Boloş: Ministerul Finanţelor va susţine implementarea masurilor care să asigure consolidarea fiscal-bugetară

Sursă foto: Facebook/ Marcel Boloș

Ministerul Finanţelor va susţine, în continuare, implementarea unor măsuri care să asigure parcurgerea unui proces de consolidare fiscal-bugetară pe termen mediu, precum şi a celor care să garanteze creşterea economică sustenabilă a României, a declarat, sâmbătă, într-un comunicat de presă, ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, după ce Agenţia de evaluare financiară Fitch Ratings a confirmat ratingul pentru datoriile pe termen lung în valută a României la „BBB minus”, cu perspectivă stabilă.

„Decizia agenţiei de rating Fitch reconfirmă faptul că Guvernul României a adoptat măsurile corecte şi necesare pentru a combate efectele socio-economice ale crizelor multiple din ultimii ani, dar şi pentru a asigura sustenabilitatea finanţelor publice. Ministerul Finanţelor va susţine, în continuare, implementarea unor măsuri care să asigure parcurgerea unui proces de consolidare fiscal-bugetară pe termen mediu, precum şi a celor care să garanteze creşterea economică sustenabilă a României”, a spus Boloş.

Potrivit comunicatului citat, decizia reconfirmării ratingului suveran şi a menţinerii perspectivei stabile este susţinută, în opinia agenţiei, de statutul de membru al Uniunii Europene şi de fluxurile de capital ale Uniunii, care susţin convergenţa reală, finanţele externe şi stabilitatea macroeconomică a ţării, precum şi de evoluţia pozitivă a PIB-ului pe cap de locuitor şi a indicatorilor de guvernanţă şi dezvoltare umană, care se situează la niveluri superioare faţă de ţările din aceeaşi categorie de rating („BBB”).

„În evaluare este menţionată atât rezilienţa economică de care a dat dovadă România în perioada recentă, cât şi stabilitatea politică de care s-a bucurat ţara noastră începând cu finalul anului 2021. Totodată, agenţia subliniază nivelul datoriei publice inferior ţărilor din aceeaşi categorie de rating, sectorul bancar bine capitalizat, precum şi trendul descendent al inflaţiei din ţara noastră. În opinia agenţiei, economia României va înregistra o creştere de 3%, în anii 2024 şi 2025, în condiţiile în care ţara noastră va beneficia de fonduri europene importante atât din Cadrul Financiar Multianual 2021-2027, cât şi din Mecanismul de Redresare şi Rezilienţă (PNRR)”, menţionează sursa citată.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: