Alegerile locale din 2024: cu cine va lupta Mihai Chirica pentru al treilea mandat în Iași

Sursa foto: Facebook

Alegerile locale din 2024 vor reprezenta o mare provocare pentru Mihai Chirica, primarul Iașiului, după un mandat controversat. Acesta va fi nevoit să-și apere fotoliul de primar împotriva candidaților din PSD, USR, AUR, dar și împotriva lui Cosette Chichirău, care va candida cu noul său partid.

PNL, cu Mihai Chirica și Costel Alexe

Mihai Chirica are mari probleme cu justiția, după ce DNA l-a trimis în judecată pentru complicitate la fals intelectual și complicitate la abuz în serviciu. Acuzațiile nu sunt unele dintre cele mai grave, dar i-au afectat imaginea primarului, care a fost criticat de celelalte partide. Potrivit procurorilor, Chirica și alți funcționari din primărie ar fi permis unei firme să construiască un bloc mai mare decât prevede legea.

La Consiliul Județean, PNL îl va trimite în luptă pe Costel Alexe, președintele CJ Iași. Acesta va trebui să-și apere mandatul, însă are și el probleme cu justiția. Alexe a fost trimis în judecată în 2022, iar momentan dosarul se judecă în instanță. Procurorii îl acuză de luare de mită și instigare la delapidare, acuzațiile fiind mult mai grave decât în cazul lui Chirica.

Mai e Chichirău principalul adversar pentru Chirica?

În 2020, lupta pentru Primăria Iași a fost între Mihai Chirica și Cosette Chichirău, care a candidat din partea USR. Primarul obținut 41% din voturi, iar candidatul USR doar 30%. Diferența era una mare, însă USR depășea candidatul PSD (doar 13%).

Deputatul Cosette Chichirău va candida la alegerile locale din 2024 cu noul său partid, Curaj. Aceasta a lansat atacuri atât la adresa primarului, cât și la adresa foștilor săi colegi din USR.

Pentru Cosette Chichirău va fi important să demonstreze că rezultatul USR din 2020 s-a datorat muncii sale și nu imaginii partidului. Partidul Curaj va fura din voturile USR, iar o mare parte din electoratul USR-ist o va urma pe Chichirău.

Cosette Chichirău, sursa foto: Inquam Photos / Ilona Andrei

USR, cu Marius Bodea, fost PNL

USR l-a desemnat pe senatorul Marius Bodea să fie candidatul la Primăria Iași, la alegerile locale din 2024. Marius Bodea este un fost membru PNL, recrutat chiar de Cosette Chichirău în 2020. Marius Bodea îl critică pe Mihai Chirica, dar în același timp vrea să facă alianțe cu PNL. Bodea le-a transmis celor din PNL să renunțe la Chirica și să-l susțină pe el la Primăria Iași.

USR este în scădere în sondaje, iar pe scena locală din Iași, Bodea pare să rămână în umbra lui Chichirău. În 2020, Marius Bodea a fost candidatul USR la funcția de președinte al Consiliului Județean, însă a fost învins atât de candidatul PNL, cât și de candidatul PSD.

PSD își protejează candidații

Partidul condus de Marcel Ciolacu își protejează candidații și nu îi anunță public. Presa locală din Iași arată că PSD ar putea să-l trimită în cursa electorală pentru Primăria Iași pe Bogdan Balanișcu, președintele filialei municipale Iași.

Balanișcu a primit funcția de președinte al organizației municipale în noiembrie 2023. Acesta este și secretar de stat la Ministerul Mediului, iar în 2020 a fost consilier local.

Chiar dacă Balanișcu a ajuns să-l critice pe Chirica în 2024, nu trebuie uitat că în 2016 era apropiatul lui Chirica în PSD. PSD-istul acuză problemele penale ale primarului, deși în partid are mai mulți colegi în aceeași situație.

Bogdan Balanișcu, sursa foto: Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu

Organizația județeană PSD Iași este condusă de Bogdan Cojocaru, prefectul județului. Acesta ar putea fi și candidatul partidului pentru funcția de președinte al Consiliului Județean.

Șansele social-democraților sunt reduse, chiar dacă PSD domină sondajele la nivel național. Opoziția din Iași este divizată între PSD, USR și Cosette Chichirău. De asemenea, AUR va încurca și el socotelile celorlalte partide.

AUR recrutează din PSD Iași

AUR continuă campania de recrutări și aproape a convins doi membri PSD Iași să vină alături de George Simion. Deputatul Marius Ostaficiuc și-a anunțat deja demisia din PSD, iar Tudor Ciuhodaru s-a afișat la un eveniment alături de George Simion. Ostaficiuc a recunoscut că poartă negocieri cu AUR și în următoarele zile ar putea trece oficial în partidul condus de Simion.

Dacă AUR îi va aduce în partid pe cei doi politicieni, atunci aceștia și-ar putea asuma și candidaturile la alegerile locale din 2024 și chiar să fie pe listă la alegerile parlamentare. Ciuhodaru a mai candidat la Primăria Iași în 2012, din partea unei alianțe conduse de UNPR. Acesta a schimbat mai multe partide în ultimele două decenii, urmărindu-și mereu doar propriul interes. Astfel, sunt șanse ca pe europarlamentar să-l vedem din nou în cursă pentru Primăria Iași, însă din partea AUR.

PS News a scris deja despre mandatul discret al lui Ciuhodaru în Parlamentul European. Chiuhodaru este plătit, în același timp, pentru a fi în Parlamentul European, dar și pentru a fi medic în Iași. Deși Ciuhodaru are un contract de muncă cu spitalul din Iași, acesta pleacă la Parlamentul European mai multe zile pe săptămână.

Autor

  • Marius Constantin

    Marius Constantin, editorialist PS News. Marius Constantin are o experiență de 8 ani în presă, consultanță politică și marketing, în România și Italia.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: