Candidații la alegerile prezidențiale din 2025 au avut cheltuieli mai mici în perioada de precampanie decât în urmă cu câteva luni. Noii intrați în cursa pentru Cotroceni se remarcă cu cele mai mari cheltuieli, dar și cu probleme privind respectarea regulilor pentru campania electorală. De asemenea, și subvențiile oferite de stat, prin Autoritatea Electorală Permanentă (AEP), au scăzut în 2025.
Nicușor Dan, cei mai mulți bani în online
Cele mai mari cheltuieli ale candidaților se înregistrează în perioada oficială de campanie electorală, însă aceștia își încep promovarea cu câteva luni înainte. Fiecare candidat își stabilește strategia cu două-trei luni înainte de startul oficial al campaniei electorale, pentru că în perioada de precampanie nu trebuie să țină cont de prevederile legislației privind campaniile electorale.
Nicușor Dan este candidatul care a investit cei mai mulți bani în online, în ultimele 90 de zile. Raportul Facebook arată că primarul capitalei a plătit 1,2 milioane de lei pentru 278 de reclame.
Pe locul doi este Crin Antonescu, cu cheltuieli pe Facebook de 850.000 de lei pentru 190 de reclame, în ultimele 90 de zile.
Victor Ponta a plătit doar 320.000 de lei pentru reclame pe Facebook. George Simion a cheltuit 250.000 de lei, dar și partidul său a plătit alți 250.000 de lei pentru reclame pe aceeași platformă.
USR și Elena Lasconi și-au divizat și ei cheltuielile în ultimele 90 de zile: partidul a plătit 118.000 lei, iar candidata Lasconi a avut cheltuieli pe Facebook de 113.000 lei.
Lavinia Șandru, candidata PUSL la prezidențiale, a plătit 20.000 de lei pentru reclame pe Facebook în ultimele 90 de zile. Silviu Predoiu, candidat din partea Partidului Liga Acțiunii Naționale, a cheltuit doar 6.000 de lei.
Candidații au investit bani și în reclame pe TikTok, dar platforma chineză nu publică un raport așa cum o face Facebook. Cheltuielile de pe TikTok nu sunt transparente, ceea ce a reprezentat o mare problemă pentru alegerile prezidențiale din 2024.
Pe Google, topul celor mai multe reclame politice este dominat de AUR, Nicușor Dan și Crin Antonescu. AUR plătește reclamele pentru George Simion, iar ceilalți candidați își finanțează propriile campanii. AUR a dat 229.000 de lei pentru reclame pe Google, Nicușor Dan 215.000 lei și Crin Antonescu 209.000 lei.
Într-un interviu recent, Nicușor Dan declara că a plătit 500.000 de euro în publicitate online. Dacă adunăm cheltuielile Facebook (Meta) și Google, rezultă doar 1,4 milioane de lei, adică circa 280.000 de euro. Diferența de bani ar putea reprezenta cheltuielile lui Nicușor Dan pe TikTok, dar platforma Chinei nu publică aceste date și astfel se ascund informații foarte importante.
„Suma pe care am cheltuit-o pentru tot online-ul este de ordinul 500.000 de euro. În precampanie am reușit să atragem niște donații”, spunea primarul, în urmă cu câteva zile.
Subvenții mai mici în 2025
Partidele politice primesc în fiecare lună subvenții de la AEP, dar acești bani merg la principalele partide din Parlament. AEP a plătit aproape 60 de milioane de lei subvenții către partide, în primele 3 luni din 2025. Anul trecut, AEP plătise 364 de milioane de lei subvenții. Pe un trimestru, AEP a plătit peste 90 de milioane de lei în 2024. În 2025, suma a scăzut cu aproape 30 de milioane de lei.
PSD, cel mai mare partid, a primit și cei mai mulți bani în primele 3 luni din 2025. Partidul Social-Democrat a încasat de la AEP 19,9 milioane de lei și a cheltuit, în aceeași perioadă, 43 de milioane de lei.
AUR, care după alegerile parlamentare din 2024 a devenit al doilea partid parlamentar, a primit subvenții de 11,8 milioane lei și a cheltuit 10,9 milioane lei. PNL a încasat subvenții de 10,9 milioane de lei și a declarat cheltuieli de 7,4 milioane lei. Subvenții pentru USR au fost de 7,7 milioane lei, iar cheltuielile s-au ridicat la 6,1 milioane lei.
Partidele SOS și POT au primit pentru prima dată bani de la AEP, după ce au reușit să intre în Parlament. SOS a încasat 5,1 milioane de lei, declarând cheltuieli de 460.000 lei. POT, partidul condus de Anamaria Gavrilă, a avut subvenții de 4,1 milioane lei și cheltuieli de 101.000 lei, în primele 3 luni din acest an.
Reducerea subvențiile din 2025 poate să influențeze direct și scăderea cheltuielile din campania electorală pentru alegerile prezidențiale. În același timp, poate să-i oblige pe candidați să se împrumute mai mult, pentru ca ulterior să le fie rambursate cheltuielile și să-și achite împrumuturile. Bugetul statului nu mai este atât de generos cu partidele politice în 2025, însă marea provocare va fi pentru candidații independenți care vor trebui să caute împrumuturi de milioane de lei pentru a se promova în campania oficială.
Rambursarea cheltuielilor
AEP rambursează cheltuielile pentru perioada oficială de campanie electorală. Banii pe care candidații i-au cheltuit până pe 4 aprilie 2025 nu sunt rambursați de AEP. Dar pentru a obține rambursarea, candidații trebuie să obțină cel puțin 3% la alegerile din mai.
AEP nu a anunțat decizia privind rambursarea cheltuielilor pentru alegerile prezidențiale din 2024. După ce Curtea Constituțională a anulat alegerile, AEP nu a mai plătit cheltuielile. Autoritatea electorală a rambursat deja cheltuielile pentru alegerile europarlamentare, parlamentare și locale. Situația este complicată pentru că partidele și candidații au cheltuit sute de milioane de lei pentru alegerile prezidențiale din 2024.
Chiar dacă subvențiile s-au redus în 2025, candidații vor avea nevoie de alte zeci sau sute de milioane de lei pentru a-și finanța campania oficială care a început pe 4 aprilie. În această lună de campanie se înregistrează și cele mai mari cheltuieli cu propaganda și numeroasele evenimente electorale.
Autor
-
Marius Constantin, editorialist PS News. Marius Constantin are o experiență de 8 ani în presă, consultanță politică și marketing, în România și Italia.
View all posts
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News