Agenția Reuters face o analiză detaliată a situației din Republica Moldova aflată în pragul a două scrutine importante: alegerile prezidențiale și referendumul referitor la poziția față de Uniunea Europeană, pe care editorialistul Peter Apps le consideră că vor avea efecte la nivel global. Și indiferent de rezultatul alegerilor din R. Moldova, Rusia are cu siguranță o strategie pe termen lung pentru a continua atragerea in sfera sa de influenta a statelor ex-sovietice, mai atrage atenția editorialistul Reuters.
Pe măsură ce campania electorală pentru alegerile prezidențiale in Republica Moldova și referendumul pentru aderare la Uniunea Europeană a intrat pe ultima sută de metri, clădiri guvernamentale au fost vandalizate fiind stropite cu vopsea roșie și galbenă, concomitent cu difuzarea pe rețelele sociale de documente false care ar fi emanat de la guvern sau UE.
În Transnistria, regiunea separatistă susținută de Moscova, televiziunea a difuzat imagini cu exerciții militare, iar o organizație a rușilor din Moldova a făcut apel la Vladimir Putin să-i „protejeze” pe etnicii ruși „prin toate mijloacele posibile”.
Situată între Ucraina și România – stat membru UE, Moldova a oscilat zeci de ani între Occident și Kremlin – iar votul prezidențial din 20 octombrie și referendumul care îl însoțește privind relațiile mai strânse cu UE ar putea fi esențiale pentru a decide în ce direcție va merge în viitor Moldova. În acest moment, forțele pro-europene par să conducă în sondaje – dar se confruntă cu un efort concertat și intens susținut de Kremlin pentru a împinge Moldova în cu totul altă direcție.
Războiul hibrid al Moscovei
Moldova este substanțial mai mică decât Ucraina – populația sa este de aproximativ 2,5 milioane de locuitori – iar mișcările lui Putin de a câștiga influență nu sunt făcute cu bombe, tancuri și drone, ci prin rețelele convenționale și sociale, precum și cu sprijinul actorilor politici locali pro-ruși.
Cu toate acestea, astfel de tactici au reprezentat și modul în care Kremlinul a acționat în Ucraina ani de zile. Agenda generală a Moscovei în ambele țări, precum și în Georgia din apropiere, rămâne în general aceeași: folosind orice mijloace pe care le are la dispoziție pentru a le menține în sfera de influență a Rusiei și pentru a le împiedica să se îndrepte spre Europa de Vest și Statele Unite.
Asta face ca scrutinele gemene ale Moldovei din această lună să fie deosebit de importante.
Georgia, al cărei partid de guvernământ „Visul Georgian” a adoptat o atitudine din ce în ce mai pro-Moscova în ultimii ani, va merge și ea la urne la alegerile parlamentare din 26 octombrie.
Având în vedere că războiul din Ucraina însuși este în prezent în balanță, rezultatele acestor alegeri din Georgia și Moldova vor trimite un semnal puternic dacă Kremlinul își întărește sau pierde controlul asupra statelor din fostul URSS – și cât de rezistente sunt democrațiile susținute de SUA și Occident.
Conflictul din Ucraina a modelat deja atât scrutinele viitoare din Georgia, cât și din Ucraina.
Videoclipurile electorale recente ale partidului „Visului georgian” au prezentat scene de distrugere din acel război, un avertisment deloc subtil că țara – anterior, ca și Ucraina și Moldova, o parte a vechii Uniuni Sovietice dominate de ruși – s-ar putea confrunta cu pericole similare dacă se va îndrepta spre Vest.
Mii de georgieni au ieșit în stradă cerând tocmai asta, în special după ce guvernul de la Tbilisi a adoptat o lege menită să limiteze sprijinul occidental pentru ONG-urile și mass-media locale.
Unii dintre cei care protestează spun că vor o nouă „revoluție colorată” – termenul folosit pentru mișcările pro-democrație din statele ex-sovietice – pentru a înlătura Visul Georgiei și a aduce partidele pro-occidentale la putere, ceva ce Moscova vrea să evite cu disperare.
Mesajele în Moldova au fost ceva mai subtile, dar canalele pro-ruse au sugerat în mod repetat că, dacă președinta pro-occidentală Maia Sandu este realesă, Moldova va fi atrasă în războiul din Ucraina.
Moldova suferă deja de deficit de energie electrică ca urmare a loviturilor militare ruse asupra infrastructurii ucrainene de care depindea și sistemul energetic al Moldovei.
Citește mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News