UPDATE VIDEO Alegeri în R. Moldova. STOP VOT! Câţi moldoveni au mers la urne. Mesajele celor doi candidaţi

Sursa foto: Maia Sandu

UPDATE, ORA 21.45

Candidatul PSRM, Alexandr Stoianoglo, a venit cu un mesaj de mulțumire adresat alegătorilor ca urmare a închiderii secțiilor de votare în R.Moldova.

„Astăzi, Moldova a vorbit prin voi, oamenii ei. Votul vostru a șters granițele dintre orașe și sate, Nord și Sud, Est și Vest. Prezența voastră masivă la urne este o dovadă că Moldova nu este doar un punct pe hartă cu simpli spectatori, ci un popor responsabil și conștient de viitorul său. Vă mulțumesc din suflet pentru fiecare alegere, pentru energie, implicare și încredere pe care ați învestit în acest proces democratic. Fiecare alegător care a intrat în cabina de votare a scris un capitol în destinul acestei țări”, a declarat el.

Stoianoglo a adăugat că, acum, începe numărarea voturilor – un momentul al adevărului în care fiecare vot capătă greutate și conturi, dar și definește direcția de mai departe a statului.

UPDATE, ORA 21.24

Președintele Maia Sandu a venit cu un mesaj la închiderea secțiilor de vot, în cadrul căreia le-a mulțumit tuturor cetățenilor care au ieșit la vot și i-a îndemnat pe moldovenii din diaspora să continuie să voteze.

Le mulțumesc celor care au participat la vot în toată țara, în special chișinăuienilor, care au participat în număr mare. Le mulțumesc și tinerilor, care au stabilit un record, precum și cetățenilor din diaspora, care au demonstrat o mobilizare exemplară. Vreau să mulțumesc și domnului Constantin Cojocari, care, la 105 ani, s-a dus de la Chișinău în localitatea de baștină” a declarat șeful statului.

Maia Sandu a venit și cu un apel către lucrătorii din secțiile de votare, indiferent pe cine reprezintă, să fie foarte atenți și să numere corect buletinele de vot.

UPDATE, ORA 21.08

Marea majoritate a secţiilor de votare din Republica Moldova şi-au închis uşile la ora 21.00, la finalizarea votului pentru alegerea preşedintelui ţări. Excepţie fac secţiile de votare în faţa cărora mai sunt prezenţi alegători.

Până la ora 21:00 şi-au exercitat dreptul de vot 1,683 milioane de alegători, ceea ce reprezintă 54%.

Acum două săptămâni, în cadrul primului tur, până la ora 21:00 au votat 1,546 milioane de cetăţeni.

Potrivit Codului electoral, Biroul electoral decide asupra prelungirii, cu cel mult 2 ore, a termenului votării pentru a le permite alegătorilor care stau în rând la secţia de votare respectivă să-şi realizeze drepturile.

UPDATE, ORA 20.17

Potrivit Jandarmeriei Brașov, o alertă cu bombă a fost semnalată la singura secție de votare organizată la Brașov pentru alegerile prezidențiale din R. Moldova.

Alerta cu bombă s-a produs la complexul studențesc Memo. La fața locului au intervenit polițiștii, care au fost ajutați de jandarmi.

De menționat că absolut nicio instituție nu a anunțat oficial incidentul. Jandarmeria a confirmat că a intervenit la fața locului doar la insistențele presei. Dar nu au fost oferite detalii.

Din fericire, a fost vorba despre o alertă falsă cu bombă, iar procesul electoral nu a fost întrerupt!

UPDATE, ORA 20.09

La oa 20.00, prezenţa la vot a ajuns la 53.55 la sută. Au votat 1.660.046 cetăţeni moldoveni.

UPDATE, ORA 19.21

Podul de legătură Rîbniţa-Rezina ar fi fost minat, a anunţat Poliţia din Republica Moldova în ziua turului doi al alegerilor prezidenţiale, potrivit deschide.md.

Un apel prin care poliţia a fost sesizată a fost făcut la scurt timp după ce circulaţia pe pod a fost reluată, fiind efectuate verificări după ce un bărbat cu o cutie suspectă a refuzat să prezinte conţinutul acesteia.

UPDATE, ORA 19.08

Prezenţa la vot a ajuns la ora 19.00 la 52.40 la sută. Au votat 1.612.912 persoane.

UPDATE, ORA 18.13

La ora 18.00, prezenţa la vot a ajuns la 50.60 la sută. Au votat 1.544.919 persoane.

UPDATE, ORA 17.39

Serverele Comisiei Electorale Centrale (CEC) din Republica Moldova au fost ţinta unui atac cibernetic, în ziua desfăşurării turului al doilea al alegerilor prezidenţiale, a anunţat, duminică, într-un briefing de presă, preşedinta Comisiei Electorale Centrale (CEC), Angelica Caraman.

Potrivit sursei citate, atacurile au avut ca efect încetinirea funcţionalităţii programului care înregistrează alegătorii la urna de vot.

UPDATE, ORA 17.34

Traficul pe podul Rîbnița-Rezina a fost sistat din cauza unei alerte cu o cutie suspectă, al cărei deținător refuză să coopereze cu Poliția. Inspectoratul General al Poliției a anunțat că investighează cazul.

Potrivit reprezentanților IGP, traficul va fi reluat imediat după documentarea cazului, transmite deschide.md.

„O persoană refuză să colaboreze cu Poliția și deține o cutie suspectă, refuzând să dezvăluie conținutul acesteia. Paza perimetrului este asigurată, iar serviciile specializate din cadrul Inspectoratului General al Poliției urmează să documenteze cazul și să verifice circumstanțele. Imediat ce cazul va fi documentat conform protocoalelor, traficul în zonă își va relua activitatea”, au transmis autoritățile moldovene.

UPDATE, ORA 17.11

Prezenţa la vot a ajuns la 47.46 la sută (1.433.569). La secţiile de votare din afara R. Moldova şi-au exprimat opţiunile 238.606 persoane.

UPDATE, ORA 16.51

Un fenomen nou a fost raportat de către Asociaţia de Observatori Promo-LEX, în turul doi al scrutinului prezidenţial din Republica Moldova, potrivit deschide.md. E vorba de prezenţa unor persoane în afara secţiilor de votare, în special în diasporă, care înregistrează fluxul de cetăţeni veniţi la secţii.

Sunt observaţii făcute în oraşele italiene Bologna, Rimini, Roma şi Milano, în Spania la Barcelona, în Germania la Stuttgart în satul Grigorievca, Căuşeni, transmite IPN. Potrivit lui Nicolae Panfil, şeful Misiunii de Observare Promo-LEX, prezenţa acestor persoane poate indica încercări de intimidare a alegătorilor, în sensul în care informaţia ar putea fi ulterior folosită pentru a identifica cetăţenii sau este o informaţie care se colectează pentru a verifica prezenţa la vot în sensul în care în primul tur au fost zvonuri că în diaspora nu s-au prezentat atât de mulţi alegători.

Nicolae Panfil califică aceste acţiuni drept îngrijorătoare, pentru că nu se ştie scopul acestor persoane şi cum sunt ulterior folosite datele pe care le colectează.

Totodată, Promo-LEX a raportat 88 de cazuri de încălcare a secretului votului, în localităţi precum: Sângerei, Durleşti, Ungheni, Ciorescu, Bădiceni, dar şi în Turcia, Irlanda, Marea Britanie. La fel, au fost observate şase cazuri de votare nejustificată în grup. Nicolae Panfil susţine că votul trebuie să fie liber exprimat, iar votarea în grup încalcă acest principiu.

În plus, au fost documentate cinci tentative de recompense materiale sau băneşti, oferite alegătorilor în Chişinău, Rezina, în regiunea transnistreană şi în Turcia. La Istanbul, doi alegători discutau despre faptul dacă vor primi şi astăzi bani, cum au primit şi în turul întâi, şi ar fi amintit suma de 100 de dolari pentru un vot.

Şapte cazuri de transportare organizată a alegătorilor au fost înregistrate în Hagimus (în stânga Nistrului), în sectorul Buiucani din Chişinău, la Istanbul (Turcia). Totodată, s-au produs trei cazuri de violenţă şi intimidare la secţiile de votare, notează Promo-LEX.

Observatorii au mai raportat 12 cazuri de distribuire a materialelor electorale şi şase cazuri de agitaţie sau PR negru în perimetrul secţiei de votare. În cel puţin 22 de cazuri a fost observată prezenţa nejustificată a persoanelor în secţia de votare sau în raza acesteia.

Din totalul de 614 secţii de votare monitorizate, 224 nu sunt accesibile pentru persoane cu deficienţe locomotorii, iar în 203 secţii nu este încălzire, precizează Promo-LEX.

La ora 16.25, prezenţa la vot a ajuns la 1.339.320, adică 44,7 la sută din totalul alegătorilor cu drept de vot.

UPDATE, ORA 16.07

Prezenţa la vot a ajuns la 43.35 la sută la ora 16.00. Au votat 1.292.970 de moldoveni.

UPDATE, ORA 15.58

Şeful Parlamentului de la Chişinău, Igor Grosu, şi-a exprimat îngrijorarea, duminică, la ieşirea din secţia de votare, în legătură cu transportarea organizată a alegătorilor, transmite notează IPN.

Grosu a precizat că “grupările criminale nu se liniştesc” şi că sunt deja înregistrate informaţii despre tentativele de transportare organizată a alegătorilor prin curse charter în Belarus şi Turcia.

“Poliţia şi toate instituţiile responsabile vor documenta toate cazurile de corupţie şi de transportare a alegătorilor, fie că vorbim despre cei din stânga Nistrului, fie ca vorbim de cei de peste hotare, în special din zona de est”, a adăugat preşedintele Parlamentului.

Igor Grosu a îndemnat cetăţenii să iasă masiv la vot şi a subliniat că se atestă o prezenţă la vot destul de bună în turul doi de scrutin.

“Am votat ca şi data trecută pentru viitorul acestei ţări, pentru viitorul familiilor noastre şi al tuturor moldovenilor, pentru pace, prosperitate şi un viitor european”, a menţionat speakerul.

UPDATE, ORA 15.13

Prezenţa la vot a ajuns la 1.175.968, adică 39,85 la sută din totalul alegătorilor cu drept de vot.

UPDATE, ORA 14.39

Site-ul voteaza.md a fost ținta unui atac cibernetic. Pentru scurt timp, au fost dificultăți și încetiniri de accesare a site-ului pentru utilizatori.

Atacul cibernetic a fost de tip DDoS, o supraîncărcare artificială a serverelor prin multiple solicitări simultane, scrie agora.md.

Specialiștii Serviciului Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică (STISC) au identificat și neutralizat amenințarea, iar integrarea datelor nu a fost compromisă.

De asemenea, au fost implementate măsuri suplimentare de protecție și monitorizare a site-ului.

„Infrastructura informațională este monitorizată 24/7 și toate resursele necesare sunt mobilizate pentru asigurarea bunei desfășurări a procesului electoral”, informează specialiștii STISC.

Citește mai mult AICI

UPDATE, ORA 14.07

Prezenţa la vot a ajuns la 1.014.355, adică 34,87 la sută din totalul persoanelor cu drept de vot. Au votat peste 549.000 de femei şi peste 469.000 de bărbaţi.

La secţii de votare din afara Moldovei au votat 149.458 de oameni.

UPDATE, ORA 13.11

Prezenţa la vot a ajuns la 30.68 la sută (880.715).

Candidatul Partidului Socialiştilor din Republica Moldova (PSRM) la funcţia de preşedinte al ţării, Alexandr Stoianoglo, a negat duminică implicarea sa în procesul de fraudare a alegerilor prezidenţiale, precum şi orice relaţie cu puterea de la Kremlin.

El s-a pronunţat împotriva fraudării scrutinului, considerând că „alegerile sunt un proces democratic la care trebuie să acceadă toţi cetăţenii Republicii Moldova”.

„Eu sunt categoric împotriva coruperii, fraudării alegerilor. Eu consider că alegerile sunt un proces democratic la care trebuie să acceadă toţi cetăţenii Republicii Moldova. Eu niciodată nu am participat la cumpărarea voturilor şi nu participă la cumpărarea voturilor nici partidul care mă susţine în aceste alegeri (…) Eu am anunţat de multe ori că nu am relaţie nici cu Kremlinul, nici cu reprezentanţii altor state, nici cu serviciile speciale şi, dacă aţi observat, până acum nu au apărut astfel de informaţii că eu am astfel de relaţii. Sunt o persoană care promovează numai interesele Republicii Moldova „, a susţinut Stoianoglo.

Candidatul socialist este de părere că autorităţile trebuie să ancheteze fiecare caz de fraudă electorală.

Stoianologlo a spus că a votat pentru o Moldovă care nu stă cu mâna întinsă.

„Împreună cu familia mea am votat pentru Moldova liberă, stabilă, prosperă, o Moldovă care respectă oamenii săi, indiferent de etnie, limba vorbită, religie, viziuni politice, o Moldovă care nu stă cu o mână întinsă, dar dezvoltă în armonie relaţiile şi cu Estul şi cu Vestul”, a declarat candidatul PSRM, care o întâlneşte în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale pe proeuropeana Maia Sandu.

UPDATE, ORA 13.02

Prezenţa la vot a ajuns la 848596, adică 29.64 la sută din totalul votanţilor.

UPDATE, ORA 12.34

Prezenţa la vot a ajuns la 771.062 (27,11 la sută).

Preşedinta proeuropeană a Republicii Moldova, Maia Sandu, care candidează pentru un nou mandat, şi-a manifestat, duminică, speranţa că alegătorii vor ieşi în număr cât mai mare la vot şi că vor proteja ţara de rele.

Ea a declarat, la ieşirea de la urne, că „hoţii vor să cumpere ţara”, dar a subliniat că „puterea oamenilor este infinit mai mare decât orice mârşăvie a lor”.

„Eu am votat cu Moldova. Am încredere că cetăţenii noştri vor alege bine pentru ţara noastră. Ei, de fiecare dată, au dus ţara înainte, ei au protejat-o de rele. Astăzi, mai mult ca niciodată, trebuie să fim uniţi să ne păstrăm pacea, să ne păzim votul, să ne păzim independenţa. Hoţii vor să ne cumpere votul, hoţii vor să ne cumpere ţara, dar puterea oamenilor este infinit mai mare decât orice mârşăvie a lor. Puterea Moldovei este în fiecare dintre voi. Ieşiţi la vot cu credinţă şi cu speranţă! Capul sus, moldoveni! Doamne ajută!”, a declarat Sandu.

UPDATE, ORA 12.13

Premierul Dorin Recean şi soţia sa au votat în cadrul celui de-al doilea tur de scrutin prezidenţial. După ce şi-a exercitat dreptul constituţional, şeful Guvernului a spus că a votat pentru: „pace, prosperitate, pentru libertatea de a ne construi viaţa noastră, aici, acasă”, informează deschide.md.

În acelaşi timp, Dorin Recean a vorbit şi despre pericolele care din această perioadă.

„Suntem într-un moment de atac din partea grupărilor criminale care au cumpărat foarte multe voturi. De asta este foarte important să ne mobilizăm pentru că votul nostru va învinge frauda electorală pe care o perpetuează.Atât Ministerul de Interne, cât şi celelalte instituţii lucrează foarte intensiv ca să prevenim acest atac asupra democraţiei noastre. Noi trebuie să încurajăm pe fiecare să iasă la vot. Votul nostru va decide care este viitorul R. Moldova şi noi astăzi trebuie să alegem liderul care ne va conduce spre prosperitate, spre UE şi spre o viaţă la noi aici, acasă”, a declarat Dorin Recean.

De asemenea, el a subliniat că totuşi fraudele organizate nu ar putea influenţa votul final dacă la alegeri vor ieşi mai mulţi oameni oneşti şi vor vota cinstit.

„Ceea ce e important să înţelegem că votarea este influenţată de un vot deja fraudat, pentru că această fraudă a fost pregătită din timp, iar soluţia este să ieşim la vot şi să dăm un vot onest”, a mai spus Recean.

Soţia sa, Stela Recean, a precizat şi ea că a votat pentru şansa ca R. Moldova să devină membru al Uniunii Europene.

„Am votat pentru şansa unică, pe care o are ţara noastră de a deveni parte a familiei europene. Pentru locuri de muncă mai multe, mai bine plătite, pentru acces la educaţie, dezvoltarea afacerilor şi prosperitate pentru ţara întreagă”, a menţionat Stela Recean.

UPDATE, ORA 12.04

Turul II al alegerilor prezidenţiale din Republica Moldova poate fi declarat valabil.

Prezenţa la vot a ajuns la 671842, adică 23,80 la sută din totalul votanţilor.

Potrivit datelor Comisiei Electorale Centrale, în listele electorale de bază sunt incluşi peste 2,7 milioane de alegători. Codul Electoral prevede că, în al doilea tur, scrutinul e declarat valabil dacă la el participă cel puţin o cincime (1/5) din numărul de persoane înscrise în listele electorale.

UPDATE, ORA 11.54

Agenţia de presă belarusă Belta a scris, duminică dimineaţă, că mai mulţi moldoveni aflaţi în Rusia au mers „din contul lor” spre Minsk, Baku şi Chişinău pentru a vota în turul II al alegerilor prezidenţiale din Republica Moldova, informează newsmaker.md.

Belta, agenţie de ştiri de stat a Republicii Belarus, a anunţat duminică dimineaţă că „ieri seara, cetăţenii Moldovei aflaţi la Moscova şi alte regiuni ale Rusiei au mers din contul lor la Baku, Minsk şi Chişinău pentru a-şi exprima votul”.

Totodată, sursa a prezentat imagini cu secţiile de vot din Rusia: „Secţiile de votare din Moscova nu pot face faţă numărului de moldoveni care doresc să voteze la alegerile prezidenţiale din ţara lor, de aceea moldovenii zboară la Minsk şi cu avioanele, din Kaliningrad şi Moscova”.

Ulterior, aceeaşi sursă a prezentat imagini cu moldovenii veniţi la Minsk, adăugând că aceştia sunt serviţi „de voluntari cu ceai fierbinte şi gustări”, notează news.ro.

„Totul este bine organizat. Mulţumesc Belarusului pentru această oportunitate. Am decis să votez, după cum se spune, la chemarea inimii mele pentru viitorul ţării mele”, a comunicat un moldovean ajuns în Belarus pentru a vota, potrivit Belta.

Între timp, puţin după ora 7, agenţia de presă din Rusia „Ria Novosti” a scris că rândul de la ambasada din Moscova „s-a întins pe aproximativ 200 de metri, mulţi se află acolo de dimineaţa devreme”.

Atât la ​​Baku, cât şi la Minsk au fost deschise câte o singură secţie de votare în clădirile ambasadelor Republicii Moldova.

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului Afacerilor Externe Liliana Barbăroşie a declarat pentru NewsMaker că instituţia salută „interesul sporit al alegătorilor din afara ţării pentru alegerile de astăzi”. „Funcţionarii electorali gestionează situaţia conform normelor regulamentare”, a adăugat reprezentanta Ministerului.

În ceea ce priveşte scrutinul din 20 octombrie, Chişinăul a declarat că aglomeraţiile de la cele două secţii de votare din Rusia au fost create artificial şi că acesta este rezultatul „încercărilor de organizare a transportării ilegale a alegătorilor”.

UPDATE, ORA 11.24

Prezenţa la vot a ajuns la 545.524 (19,49 la sută).

Șeful Guvernului României, Marcel Ciolacu, îndeamnă moldovenii să iasă la vot și să aleagă varianta care le-ar asigura calea europeană. Actualul președinte al Republicii Moldova, Maia Sandu, reprezintă această cale, potrivit prim-ministrului, candidat și el, la rândul său, la președinția României.

„Îi îndemn pe toți cetățenii Republicii Moldova, din țară sau din diaspora, să meargă astăzi la vot și să aleagă calea europeană. Un vot masiv pentru doamna Maia Sandu va însemna o șansă în plus pentru fiecare dintre ei la o viață mai bună, în democrație, stabilitate și pace. Alternativa rusească înseamnă doar condamnare la sărăcie și izolare internațională. Miza este istorică. Și este nevoie de fiecare vot pentru a ține Republica Moldova aproape de România și Uniunea Europeană! Așadar, mergeți la vot și alegeți Maia Sandu cu toată încrederea!”, este mesajul transmis de Ciolacu pe Facebook.

UPDATE, ORA 11.06

Prezenţa la vot la ora 11.00 a depăşit 486.000, adică 17,44 la sută din totalul votanţilor.

UPDATE, ORA 10.51

Candidatul Partidului Socialiştilor din Republica Moldova (PSRM), Alexandr Stoianoglo, care a fost acuzat că se exprimă foarte greu în limba română, deşi are şi cetăţenie română, a declarat duminică dimineaţă că exprimarea în limba română nu este o condiţie pe care un candidat la funcţia de preşedinte trebuie să o îndeplinească.

El a recunoscut că limba oficială din Republica Moldova este limba română, subliniind că el poate „comunica” în această limbă.

„Eu pot să comunic, să răspund la orice întrebare, dar nu alegem reprezentanţii Academiei de Ştiinţe. Noi alegem preşedintele ţării care trebuie să corespundă condiţiilor prevăzute în lege. Eu recunosc că limba oficială este limba română. Eu vorbesc limba română”, a spus candidatul socialist, potrivit Agerpres.

UPDATE, ORA 10.28

Observatorii Promo-LEX au depistat deja 109 incidente în incinta sau în raza secțiilor de votare pentru alegerile prezidențiale din Republica Moldova.

Este vorba despre patru cazuri de prezență a materialelor de publicitate electorală în apropierea secțiilor de votare, un caz de agitație electorală, trei cazuri de prezență nejustificată a persoanelor neautorizate, cinci cazuri de încălcare a secretului votului și două cazuri de obstrucționare a accesului observatorilor, scrie agora.md.

În același timp, a fost identificate și incidente legate de influențarea alegătorilor, astfel că în Instambul a existat „activitate sporită de transportare organizată a alegătorilor la secțiile de votare”.

În două secții de votare din Căușeni și Timișoara, au fost depistate cazuri în care buletinele de vot nerepartizate nu sunt păstrate într-un safeu din interiorul secției și au fost 25 de cazuri în care urnele de vot nu erau sigilate potrivit procedurilor legale, potrivit stirileprotv.ro.

De asemenea, în mai multe secții de votare din Chișinău, au fost înregistrate șapte cazuri de încetare nejustificată a votării.

UPDATE, ORA 10.14

290.000 de moldoveni au votat până la ora 10:00, reprezentând 10,5% din totalul votanților, conform cifrelor comunicate în timp real de CEC. Prezența la ora 10:00 este mai mare decât în turul I, când se prezentaseră la urne 230.000 de oameni la vot.

UPDATE, ORA 10.11

Republica Moldova a notificat mai multe ţări ale Uniunii Europene că este de părere că Rusia va încerca să perturbe votul diasporei la secţiile de vot din afara ţării, inclusiv în România, în cadrul celui de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale, a declarat pentru Reuters o sursă din guvernul de la Chişinău.

Sursa din guvernul Republicii Moldova, care a cerut să nu fie identificată, a declarat duminică pentru Reuters că secţiile de votare din Italia, Franţa, Germania, Spania, Canada, România, SUA şi Regatul Unit ar putea fi vizate de Moscova, inclusiv prin alerte false cu bombă, potrivit Agerpres.

Preşedinta prooccidentală în exerciţiu Maia Sandu se înfruntă în al doilea tur de scrutin cu fostul procuror general Alexandr Stoianoglo, care este susţinut de Partidul Socialist, tradiţional prorus, într-o confruntare tensionată.

Ambasada Rusiei la Washington nu a răspuns imediat unei cereri de comentarii trimise de Reuters sâmbătă prin e-mail. Moscova neagă amestecul în afacerile interne ale Republicii Moldova.

„Scopul este de a întrerupe procesul de vot în timpul evacuării (declanşate de o ameninţare cu bombă – n.r.) şi verificării de către poliţie. Vă rugăm să aplicaţi proceduri şi protocoale care să nu întrerupă procesul de vot”, se solicită într-un mesaj din Republica Moldova către un oficial european, potrivit unei capturi de ecran văzute de Reuters.

Agenţiile de aplicare a legii de la Chişinău l-au acuzat pe oligarhul fugar prorus Ilan Şor că este responsabil pentru amestecul în alegerile din Republica Moldova, fapte pe care acesta le neagă.

Alegătorii moldoveni care trăiesc în Occident sunt percepuţi în mare măsură drept proeuropeni şi, prin urmare, mai dispuşi să o sprijine pe Sandu, aflată în fruntea eforturilor Republicii Moldova de a adera la Uniunea Europeană până în 2030.

Votul diasporei s-a dovedit crucial pentru ca echipa lui Sandu să câştige un referendum din 20 octombrie care afirmă aspiraţiile ţării la aderarea la UE. Referendumul a avut loc odată cu primul tur al alegerilor.

„Sursa a declarat că Moscova transporta cetăţeni moldoveni cu avionul şi autobuzul în Azerbaidjan, Belarus, Turcia şi Moldova pentru a vota, în încercarea de a maximiza şansele lui Stoianoglo”, potrivit Reuters.

UPDATE, ORA 10.02

Alexandr Stoianoglo, candidatul la prezidenţiale susţinut de Partidul Socialist, şi-a exercitat dreptul la vot la primele ore ale dimineţii.

Stoianoglo a declarat că votează pentru o Moldovă liberă şi prosperă, unde toţi cetăţenii sunt respectaţi. Acesta s-a prezentat la secţia de votare însoţit de soţia şi fiicele sale.

Stoianoglo a spus că îşi doreşte aderarea R.Moldova la Uniunea Europeană, chiar dacă nu a luat buletinul de vot la referendumul constituţional republican, notează news.ro.

„Împreună cu familia mea, am votat astăzi pentru o Moldova liberă, stabilă şi înfloritoare. Am votat pentru o Moldovă care îşi respectă cetăţenii, indiferent de limbă, naţionalitate, vârstă, religie sau viziuni politice”, a declarat Stioanoglo.

UPDATE, ORA 09.05

Prezenţa la vot la ora 09.00 este 157.035, ceea ce reprezintă 5.70 la sută din totalul votanţilor.

UPDATE, ORA 08.04

Secţiile de votare s-au deschis la ora 07.00

Primele voturi pentru alegerile prezidențiale din Republica Moldova au fost exprimate la Tokyo, unde un grup de 11 turiști moldoveni, deși aflați departe de casă, au ales să-și facă datoria civică.

ŞTIREA INIŢIALĂ

Cel de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova va avea loc duminică, 3 noiembrie, potrivit deciziei Comisiei Electorale Centrale (CEC) de la Chișinău, ca urmare a faptului că niciunul dintre candidați nu a întrunit mai mult de jumătate din voturile alegătorilor după primul tur.

Potrivit procesului verbal de centralizare a rezultatelor din primul tur care a avut loc pe data de 20 octombrie, la urne s-au prezentat 1.564.495 de alegători și 1.546.031 de voturi au fost declarate valabil exprimate.

CEC a aprobat totodată și modelul buletinului de vot pentru turul doi al prezidențialelor. Maia Sandu, care a acumulat 42,49%, este prima pe buletinul de vot, în timp ce Alexandr Stoianoglo, care a obținut 25,95% din voturi, este al doilea, scrie antena3.ro.

Buletinului de vot pentru turul doi al prezidențialelor din Republica Moldova FOTO: CEC

Sectii de votare deschise în România pentru cetățenii moldoveni
Cetățenii moldoveni aflați în România vor putea să viteze la 16 secţii din țară, trei dintre acestea aflându-se în Bucureşti. Câte două secţii de votare vor fi deschise în Cluj şi Iaşi, iar în orașele Braşov, Sibiu, Craiova, Bacău, Constanţa, Oradea, Galaţi, Suceava şi Timişoara se află câte o secție.

Secțiile la care pot vota cetățenii din Republica Moldova aflați pe teritoriul României:

București (o secție): incinta Autorității Electorale Permanente, str. Stavropoleos nr. 6; București (două secții): incinta Autorității Electorale Permanente, str. Eugeniu Carada, nr. 1, sector 3;

Cluj-Napoca (două secții): Casa de Cultură a Studenților, Piața Lucian Blaga nr. 1-3;

Iași (o secție): Casa de Cultură a Studenților, str. Vasile Conta nr. 30;

Iași (o secție): Școala primară Gheorghe Asachi, bulevardul Ștefan cel Mare și Sfînt nr. 64; Brașov: Casa de Cultură a Studenților, str. Memorandumului, nr:39;

Sibiu: Școala Gimnazială Regina Maria, str. Zaharia Boiu nr. 1;

Timișoara: Colegiul Național de Artă „Ion Vidu”, str. Cluj nr. 12;

Craiova: Universitatea din Craiova, str. A.I.Cuza nr. 13;

Oradea: Colegiul Economic „Partenie Cosma”, str. Armatei Române, nr. 1F, Corp A;

Suceava: Universitatea „Ștefan cel Mare Suceava”, str. Universității nr. 13;

Bacău: Universitatea „Vasile Alecsandri”, Calea Mărășești nr. 158;

Galați: Universitatea „Dunărea de Jos”, str. Domneasca nr. 47;

Constanța: Universitatea „Ovidius”, bl. Mamaia nr. 124;

Dezbaterea din 27 octombrie
Maia Sandu şi Alexandr Stoianoglo, candidaţii din turul al doilea al alegerilor prezidenţiale din Republica Moldova au participat, duminică, 27 octombrie, la o dezbatere electorală. Evenimentul s-a desfășurat fără un moderator care să intervină în discuții. Cei doi au abordat inclusiv subiectul relației Republicii Moldova cu România. Stoianoglo spune că țara noastră nu a reușit proiecte majore cu Moldova, afirmație despre care Maia Sandu spune că este o „ofensă adusă românilor”.

Stoianoglo a refuzat să vorbească despre avantajele paşaportului românesc de care beneficiază

Alexandr Stoianoglo a evitat să răspundă la o întrebare a contracandidatei sale, Maia Sandu, preşedinta în exerciţiu, despre avantajele pe care i le oferă cetăţenia română, pe care a obţinut-o în urmă cu mai mulţi ani.

„Acum, când vorbim despre România, eu vreau să vă întreb un lucru aici: Domnule Stoianoglo, dumneavoastră sunteţi cetăţean european, pentru că sunteţi cetăţean al României, dar la referendum nu aţi vrut să susţineţi acest lucru. De ce credeţi că dumneavoastră trebuie să aveţi beneficiile pe care le oferă paşaportul unui cetăţean european, dar ceilalţi oameni din Moldova nu? Poate nu toţi oamenii vor să îşi ia cetăţenia română sau poate nu toţi oamenii pot să îşi ia cetăţenia română. Dumneavoastră, prin decizia dumneavoastră la referendum, le limitaţi celorlalţi oameni dreptul să aibă aceleaşi avantaje pe care le aveţi dumneavoastră datorită acestei cetăţenii române”.

Candidatul socialiştilor nu doar că nu a oferit răspuns la întrebarea adresată de Maia Sandu în limba română, dar a decis să se refere la un alt subiect, vorbind în limba rusă. În răspunsul său, el a făcut trimitere la Carta Europeană a Limbilor Regionale sau Minoritare şi drepturile minorităţii maghiare din România.

Stoianoglo: „Cu România nu am realizat niciun proiect investiţional regional”; Sandu consideră declaraţia o „ofensă”
Socialistul Alexandr Stoianoglo a fost pus să răspundă la întrebarea: „Dumneavoastră sunteţi cetăţean român, dar sunteţi susţinut de un partid care sperie moldovenii cu România. Cum credeţi dumneavoastră că puteţi să construiţi o relaţie bună cu vecinul nostru cel mai important, România?”.

„Aveţi dreptate că România este cel mai important partener al Republicii Moldova şi din punct de vedere al relaţiilor bilaterale, şi din punct de vedere al aspiraţiilor noastre pro-europene. Vă garantez că relaţiile noastre cu România nu doar se vor îmbunătăţi, dar se vor întări în toate domeniile de activitate”, a spus Stoianoglo, răspunzând întrebării adresate de contracandidata sa.

„Aţi făcut atâtea declaraţii despre relaţiile noastre cu România. Într-adevăr, statul românesc a acordat un sprijin în cele mai complicate situaţii pentru ţara noastră. În acelaşi timp, practic, cu România nu am realizat niciun proiect investiţional regional, care ar putea apropia Republica Moldova la Uniunea Europeană. De 20 de ani vorbim de relaţiile bune cu România, şi până acum nu am construit un drum direct, un tren de la Chişinău până la Bucureşti. De aceea, haidem să lăsăm declaraţiile deoparte şi să trecem la realizări concrete”, a afirmat candidatul PSRM, care s-a exprimat cu dificultate în limba română.

În replică, Maia Sandu a considerat că declaraţiile lui Stoianoglo sunt o ofensă la adresa României, manifestându-şi convingerea că autorităţile de la Bucureşti nu sunt dispuse să susţină „omul Moscovei”.

„Eu cred că este o ofensă la adresa oamenilor din România, la adresa României, să spuneţi că nu avem proiecte importante. Dumneavoastră nu vreţi să cunoaşteţi despre toate proiectele importante pe care le avem, construcţia de poduri, reparaţii de grădiniţe, finanţarea unor proiecte din Programul Satul European, obiective culturale, cumpărarea de autobuze şi multe alte lucruri pe care le face România. Nu mai zic de ajutorul pe care l-am primit în momentul în care Rusia ne-a şantajat cu livrarea de gaze. Dar aşa, ca între doi români, dumneavoastră chiar credeţi că România o să sprijine omul Moscovei şi o să continue să facă investiţii cum a făcut până acum? Chiar credeţi asta?”, a replicat Maia Sandu.

Cine sunt Maia Sandu și Alexandr Stoianoglo, candidații la președinția Moldovei
Maia Sandu este una dintre cele mai importante figuri politice din Republica Moldova, o personalitate care a reușit să atragă atenția internațională prin viziunea sa progresistă și dedicarea față de reformarea țării. Maia Sandu are o biografie impresionantă, studii la universități prestigioase și o viață personală marcată de discreție. Maia Sandu a devenit simbolul luptei pentru o Moldovă mai transparentă și europeană, este președinta în funcție a țării și la actualele alegeri prezidențiale a obținut cele mai multe voturi în primul tur și întră în cel de-al doilea cu cele mai mari șanse.

Alexandr Stoianoglo, contracandidat al Maiei Sandu în al doilea tur al alegerilor prezidențiale, se prezintă ca o figură controversată, marcată de experiență juridică și acuzații de corupție. Fost procuror general și deputat, Stoianoglo este promovat de Partidul Socialiștilor ca fiind „candidatul poporului”. Cu o carieră lungă în politică și justiție, el s-a confruntat cu multiple dosare penale și acuzații de abuz în serviciu. Este candidatul preferat de Rusia în contextul războiului hibrid dus de Kremlin în Moldova.

Turul 1 a avut loc în 20 octombrie, fiind câștigat de Maia Sandu
Conform datelor prezentate de CEC, după primul tur de alegeri, pro-europeana Maia Sandu a luat cele mai multe voturi, adică 42,49 %, iar pro-rusul Alexandr Stoianoglo, contracandidatul ei din al doilea tur, a luat 25,95 % dintre voturi.

Învingătoarea primul scrutin al alegerilor prezidențiale, Maia Sandu a denunțat „un atentat asupra democrației”, libertății și aspirației poporului său de a fi parte a familiei europene. Ea a subliniat că „bandiții, care vor cu orice preț să vină la putere”, au intenționat să cumpere 300.000 de voturi.

Republica Moldova votează în turul 2 al alegerilor prezidențiale pe 3 noiembrie 2024

Comisia Electorală Centrală a decis organizarea celui de-al doilea tur de scrutin în Republica Moldova pe data de 3 noiembrie. În listele electorale de bază sunt incluşi 2.714.239 alegători.

1.987 secţii vor fi deschise pe teritoriul Republicii Moldova, cele mai multe, respectiv 306, în municipiul Chişinău.

Dintre cele 234 de secţii din străinătate, cele mai multe vor fi deschise în Italia (60), Germania (26), Franţa (20), Regatul Unit (17) şi România (16). În Federaţia Rusă vor funcţiona doar cinci secţii de votare.

După cel de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova va fi ales președintele țării pentru următorii 4 ani.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: