Alegătorii ruşi sunt chemaţi la urne pentru a-şi alege preşedintele. Vladimir Putin candidează pentru un al cincilea mandat. În lipsa unei opoziţii reale, se întrevede o nouă victorie pentru actualul stăpân al Kremlinului.
Acest scrutin nu este ceea ce se numeşte în mod normal, în lumea democratică, alegeri. Şi totuşi cum va funcţiona ceea ce unii califică drept un simulacru şi un spectacol politic?
Reuters prezintă succint pricipalele date şi elemente ale scrutinului care vor consfinţi instalarea „super-ţarului” la Kremlin pentru încă cel puţin şase ani.
Alegerile vor avea loc în perioada 15-17 martie.
Rezultatele vor urma la scurt timp după aceea, iar câştigătorul va fi învestit în luna mai.
Votul are loc, de asemenea, în ceea ce Rusia numeşte noile sale teritorii – părţi ale Ucrainei controlate în prezent de forţele ruseşti care au fost plasate sub legea rusă, deşi Ucraina spune că nu va renunţa la luptă până când nu va expulza până la ultimul soldat rus din teritoriile anexate.
Un sistem de vot online de la distanţă va fi disponibil pentru prima dată la alegerile prezidenţiale din Rusia, deşi serviciul de spionaj al ţării a avertizat că are informaţii că forţele occidentale ostile pun la cale perturbarea cibernetică a acestuia.
Sunt 112,3 milioane de persoane cu drept de vot la aceste alegeri.
Alte 1,9 milioane de persoane din străinătate au drept de vot şi mai sunt 12.000 de ruşi la Baikonur, cosmodromul pe care Rusia îl are închiriat în Kazahstan.
De obicei, votează 70-80 de milioane de persoane. Prezenţa la vot în 2018 a fost de 67,5%.
Citește mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News