Alegeri parlamentare: la București, social-democraţii intră în cursă cu 54 de candidaţi. Cine sunt

Sursa foto: Inquam photos/George Călin

Social-democraţii intră în cursa pentru alegerile parlamentare din circumscripţia Bucureşti cu un număr de 54 de candidaţi, dintre care 17 pe lista de la Senat şi 37 pe lista de la Camera Deputaţilor.

Lista de la Senat este deschisă de medicul Adrian Streinu Cercel, în prezent senator PSD de Bucureşti şi preşedinte al Comisiei pentru sănătate publică, fost secretar de stat în Ministerul Sănătăţii. Din anul 2012, el este profesor universitar la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti. Între anii 2012 şi 2016, a fost preşedintele Senatului UMF „Carol Davila”. Adrian Streinu Cercel a ocupat timp de mai mulţi ani funcţia de manager general al Institutului Naţional de Boli Infecţioase „Prof. Dr. Matei Balş”.

Streinu Cercel/ Foto Descopera.ro

Pe poziţia a doua în această listă se află juristul Robert Cazanciuc, senator şi vicepreşedinte al Camerei superioare a Parlamentului. El a mai ocupat funcţiile de ministru al Justiţiei, secretar general în Ministerul Afacerilor Externe, procuror-şef, şef al Biroului de presă de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, director general în Corpul de Control al Guvernului, subsecretar de stat în Guvernul României. Ca senator a fost iniţiatorul mai multor legi importante, printre care „Legea Anastasia”, cea care prevede pedeapsa închisorii cu executare, fără excepţii, pentru şoferii aflaţi sub influenţa alcoolului sau a drogurilor care au provocat un accident urmat de moartea victimei.

Robert Cazanciuc
Robert Cazanciuc/ Sursa foto: Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu

Următorul pe lista PSD de la Senat este Daniel Zamfir, de profesie inginer, senator la al doilea mandat. Înainte de a fi senator a avut şi un mandat de deputat.

Daniel Zamfir/ Foto: INQUAM_Photos_George_Calin

Pe locul următor, social-democraţii îl trimit în competiţie pe Gabriel Mutu, jurist şi senator la al treilea mandat. Mutu a fost, între anii 2016 şi 2020, primar al Sectorului 6 al Capitalei.

Locul al cincilea pe lista PSD pentru Senat este ocupat de Adrian Ţuţuianu, de profesie jurist, în prezent secretar general adjunct al Guvernului. Ţuţuianu a deţinut două mandate de senator de Dâmboviţa, dar a avut şi un mandat de preşedinte al Consiliului Judeţean Dâmboviţa. A fost ministru al Apărării Naţionale pentru două luni, dar a demisionat în urma unor probleme de comunicare între el şi premierul de la acea vreme Mihai Tudose.

Lista social-democraţilor pentru Senat este completată de Alexandru Mădălin Jîjie (avocat), Adriana Larisa Antipa (senator din iulie 2024; ea a înlocuit-o pe Gabriela Firea după ce aceasta a câştigat mandatul de europarlamentar), Valeriu Nicolae Şuhan (jurist), Cecilia Daneliuc (actriţă), Anca Daniela Raiciu (cadru didactic universitar), Ionel Florian Lixandru (secretar de stat în Ministerul Educaţiei), Felicia Alexandra Gheorghiu (jurist), George Popescu (consilier parlamentar), Cristian Adrian Tudose (psiholog), Tudor Ioan Nane (jurist), Alin Guţu (jurist) şi Valentin Ion Haită (inginer).

***

La Camera Deputaţilor lista PSD este deschisă de Mihai Ghigiu, în prezent şef al Cancelariei prim-ministrului Marcel Ciolacu. Ghigiu este cadru didactic universitar, licenţiat în studii administrative. A deţinut funcţia de preşedintele al Tineretului Social Democrat. El a fost preşedintele Institutului Naţional de Administraţie, prorector al SNSPA, secretar de stat la Secretariatul General al Guvernului, consilier al Ministrului Educaţiei. În prezent este şi lector universitar la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative. Mihai Ghigiu are un doctorat în ştiinţe politice, un masterat în domeniul spaţiul public european şi un masterat în „Security and Diplomacy”. Este absolvent al SNSPA, Facultatea de Administraţie Publică.

Mihai Ghigiu/ Sursa foto: Facebook – Mihai Ghigiu

Pe listă este şi Rodica Nassar, deputat, de profesie economist. A fost secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, dar cea mai mare parte din activitatea sa profesională şi-a petrecut-o în Parlament, ca deputat, aflându-se la al cincilea mandat.

Urmează Marian Neacşu, de profesie economist, care în prezent ocupă funcţia de vicepremier. A avut şi el două mandate de deputat şi în unul dintre ele a fost lider al Grupului parlamentar PSD de la Camera Deputaţilor. A fost secretar general al Guvernului pe vremea când premier era liberalul Nicolae Ciucă, transmite Agerpres.

Inquam Photos / Octav Ganea
Marian Neacsu/ Inquam Photos / Octav Ganea

Florin Manole, următorul pe listă, este istoric şi deputat. El a preluat mandatul de deputat din decembrie 2023, după ce Carmen Mihălcescu a demisionat din Parlament. Este vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor şi preşedinte al PSD Sector 1. A fost secretar de stat în aparatul de lucru al viceprim-ministrului. A mai avut un mandat de deputat, între anii 2016 şi 2020.

Pe lista PSD se află şi Diana Tuşa, de profesie jurist, care este deputat la al treilea mandat. A fost director general la Cancelaria preşedintelui Camerei Deputaţilor, director de cabinet al ministrului pentru Relaţia cu Parlamentul, consilier la Camera Deputaţilor şi la un cabinet parlamentar.

Andrei Dolineaschi, următorul în lista social-democraţilor pentru Camera Deputaţilor, este profesor şi este de consilier de organizare politică la PSD. El a avut un mandat de deputat în legislatura 2012 – 2016 şi a fost consilier la un birou parlamentar în Dorohoi şi consilier judeţean la Botoşani.

Mirela Furtună, licenţiată în ştiinţe politice, este în prezent deputat la al doilea mandat. A fost expert la grupul parlamentar al PSD.

Următorii pe listă sunt Ioan Mihalcea, inginer, administrator la Regia Autonomă „Monitorul Oficial”, jurnalista Carmen Avram, care a fost, în mandatul trecut, europarlamentar PSD, Ancuţa Comănici, jurist şi fost consilier parlamentar al senatoarei Gabriela Firea, Nicuţa Enache – manager, Cătălin Manea – specialist în relaţii publice, în prezent deputat în Grupul minorităţilor naţionale din partea Asociaţiei Partida Romilor „Pro Europa”.

Florian Daniel Geantă este inginer şi preşedinte al Autorităţii pentru Administrarea Activelor Statului. A fost ales deputat de două ori din partea PDL, iar cu un an înainte de a termina ultimul mandat a trecut la PSD.

Pe lista PSD pentru Camera Deputaţilor se mai află: Irina Danielescu – avocat, Florentina Ecaterina Costea – director la Şcoala Gimnazială „Titu Maiorescu”, Lavrin Ioan Covaci – avocat, Daniela Amariţei – economist, Mircea Adrian Maiorescu – antreprenor, Claudia Spătaru – economist, Ioana Costea – inspector şcolar, Ana Luminiţa Măcăruş – profesor, Alexandra Zară – economist, Liliana Urzică – inginer, Daniela Popa – director de cabinet, Florin Necula – teolog, Maria Daniela Stanciu – economist, Ion Alexandru Pimeci – expert în ştiinţe administrative, Pavel Codreanu – politolog, Cristian Naum – expert în ştiinţe administrative, Teodor Ioan Nistor – economist, Daria Zaharia-Vişoiu – licenţiată în ştiinţe administrative, Ilie-Iulian Geantă – jurist, Iulia-Beatrice Chicioroagă – licenţiată în psihologie, Alexandru Ciompec – jurist, Silviu Bene – economist, Dragoş Năstase – licenţiat în ştiinţe administrative, Leonard Gheorghe – jurist.

Autor

  • Redactor-șef PS News, coordonează echipa de jurnaliști ai PS News din 2017. Are o experiență de peste 8 ani în presa online. Înainte de a intra în presă, a ocupat poziția de consilier parlamentar pentru 2 ani, în perioada 2013-2015. În aceeași perioadă a făcut parte din echipa de specialiști digitali ai unei mari corporații din Statele Unite ale Americii - Lotus Interworks. Este absolventă a Facultății de Științe Politice a Universității București și a unui master de Relații Internaționale și Studii Europene la aceeași facultate. Ulterior, a urmat și cursuri de prezentator TV la Academia „Studiourile Buftea”.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: