrie s-a întâmplat un fenomen greu de explicat – dintr-odată în America, Marea Britanie și toată UE s-a întors inflația, după ce toată zona asta intrase într-un ritm bun de dezinflație. Și dintr-odată s-a întors inflația. Foarte puține țări din UE au reușit să pună punct inflației din ianuarie. Noi am reușit! Noi am revenit în dezinflație, dar nu trebuie să ne culcăm pe o ureche, că sunt greu de stăpânit prețurile. BNR a interveni cu măsuri benefice și a calmat prețurile. În ianuarie și februarie suntem în avans pe dezinflație”, a mai declarat oficialul BNR.

Acesta a precizat apoi că vor fi fluctuații ale inflației în America și UE, inclusiv la noi. Pentru BNR, continuarea procesului de dezinflație e un obiectiv.

Vasilescu, despre deficitul bugetar

„Bugetul reprezintă o puternică îngrijorare, că bugetul are un deficit mare. A fost de aproape 9% în 2024 și avem un obiectiv nou pentru 2025, anume reducerea deficitului de la aproape 9% la 7%. Avem 7 ani răgaz să aducem deficitul în linie normală – 3%, norma europeană – raportat la PIB-ul României. Aceste măsuri depind de competitivitate, de creștere economică, depind în primul rând de un ritm de dezvoltare pe termen lung”, a mai explicat Adrian Vasilescu, pentru B1 TV.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: