Va fi PUSL marea surpriză la europarlamentare? Cum a crescut partidul lui Dan Voiculescu

Sursa foto: Inquam Photos / Saul Pop

Partidul Umanist Social Liberal (PUSL), înființat de Dan Voiculescu, este aproape să dea lovitura la alegerile europarlamentare. Cele mai recente sondaje arată că acesta ar putea obține 10% din voturile pentru Parlamentul European, ceea ce i-ar asigura circa 4 mandate.

Partidul înființat de Dan Voiculescu, în 2015, nu a reușit niciodată să treacă de pragul de 5% la alegeri. Cel mai bun rezultat pe care l-a obținut PUSL a fost la alegerile prezidențiale din 2019, când Ramona Bruynseels a obținut 2,65%.

PUSL a încercat de mai multe ori să se agațe de PSD pentru a intra în Parlament, dar partidul condus de Marcel Ciolacu a refuzat alianța în 2020. Totuși, politicieni din PUSL au candidat pe listele PSD. Cel mai bun exemplu, în acest sens, este chiar Vlad Piedone, fiul lui Cristian Popescu Piedone. De asemenea, alți membri PUSL au candidat la alegerile europarlamentare din 2019 și alegerile legislative din 2020 pe listele PSD.

Piedone, locomotiva din 2024

PUSL este un partid al traseiștilor, care își propune să fie noul partid-balama pentru formarea majorității parlamentare. Dan Voiculescu a mai făcut acest joc politic și în trecut, pe vremea când avea PC și decidea majoritatea în Parlament.

Cristian Popescu Piedone, actualul primar al Sectorului 5 și candidat la Primăria București, este actuala locomotivă pe care o are PUSL la alegerile din 2024. Piedone se bucură de o mare notorietate în București, dar și în multe alte regiuni din țară, câștigată mai ales pe rețelele de socializare și cu promovarea televiziunilor deținute de Dan Voiculescu.

Sondajele din București arată că Piedone ar putea câștiga Primăria București cu circa 38% din voturi. Acest lucru ar fi o mare performanță pentru PUSL, un partid foarte mic și aproape necunoscut până în urmă cu câțiva ani. Implicarea lui Piedone a reactivat PUSL-ul și toată mașinăria de propagandă din jurul acestuia.

Cine conduce partidul lui Dan Voiculescu

Cristian Popescu Piedone este și președintele executiv PUSL. Popescu Piedone este un traseist care a schimbat 11 partide în ultimii 34 de ani. Acesta a mai făcut parte din partidele controlate de Dan Voiculescu.

Popescu Piedone a fost în PCR, pe vremea comunismului, apoi în PDSR, PSD, ApR, PNȚCD, PC, UNPR, PC, ALDE, UNPR, PUSL. Primarul nu a fost niciodată foarte fidel viziunii lui Dan Voiculescu, părăsind partidul de mai multe ori.

Simona Alice Man este secretar general PUSL, după ce în trecut a fost președinte PPDD. După ce PPDD s-a prăbușit, Man a trecut la UNPR, Partidul Ecologist Român și în prezent PUSL. Aceasta a avut și funcția de secretar de stat la Autoritatea Națională de Turism  și director general adjunct la Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale.

Daniel Ionașcu, un avocat apropiat de Dan Voiculescu, este președintele Consiliului Național PUSL. Grațiela Gavrilescu, fost ministru, este președintele Biroului Executiv. Gavrilescu este deputat din 2004, fiind la al cincilea mandat în prezent. Aceasta a candidat cu PNL, apoi a trecut la ALDE și apoi în PUSL. În 2020, Gavrilescu a trecut de la PUSL la PSD pentru a candida cu social-democrații. După ce a câștigat mandatul de deputat, aceasta s-a întors în PUSL.

Cine sunt candidații PUSL la europarlamentare

Lista PUSL la alegerile europarlamentare din 2024 este deschisă de Cristian Barbu, general în rezervă. Din CV-ul său reiese că din 1983 și până în prezent a avut funcții doar la Academia de Tehnică Militară (ATM) din București, iar între 2009 și 2016 a fost rector al ATM. Din 2017 s-a implicat pe lângă politicieni și a devenit consilier al ministrului apărării.

Cristian Barbu, sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Pe locul 2, pe lista PUSL, se află Lia Ardelean, care este liderul organizației din Arad. Aceasta este membru PC din 1995, iar în 2004 a reușit să câștige un mandat de deputat cu partidul lui Dan Voiculescu. În 2011, Ardelean a renunțat la funcția de președinte al organizației de femei PC și a demisionat din partid, dedicându-se afacerilor sale din Arad. În prezent, aceasta s-a reîntors alături de Dan Voiculescu.

Mugur Ciuvică este pe locul 3, pe lista PUSL pentru Parlamentul European. Mugur Ciuvică este celebru mai ales pentru numeroasele sale apariții la televiziunile lui Dan Voiculescu. În anii 90, acesta a fost consilierul fostului președinte Emil Constantinescu, apoi în 2005 a înființat Grupul de Investigații Politice.

Pe locul 4, ultimul loc eligibil dacă PUSL va obține 10%, se află Bogdan Ciucă, vicepreședinte al partidului. Bogdan Ciucă a avut 3 mandate de deputat cu PC, în perioada 2004-2016. În trecut, acesta a făcut parte și din ALDE. În 2015, pe vremea când era în ALDE, ANI l-a acuzat de conflict de interese pentru că și-a angajat sora la propriul cabinet parlamentar.

Autor

  • Marius Constantin

    Marius Constantin, editorialist PS News. Marius Constantin are o experiență de 8 ani în presă, consultanță politică și marketing, în România și Italia.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL