Alegeri legislative, Franța. Adrian Cioroianu: „Nu mă alarmează, posibilul procent al RN, ci tensiunea socială”

Sursa foto: X

Duminică, 07.07 a.c. încep alegerile legislative anticipate, în Franța.

Primele sondaje de opinie publicate, după stabilirea candidaților din turul 2 de scrutin, arată că partidul Reunirea Națională (RN, dreapta populistă/extremă) aliat cu președintele partidului Republicanii (LR, neo-gaullist), Eric Ciotti, și o parte dintre militanții săi nu vor reuși, probabil, să obțină majoritatea absolută de 289 de mandate din cele 577 ale Adunării Naționale.

 Adrian Cioroianu, analist de politică externă, a subliniat, pentru PS News, că „aspectul cel mai nefericit dintre toate”, nu este votul de duminică ci „starea aceasta de tensiune, din societate”.

„Francezii trebuie să-și asume valoarea votului. Peste 30% este de așteptat să dea votul către partidul lui Bardella și al Marinei Le Pen. Își asumă, ca atare.

Nu cred că vor avea majoritatea astfel încât să facă un guvern, prin ei înșiși. Probabil că negocierile vor dura destul de mult timp, adică se va mai dezbate.

Societatea, oricum, e destul de încordată și acesta este aspectul cel mai nefericit dintre toate. Adică, pe mine nu neapărat, m-ar alarma procentul Ressemblement National (RN), ci starea aceasta de tensiune din societate.

E o criză, niciodată rezolvată în ultimii, în orice caz, aproape 10 ani. Gândiți-vă că nici vestele galbene n-au venit din senin și apoi ele nu s-a oprit. Nu s-au consumat de la sine. Și a venit pandemia și le-a pus la capac.

Cea mai ușoară manieră de a uza un partid este aceea de a veni la conducere

Repet, nu știu dacă RN va ajunge efectiv la conducere, dar e de presupus că într-o formă sau alta, va participa la guvernare, poate. Vom vedea, deocamdată, să vedem scorul. Dar cea mai bună manieră de a testa un partid, orice partid, este să-i dai o parte din putere și atunci se vede ce oameni are, ce capacități are, ce politici are.

Altfel, protestul de pe margine te poate face popular, dar e un joc cu fața în oglindă, când stai pe margine.

Partidul familiei Le Pen stă de zeci de ani, pe margine. Din anii ’70. Sunt, deci, 50 de ani de când stă pe margine, într-o formă sau alta, și iată că a crescut, în acest timp. Poate că e momentul să fie și testați”, este opinia lui Adrian Cioroianu.

Niciun sondaj nu dă o estimare medie peste 289 pentru RN, deși două dintre partide dau o majoritate absolută.

În același timp sondajele plasează pe locul 2 Noul Front Popular (NFP, alianța stângii) cu estimări medii de 165 – 190, urmat de Ensemble (Împreună, alianța centristă pro-prezidențială) cu estimări medii de 75 – 95 și LR (facțiunea partidului care a refuzat alianța cu RN) cu aproximativ, 40 de deputați.

Ce se întâmplă dacă nu se reușește formarea niciunui guvern?

Președintele Emmanuel Macron nu mai poate dizolva Adunarea Națională în următoarele 12 luni și Franța ar fi aruncată într-o criză fără precedent. Președintele Macron ar putea demisiona din funcție și atunci are trebui organizate alegeri prezidențiale anticipate la care nu ar mai avea dreptul să candideze.

Constituția nu precizează dacă un nou președinte ar putea dizolva Adunarea Națională înainte de cele 12 luni mai sus menționate, dar probabil că interdicția ar rămâne, iar criza constituțională prin care trece Franța s-ar prelungi.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: