Alegeri parlamentare. BEC a stabilit ce documente trebuie să depună partidele şi alianţele în vederea admiterii

Sursa foto: Pexels

Biroul Electoral Central pentru alegerea Senatului şi a Camerei Deputaţilor din anul 2024 (BEC) a adoptat vineri Decizia privind documentele pe care trebuie să le depună partidele politice, organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale, alianţele politice, alianţele electorale şi candidaţii independenţi în vederea admiterii candidaturilor şi a semnelor electorale la alegerile pentru Senat şi Camera Deputaţilor din anul 2024. Potrivit BEC, în lista susţinătorilor pot fi înscrişi alegători cu domiciliul sau reşedinţa în oricare dintre circumscripţiile electorale. Semnele electorale se depun la Biroul Electoral Central în scris şi în format electronic.

Conform deciziei BEC, în cazul listei susţinătorilor pentru alianţele electorale, se poate menţiona fie denumirea partidului politic, alianţei politice sau a organizaţiei cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale care face parte din alianţa electorală şi care prelucrează datele susţinătorilor, fie denumirea alianţei electorale, pentru listele întocmite ulterior admiterii definitive a protocolului de constituire a alianţei electorale.

În lista susţinătorilor depusă la Biroul Electoral Central, pot fi înscrişi alegători cu domiciliul sau reşedinţa în oricare dintre circumscripţiile electorale.

În plus, numărul de poziţii ale filelor listelor de susţinători nu constituie un element de fond sau de formă pentru constatarea validităţii acestora. De asemenea, decizia prevede că semnele electorale se depun la Biroul Electoral Central în scris şi în format electronic.

”Semnele electorale depuse la alte birouri sau oficii electorale nu sunt luate în considerare, documentaţia specifică depunerii respectivelor semne electorale fiind clasată, cu informarea deponentului. În aceste situaţii, semnele electorale pot fi depuse din nou, la Biroul Electoral Central, în termenul prevăzut de lege. Totodată, depunerea semnului electoral reprezintă un drept, şi nu o obligaţie”, mai arată BEC în comunicat.

Citește mai mult AICI

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: