Nicușor Dan a cheltuit 60 de milioane de lei pentru a deveni președintele României, iar în spatele său se ascund mai mulți miliardari și milionari care l-au finanțat în campania electorală. Pe lângă oamenii de afaceri abonați la contracte cu statul, apare și un fost deputat USR care l-a împrumutat pe Nicușor Dan, deși AEP a spus că ar fi ilegal acest lucru. De asemenea, un om de afaceri apropiat de SIE l-a împrumutat pe noul președinte al țării.
Măriuca și Florin Talpeș, milioane de lei în cariera lui Nicușor Dan
Soții Talpeș au investit milioane de lei în campaniile lui Nicușor Dan. Florin Talpeș este șeful companiei Bitdefender și contribuie la cariera politică a lui Nicușor Dan încă de la început. În 2016, Talpeș l-a finanțat pe politician la alegerile locale pentru Primăria București. Declarațiile de avere ale lui Nicușor Dan arată că omul de afaceri i-a făcut două donații importante de aproape 300.000 de lei în perioada în care Nicușor Dan era deputat. Talpeș a finanțat și USR în 2016, iar ulterior a trecut la finanțarea PLUS și REPER, partidele conduse de Dacian Cioloș. În 2023, a donat 600.000 de lei către REPER, iar în 2019 dona 594.000 de lei către fostul PLUS.
La alegerile locale din 2024, Talpeș i-a donat lui Nicușor Dan suma de 660.000 de lei, suma maximă prevăzută de lege. La alegerile prezidențiale din 2025, Talpeș i-a donat politicianului alți 810.000 lei în precampania pentru alegerile prezidențiale, adică această sumă nu poate intra la decontare la AEP.
Familia Talpeș a investit milioane de lei în cariera politică a lui Nicușor Dan și este firesc să ne întrebăm ce are de câștigat. În 2022, Nicușor Dan anunța că Primăria București trecea la antivirusul companiei Bitdefender pentru sistemul informatic. O decizie a primarului, fără nicio altă licitație.
Soții Talpeș controlează și multe alte companii, printre care SC Intuitext SRL, care deține Editura Intuitext. Această editură a obținut, în ultimii ani, contracte de aproape 60 de milioane de lei cu diferite instituții ale statului. Editura soților Talpeș vinde manuale școlare și în perioada 2018-2023 a avut contracte cu Ministerul pentru românii de pretutindeni, Centrul Național de Evaluare și Examinare și cu Centrul Național de Politici în Evaluare și Educație.
Florin Talpeș a fost apropiat de politicieni din PSD, înainte să treacă de partea lui Nicușor Dan. Agenția Națională de Integritate a arătat că firma SC Softwin SRL, controlată de soții Talpeș, i-a dat lui Emil Onea, fostul consilier personal al Ecaterinei Andronescu, peste 200.000 de lei în perioada 2007-2012. Ulterior, Onea a semnat, din partea Inspectoratului Școlar Județean Vrancea, un acord de parteneriat cu firma SC Softwin SRL, pentru implementarea unui proiect cu fonduri nerambursabile.
La începutul anilor 2000, familia Talpeș a fost implicată într-un alt scandal după ce s-a descoperit că Mircea Miclea, fost ministru al educației în guvernul Tăriceanu, a fost angajat al firmei Softwin. Când Miclea a ajuns la conducerea ministerului a încercat să ofere un contract firmei Softwin, deținut de familia Talpeș. Softwin a avut contracte și cu guvernul Năstase, la începutul anilor 2000, iar numele lui Florin Talpeș a fost vehicular și în celebrul dosar „Microsoft” de la DNA. Astfel de scandaluri arată foarte clar de ce familia Talpeș este atât de generoasă cu politicienii în campaniile electorale.
USR, campanie ilegală pentru Nicușor Dan
În declarația de avere a lui Nicușor Dan a apare că a luat un împrumut de 25.000 de lei de la Viorel Băltărețu, fost deputat USR. Băltărețu a finanțat campania lui Nicușor Dan, deși AEP a spus că este ilegal să facă acest lucru pentru că USR o avea pe Elena Lasconi în cursa pentru Cotroceni. USR-iștii o puteau susține și finanța doar pe Elena Lasconi, potrivit deciziilor instanțelor.
Dan Ostahie, 810.000 lei
Dan Ostahie, omul de afaceri care deține Altex, a donat 810.000 lei pentru campania de la alegerile prezidențiale. Acesta are o avere de peste 2 miliarde de lei și este unul dintre cei mai importanți jucători de pe piața de electronice și electrocasnice.
La început de 2024, numele lui Dan Ostahie era vehiculat ca posibil candidat al alianței PSD-PNL la Primăria București. Nicolae Ciucă fusese la o întâlnire cu Ostahie, iar Rareș Bogdan îl aprecia foarte mult pe omul de afaceri.
Dan Ostahie deține 52% și din firma Real Estate, care se ocupă de afaceri imobiliare. Deși Nicușor Dan spunea că luptă cu „rechinii imobiliari”, observăm tot mai des că a primit bani de la afaceriștii de pe piața imobiliară. Omul de afaceri mai are și investiții în sectorul energetic, prin grupul său Altex, iar în urmă cu câteva luni a fost acuzat că ar fi blocat dezvoltarea unei firme și ar fi folosit informații confidențiale și secrete comerciale în interesul firmelor sale din grupul Altex.
Octavian Crețu, afacerist apropiat de SIE, împrumut de 350.000 de lei
Octavian Crețu l-a ajutat pe Nicușor Dan cu un împrumut de 350.000 de lei pentru alegerile prezidențiale. Crețu este directorul companiei Borsec, dar trecutul său este strâns legat de SIE și de mai mulți foști generali din serviciile secrete. La compania Borsec, Crețu a angajat mai mulți foști generali SIE pentru a-și proteja afacerile.
Aurel Iancu, 500.000 de lei
Aurel Iancu a donat 500.000 de lei pentru campania lui Nicușor Dan la alegerile prezidențiale. Iancu este unul dintre „rechinii imobiliari”, așa cum îi numește Nicușor pe dezvoltatorii imobiliari.
Aurel Iancu are numeroase afaceri imobiliare, iar în 2021 a cumpărat celebra clădire „Mița Biciclista”, după ce Nicușor Dan a ajuns la conducerea Primăriei București. În acea perioadă, Edmond Niculușcă era director adjunct al Administrației pentru Consolidări din primăria condusă de Dan. Fiind vorba de o clădire istorică, Iancu a reușit să o renoveze foarte repede pentru că în noiembrie 2022 anunța redeschiderea clădiri după o investiție de 4,5 milioane de euro. În timp ce alți investitori au așteptat câțiva ani pentru ca Nicușor Dan să le semneze autorizațiile, Iancu a făcut totul într-un singur an de la cumpărarea clădirii. Tot în 2022, Niculușcă a plecat din Primăria București și acum colaborează cu Iancu la afacerea „Mița Biciclista”, care a fost transformată în restaurant și spațiu de evenimente.
Bogdan Micu, 250.000 de lei
Bogdan Micu a donat 250.000 de lei pentru campania lui Nicușor Dan și, la fel ca toți ceilalți, este și el conectat la afacerile statului român. Micu are afaceri în domeniul energetic și se prezintă ca fiind „omul din spatele sistemului IT din Ministerul Mediului, care luptă cu cei care taie pădurile ilegal”. În perioada 2016-2017, pe vremea guvernului Cioloș, Micu a fost consilier IT al Cristianei Pașca-Palmer, fostul ministru al mediului.
Ana-Maria Mihai, 250.000 lei
Nicușor Dan a precizat că a primit 250.000 de lei și de la Ana-Maria Mihai, fără să precizeze mai multe despre aceasta. De asemenea, președintele a declarat că mai multe persoane au preferat să rămână anonime, deși legea privind finanțarea campaniilor electorale îl obligă pe Nicușor Dan să facă publice numele persoanelor care au donat banii.
Lista completă cu sponsorii lui Nicușor Dan poate fi citită AICI.
Autor
-
Marius Constantin, editorialist PS News. Marius Constantin are o experiență de 8 ani în presă, consultanță politică și marketing, în România și Italia.
View all posts
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News