Alegerile locale din Alba Iulia: PNL, pregătit să recucerească primăria

Gabriel Pleșa, sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Alegerile locale din Alba Iulia, din 2024, vor fi marcate de mai multe transferuri politice, care pot decide câștigătorul. PSD, PNL și AUR au fost într-o luptă pentru a obține cei mai buni candidați, în timp ce USR este marele perdant al acestor alegeri.

PNL, prima șansă cu Gabriel Pleșa

Orașul Alba Iulia a fost controlat, timp de 23 de ani, de liberalul Mircea Hava, care în 2019 a renunțat la funcția de primar și a mers în Parlamentul European. În 2020, Gabriel Pleșa, membru PNL care voia să candideze la primărie, a trecut la USR și a reușit să câștige alegerile locale.

La sfârșit de 2023, Gabriel Pleșa părăsește USR, împreună cu echipa sa de consilieri, și se întoarce în PNL. Gabriel Pleșa a fost în discuții și cu PSD, pentru o eventuală candidatură din partea social-democraților, însă într-un final a ales PNL-ul.

Primarul Pleșa nu deținea funcții în conducerea USR Alba Iulia, iar organizația județeană PNL Alba nu mai este controlată de Mircea Hava. Astfel, primarul are șanse să se impună în partid și să nu rămână doar un primar dependent de PNL.

PNL are prima șansă și pentru funcția de președinte al Consiliului Județean, deținută de liberalul Ion Dumitrel. Totodată, Dumitrel este și președinte PNL Alba, învingându-l în alegerile interne chiar pe Mircea Hava, ceea ce a reprezentat o surpriză și o premieră în partid.

Ion Dumitrel este la al cincilea mandat de președinte al Consiliului Județean Alba, iar la alegerile locale din 2020 s-a impus cu peste 50%. Liderul PNL Alba are șanse foarte mari să-și asigure al șaselea mandat la conducerea județului.

PSD propune un candidat nou

PSD a venit cu un candidat nou în cursa pentru Primăria Alba Iulia. Chiar dacă PNL va candida cu actualul primar, PSD va fi un rival puternic și cu șanse la victorie.

Voicu Vușcan, un om de afaceri , va fi candidatul PSD la alegerile locale din Alba Iulia. Vușcan este administratorul Elit SRL, o companie din domeniul producției de carne, și s-a înscris în PSD în septembrie 2023.

Voicu Vușcan, sursa foto: Voicu Vușcan

Voicu Vușcan nu are nicio experiență în politică și confundă administrarea afacerilor cu campaniile electorale. Acesta s-a lansat deja cu mesaje populiste și mult prea mari pentru un nou politician.

„Vin la muncă, nu la funcții. Vin să fac, nu să promit. Vin să schimb sistemul”, a anunțat Vușcan, în urmă cu câteva zile.

Omul de afaceri vrea să aibă rolul de „om nou” în politica locală, dar uită că își asumă candidatura cu un partid care domină scena politică din România de peste 30 de ani.

Lucrurile sunt mai complicate pentru PSD la Consiliul Județean. Social-democrații nu au anunțat candidatul care își va asuma înfrângerea la Consiliul Județean, unde Ion Dumitrel pare să domine fără rivali care să-i amenințe funcția.

AUR recrutează din PSD

Călin Mătieș a decis să plece din PSD atunci când Gabriel Pleșa negocia transferul politic la social-democrați. Gabriel Pleșa își făcuse inclusiv o poză cu premierul Marcel Ciolacu.

În noiembrie 2023, Călin Mătieș, senator ales pe lista PSD, a decis să se înscrie în AUR. Acesta a fost nemulțumit de decizia PSD de a nu-l susține pentru Primăria Alba Iulia. Senatorul nu a plecat singur și a mai luat cu el circa o sută de membri PSD, după cum a precizat acesta.

PSD Alba nu a acceptat ușor această pierdere și a ieșit cu un atac dur la adresa lui Mătieș, spunând că este „un traseist convertit la doctrina extremistă și rasistă a AUR”. PSD Alba a mai precizat că Mătieș era, în sondajele partidului, cu „mult sub principalii contracandidați”.

Dar atacul foarte dur lansat de PSD Alba demonstrează că partidul a suferit o pierdere importantă. Dacă pierderea nu ar fi fost una importantă, PSD nu s-ar fi agitat cu atâtea atacuri dure într-un singur comunicat de presă.

Călin Mătieș va candida la Primăria Alba Iulia din partea AUR. Într-un sondaj din octombrie 2023, senatorul era principalul rival pentru Gabriel Pleșa: 25,5% ar vota pentru actualul primar, iar 19,6% l-ar alege pe Mătieș.

Călin Mătieș, sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Senatorul este un om de afaceri din Alba și un personaj controversat în Parlament. În 2021, Călin Mătieș a intrat cu sapa în Parlament, pentru a-l ironiza pe președintele Klaus Iohannis. Acesta s-a exprimat de mai multe ori împotriva comunității LGBT, a educației sexuale și este un susținător al tradiționalismului românesc. De mai multe ori, senatorul s-a afișat îmbrăcat cu costum popular. În ultimii ani a lansat mai multe atacuri dure la adresa lui Pleșa, spunând că actualul primar are nevoie de un „transplant de testicule”.

„Poate de aia îi trebuie primarului Pleșa 100.000 de lei, să își facă transplant de testicule, că nu are testicule, cred, nu știu, habar nu am”, declara Mătieș.

USR, marele perdant la alegerile locale

USR nu mai este capabil să-și păstreze toți primarii. Partidul suferă în opoziție și nu mai poate convinge nici măcar membrii de partid.

Deși mai sunt doar 3 luni până la alegerile locale din 9 iunie 2024, USR nu are un candidat desemnat pentru Primăria Alba Iulia și nu mai are nici membri cu suficientă notorietate pentru a-și asuma o astfel de candidatură. Există șanse ca USR să vină cu un candidat nou sau să recruteze pe cineva de la celelalte partide. Dana Nanu, consilier local și exclusă din PSD, a confirmat pentru presa locală că a avut discuții cu USR pentru o eventuală candidatură, însă nu a luat nicio decizie. Alegerile locale din Alba Iulia vor fi o provocare foarte grea pentru USR. Partidul condus de Cătălin Drulă trebuie să demonstreze că mai poate lupta după plecarea lui Gabriel Pleșa.

Autor

  • Marius Constantin

    Marius Constantin, editorialist PS News. Marius Constantin are o experiență de 8 ani în presă, consultanță politică și marketing, în România și Italia.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL