Alegeri locale şi regionale în Polonia în aprilie

Sursă foto: Twitter (X) / Donald Tusk

Premierul polonez Donald Tusk a anunţat luni desfăşurarea de alegeri locale şi regionale în zilele de 7 şi 21 aprilie, transmite agenţia EFE.

„Aprilie va fi o lună bună pentru autoguvernarea polonezilor”, a menţionat noul premier liberal în anunţul său, făcând referire la un pact pe care el l-a impulsionat în anul 2022 pentru sporirea autonomiei locale.

Acest scrutin era programat pentru anul trecut, dar a fost amânat de fostul guvern conservator. În noiembrie 2022, când a fost decisă schimbarea de calendar electoral, opoziţia din acel moment, actuala putere, a acuzat guvernul de atunci şi pe preşedintele Andrzej Duda că încearcă să câştige timp de teama unui rezultat slab al partidului Lege şi Justiţie (PiS) la alegerile legislative din octombrie 2023.

După acele alegeri, liberalul pro-european Donald Tusk a format o coaliţie în care se regăsesc în total 16 partide, împărţite în trei alianţe cu orientări diferite, atât liberal-progresiste, cât şi conservatoare şi de stânga, dar care au împreună o orientare pro-UE şi încearcă să anuleze reformele judiciare prin care fostul guvern conservator a fost permanent în conflict cu Bruxellesul.

O platformă a primarilor din 15 principale oraşe ale Poloniei au semnat în anul 2022 un document prin care cer descentralizarea puterii în domenii precum Educaţia, Mediul sau Sănătatea, contrar poziţiei politice a guvernului de la acea vreme, care avea o abordare mai centralizată.

Liderii partidelor din alianţele ce formează actuala coaliţie de guvernare nu au clarificat încă dacă la scrutinul local şi regional se vor prezenta tot în cadrul acestor alianţe sau separat. Totuşi, unii şi-au manifestat preferinţa pentru candidaturi separate.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: