O renumărare a buletinelor de vot, o cerere de „măsuri de urgenţă” vizând TikTok, acuzaţii de „atacuri cibernetice”: autorităţile române lansează o ofensivă totală după rezultatul şoc obţinut de un obscur candidat de extremă dreapta în primul tur al alegerilor prezidenţiale de duminică, relatează joi AFP.
Curtea Constituţională a dispus „în unanimitate” efectuarea unei renumărări a voturilor, după ce a primit o sesizare din partea unui alt candidat. Curtea urmează să se reunească din nou vineri la ora 14:00.
Ea a respins însă o altă sesizare, primită „tardiv”, care critica finanţarea opacă a campaniei lui Călin Georgescu, care s-a clasat în mod neaşteptat pe primul loc în primul tur al alegerilor prezidenţiale.
Fost înalt funcţionar public, admirator al preşedintelui rus Vladimir Putin şi potrivnic ajutorului pentru Ucraina, el a urcat spectaculos, intrând în turul al doilea după o campanie pe TikTok care a devenit virală.
După mai multe zile de suspiciuni, joi, autorităţile au pus în discuţie în mod deschis platforma, deţinută de gigantul chinez ByteDance. Georgescu ar fi beneficiat de un „tratament preferenţial” pe această aplicaţie, foarte populară în România, a declarat Consiliul Suprem de Apărare a Ţării după o reuniune consacrată riscurilor cibernetice din jurul alegerilor.
Fără a numi TikTok, comunicatul preşedintelui a făcut referire la „expunerea masivă” de care a avut parte (Georgescu) şi a cerut luarea de măsuri imediate, fără a preciza care ar putea fi aceste măsuri.
Potrivit TikTok, „este categoric fals să se afirme” că profilul său „a fost tratat diferit de cele ale altor candidaţi”. El „a fost supus exact aceloraşi reguli şi restricţii”, susţine compania într-un comunicat transmis AFP.
Călin Georgescu a protestat, de asemenea, faţă de aceste încercări de a acuza reţeaua socială pentru scorul său mare şi de a „nega capacitatea poporului român de a gândi şi de a alege în conformitate cu propriile principii morale, creştine şi democratice”, notează AFP.
Comisia Europeană a primit deja o cerere din partea autorităţii de reglementare în domeniul comunicaţiilor pentru o „investigaţie oficială privind rolul” reţelei sociale.
În conformitate cu Regulamentul privind serviciile digitale (DSA), TikTok este „obligată să evalueze şi să atenueze riscurile sistemice legate de procesele electorale”, subliniază Bruxelles-ul. Prin urmare, în cazul în care Comisia „suspectează o încălcare, aceasta poate deschide o procedură pentru a verifica respectarea” angajamentelor asumate de platformă.
Citește mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News