Autorităţile din Transnistria, o regiune separatistă prorusă din Republica Moldova, au cerut miercuri Rusiei ”măsuri de protecţie” faţă de o presupusă ”presiune” a Chişinăului, pe fondul unor tensiuni exacerbate de Războiul din Ucraina vecină, relatează AFP.
Deputaţii din acest teritoriu s-au reunit la Tiraspol, într-un Congres extraordinar, primul din 2006 încoace, şi au adoptat o ”Declaraţie”.
În acest text, citat de agenţiile ruse de presă, ei cer Parlamentului rus ”să pună în acţiune măsuri de protejare a Transnistriei”, în care trăiesc ”peste 220.000 de cetăţeni ruşi”, împotriva unei ”presiuni sporite din partea (Republicii) Moldova”.
Transnistria se confruntă cu ”ameninţări fără precedent de natură economică, socio-umanitară şi militaro-politică”, se arată în această ”Declraţie” – în care nu se precizează ce anume ajutor este cerut.
Această cerere aminteşte o cerere asemănătoare a separatiştilor proruşi din estul Ucrainei, în februarie 2022, care a fost unul dintre pretextele inovate de către Vladimir Putin pentru a lansa un atac la scară mare împotriva Ucrainei.
”GENOCID”
O fâşie îngustă de pământ, situată între Republica Moldova şi Ucraina, Transnistria s-a desprins din Republica Moldova prin secesiune, în urma unui scurt război, în 1992, împotriva armatei moldovene.
Rusia menţine în continuare în Transnistria 1.500 de militari, însărcinaţi să asigure o misiune de menţinerea păcii, potrivit unor date oficiale.
Însă, după asaltul rus din februarie 2022 împotriva Kievului, reapar cu regularitate zvonuri cu privire la un eventual atac rus din Transnistria către marele oraş portuar ucrainean Odesa, la Marea Neagră.
Autorităţile separatiste au anunţat că Congresul de miercuri – la care participau 620 de deputaţi – este o reacţie faţă de o recentă impunere a unor taxe vamale de către Chişinău importurilor din Transnistria.
În discursul său, preşedintele local Vadim Krasnoselski, citat de presă, dă asigurări că acest teritoriu este suspus ”unei politici de genocid”, prin presiuni economice, ”fizice”, juridice şi lingvistice.
Citește mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News