AEP și CECCAR: Program de formare privind contabilitatea partidelor politice și campaniilor electorale

Sursă foto: Autoritatea Electorală Permanentă
Sursă foto: Autoritatea Electorală Permanentă

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) şi Corpul Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România (CECCAR) desfăşoară, în perioada 18 – 22 septembrie, programul de formare „Contabilitatea partidelor politice”, destinat personalului AEP cu atribuţii privind activitatea de finanţare a partidelor politice şi a campaniilor electorale.

„Prin derularea acestei activităţi în parteneriat cu CECCAR ne propunem ca înţelegerea, interpretarea şi aplicarea normelor legale din domeniul financiar-contabil de către formaţiunile politice şi de către autorităţile cu atribuţii de control să se realizeze în mod unitar. Este de remarcat faptul că se constată cu fiecare an ce trece o frecvenţă tot mai redusă a neregulilor financiare în activitatea partidelor politice, semn că acţiunile de îndrumare şi prevenţie derulate de AEP generează claritate şi au efecte benefice. Ne propunem să continuăm buna colaborare cu formaţiunile politice în aceeaşi manieră caracterizată de deschidere şi disponibilitate, în aşa fel încât obţinerea veniturilor, efectuarea cheltuielilor şi raportarea acestora să fie transparente şi în concordanţă cu rigorile legii”, a declarat preşedintele AEP Toni Greblă, în deschiderea evenimentului organizat luni, la sediul instituţiei, conform comunicatului de presă al Autorităţii.

AEP remarcă faptul că anul electoral 2024 va fi unul complex din cauza desfăşurării tuturor celor patru tipuri de alegeri, fapt pentru care specialiştii AEP depun toate eforturile pentru a asigura optimizarea fluxurilor de comunicare şi raportare, astfel încât activitatea de control a campaniilor electorale în vederea rambursării cheltuielilor să se desfăşoare în timp util şi fără sincope.

„Tot în perspectiva alegerilor din anul 2024, subliniez că este important ca formaţiunile politice să aibă în vedere actualizarea constantă a evidenţelor din Registrul partidelor politice pentru a fi evitate orice fel de situaţii problematice”, a mai spus Greblă.

De asemenea, Toni Greblă a adresat mulţumiri preşedintelui CECCAR Robert-Aurelian Şova, pentru disponibilitatea şi profesionalismul manifestate în realizarea activităţilor de formare şi dezvoltare profesională în domeniul financiar-contabil a personalului cu atribuţii de control, a mandatarilor financiari şi a directorilor financiari ai partidelor politice.

La rândul său, preşedintele CECCAR a afirmat că programul de formare va fi un spaţiu destinat discuţiilor şi dezbaterilor din care să rezulte înţelegerea unitară a reglementărilor legale şi evitarea „zonelor gri” în ceea ce priveşte respectarea normelor aplicabile, precum şi identificarea modalităţilor de îmbunătăţire a aspectelor specifice activităţii de finanţare a partidelor politice.

La evenimentul de luni a fost evidenţiată importanţa derulării constante a programelor de formare în domeniul financiar-contabil din perspectiva eficientizării activităţii de control a finanţării partidelor politice. În acest sens a fost reamintit parteneriatul cu CECCAR pentru realizarea Ghidului practic privind contabilitatea partidelor politice, un instrument util care să asiste formaţiunile politice în activitatea financiar-contabilă, potrivit sursei citate.

O altă componentă importantă a demersurilor Autorităţii Electorale Permanente privind pregătirea temeinică a alegerilor de anul viitor este reprezentată de atelierele de lucru care simulează organizarea unui birou electoral al secţiei de votare. La atelierele de lucru, a căror primă etapă a fost organizată vineri, 15 septembrie 2023, au participat reprezentanţi ai partidelor politice care ar putea fi desemnaţi membri în birourile electorale de către formaţiunile politice.

La atelierele de lucru sunt parcurse toate etapele procedurale pentru organizarea birourilor electorale ale secţiilor de votare din ţară şi sunt efectuate exerciţii practice, în vederea consolidării capacităţii participanţilor de a identifica eventuale disfuncţionalităţi şi de a acţiona prompt şi eficient pentru îndreptarea acestora. Astfel, scopul organizării atelierelor de lucru vizează dezvoltarea abilităţilor şi competenţelor necesare exercitării atribuţiilor caracteristice birourilor electorale ale secţiilor de votare de către membrii acestora cu profesionalism, transparenţă, eficienţă şi imparţialitate, conchide sursa menţionată.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: