Ajutor european important pentru inundații. Când ajung banii. Ce cheltuieli vor acoperi

Foto Facebook Daniel Buda

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat un sprijin financiar semnificativ în valoare de 10 miliarde de euro din Fondul de Coeziune al Uniunii Europene, destinat țărilor din Europa Centrală, grav afectate de inundații și fenomene meteo extreme. România a fost din păcate afectată de inundații, motiv pentru care va beneficia de acest sprijin.

Eurodeputatul liberal Daniel Buda spune, pentru PS News, că sumele alocate pentru regiunile afectate de inundații vor acoperi toate pierderile materiale suferite de oameni, inclusiv cele animale. Din păcate, viețile pierdute nu vor fi vreodată acoperite…

Daniel Buda
Sursa Facebook Daniel Buda

„Aceste ajutoare sunt date din Fondul de urgență ale Comisiei Europene și din Fondul de solidaritate, însă noi am cerut Comisiei Europene să completeze aceste resurse financiare până la limita la care ele să satisfacă nevoile statelor membre. Acest lucru este necesar deoarece este destul de complicat să anticipezi dimensiunea dezastrelor în diferite părți ale Uniunii Europene și de aceea este important să avem resurse financiare alocate în mod responsabil și în același timp, repet, să fie suficient pentru a acoperi aceste pagube”.

Eurodeputatul liberal subliniază faptul că statele membre sunt obligate ca în trei luni de zile de la momentul în care sunt disponibili acești bani să facă solicitări către Comisia Europeană pentru a fi compensate aceste cheltuieli.

„Este extrem de important ca statele membre și deci Guvernul României să reacționeze de îndată și să facă procedurile care se impun pentru a putea intra acești bani în România, pentru că acești bani sunt disponibili. Acești bani pot să fie alocați către fermieri și este vorba aici de o refacere a infrastructurii esențiale și mă refer la drumuri, poduri, rețeaua de apă, rețeaua de electricitate ș.a.m.d.

Am cerut să fie alocate resurse financiare și pentru construcția de diguri și alte lucrări de infrastructură care să prevină aceste inundații, inclusiv ceea ce înseamnă barajele de pe râuri, capacitățile de stocare a apei astfel încât să putem controla, modifica apele la momentul la care acestea vin.

Aceste sume pot să acopere toate cheltuielile făcute pentru a reveni la situația anterioară, pentru a-și reface oamenii, să spun așa, efectivele de animale pierdute, casele, absolut tot ceea ce a fost afectat de aceste inundații” a explicat Daniel Buda.

Președinta CE, Ursula von der Leyen, a făcut anunțul sprijinului financiar, joi – 20 septembrie, în Polonia, după o reuniune cu şefii de guvern din Polonia, Cehia, Austria şi Slovacia pe acest subiect. Aceasta a precizat că suma care ar urma să fie alocată este de 10 miliarde de euro.

”La prima vedere, e posibil să se aloce 10 miliarde de euro din Fondul de coeziune pentru ţările afectate. E un răspuns de urgenţă. Pentru mine a fost (…) sfâşietor să văd atâta distrugere… Dar trebuie să vă mai spun că e încurajator să văd solidaritatea enormă dintre oamenii din ţările dvs”, a declarat Ursula von der Leyen, potrivit france24.com.

Ploile abundente au lovit mai multe regiuni săptămâna trecută, ucigând cinci persoane în Austria, șapte în Polonia, șapte în România și cinci în Cehia.

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: