Alegeri UK: Electoratul votează, iar Partidul Laburist e gata să preia puterea

Sursă foto: Freepik.com
Sursă foto: Freepik.com

Alegătorii din Regatul Unit votează în alegeri parlamentare în care Partidul Laburist condus de Keir Starmer este mare favorit la o victorie covârșitoare, iar Partidul Conservator condus de premierul Rishi Sunak, la putere de 14 ani, riscă să cadă la cel mai slab rezultat din istorie. În noul parlament și-ar putea face apariția și câțiva deputați ai partidului Reformei (dreapta populistă) condus de Nigel Farage.

Urnele s-au deschis la 7 dimineața ora locală și vor sta deschise până la 10 seara. La o secție de votare din Londra la ora 9 dimineața era o coadă de circa 10 persoane, neobișnuită pentru alegerile britanice, dar trebuie ținut cont că acum alegătorii trebuie să prezinte un document de identitate, dar și expresia unui interes sporit pentru acest scrutin, notează Rfi România.

Absolut toate sondajele de opinie publicate în preziua scrutinului proiectează o majoritate absolută uriașă pentru Partidul Laburist, cu o certitudine de 100%. Laburiștii ar putea obține cel mai mare număr de mandate din istoria lor, care să depășească pe cele 419 din 650 obținute sub conducerea lui Tony Blair în 1997. Ei ar putea depăși chiar recordul la dimensiunea majorității – 219 deputați, deținut de Partidul Conservator din 1924. Laburiștii, sub conducerea lui Jeremy Corbyn, obținuseră 202 mandate la scrutinul precedent din 2019, cel mai slab rezultat din 1931.

În același timp, sondajele dau Partidului Conservator un rezultat catastrofal, aproape de 100 de mandate, de la 365 în 2019, cel mai slab rezultat al lor de la introducerea votului universal în 1918. Până acum recordul negativ era de 165 mandate în 1997.

De prăbușirea Partidului Conservator profită și Partidul Liberal Democrat, căruia sondajele îi dau șansa obținerii a peste 70 de mandate, cel mai bun rezultat al lor din 1924. Unele sondaje ăi dau chiar mai multe mandate decât Partidul Conservator, ceea ce ar face din partidul condus de Ed Davey opoziția oficială.

Reform UK are șansa de a intra în parlament în câteva circumscripții, inclusiv la Clacton în Essex, pe litoralul sud-estic al Angliei, unde liderul partidului, Nigel Farage, este favorit să devină deputat în Camera Comunelor la a opta sa tentativă. Farage este în parte responsabil de prăbușirea Conservatorilor, majoritatea votanților săi fiind foști votanți din 2019 ai partidului condus la acea vreme de Boris Johnson.

Sondajele indică și o prăbușire a numărului de mandate pentru Partidul Naționalist Scoțian (SNP), la putere de 17 ani în Scoția, care din 2015 obținea cu regularitate cel mai mare număr de deputați scoțieni în Camera Comunelor unde era al treilea ca mărime după Conservatori și Laburiști.

Mai au șanse să intre în Camera Comunelor Verzii, Partidul Naționalist Galez precum și partidele din Irlanda de Nord, unde pentru cele 18 mandate de deputat partidele britanice nu prezintă candidați.

O româncă deputată?

De menționat că în acest scrutin candidează și prima româncă, Alex Bulat, din partea Partidului Laburist, în circumscripția Huntington din comitatul Cambridgedshire, estul Angliei. În vârstă de 30 de ani, sosită în UK din 2012, ea a obținut un titlu de master la Universitatea Cambridge și titlul de doctor al Universității din Londra (UCL). În 2021 ea a fost aleasă prima româncă consilier de comitat (județean) din Regatul Unit.

Dacă va fi aleasă, ea va fi prima deputată Laburistă la Huntington din istorie, în circumscripția unde au fost deputați, între alții, liderul revoluției din Anglia, Oliver Cromwell (1628 – 1629) și fostul prim ministru John Major (1983 – 2001).

În mod normal, această ar fi o circumscripție “sigură” pentru Conservatori, care au câștigat aici ]n 2019 cu o majoritate de 19.383 voturi din totalul de 59.147 (54% – 22%) față de Laburiști, dar în actuala situație politică Alex are o șansă substanțială de a fi aleasă prima româncă deputat în Camera Comunelor.

Urnele se închid la 22:00 când va fi publicat primul exit poll, iar până dimineață vor fi decise aproape toate rezultatele din cele 650 de circumscripții și aproape nimeni nu se îndoiește că vineri la prânz Keir Starmer va însărcinat de Regele Charles al III-lea cu formarea primului guvern Laburist după 14 ani.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: