Curtea Constituţională a României a înregistrat, marţi, o cerere de anulare a alegerilor din 4 mai.
UPDATE Solicitarea a fost depusă de candidatul la alegerile prezidenţiale din partea Partidului Noua Românie, Sebastian Popescu. El a reclamat, între altele, folosirea unui modus operandi identic cu cel din 2024 (cazul Călin Georgescu), susţinând că ”doi dintre cei 11 candidaţi la prezidenţiale, în speţă George Simion şi Nicuşor Dan, culmea, amândoi au şi intrat în turul doi, au beneficiat de un tratament preferenţial pe platformele de social-media, similar ca cel din cazul Călin Georgescu, ceea ce a avut ca efect denaturarea manifestării de voinţă a alegătorilor”.
În cererea depusă, candidatul Sebastian Constantin Popescu solicită anularea rezultatului alegerilor prezidenţiale din 4 mai, invocând ca motive:
1. Încălcări grave ale principiilor democratice şi al egalităţii de şanse în alegeri
2. Încălcarea principiului egalităţii de şanse prin discriminarea candidaţilor în mass-media:
– Clasificarea abuzivă a candidaţilor în „relevanţi” şi „irelevanţi”
– Promovare masivă a unor candidaţi pe anumite posturi tv
– Încălcarea obligaţiei de alocare egală a timpului de antenă
3. Manipularea opiniei publice prin sondaje de opinie şi promovarea teoriei „votului util”
4. Manipularea românilor prin utilizarea masivă de comentarii artificiale pe platforma TikTok
”În perioada campaniei electorale pentru alegerile prezidenţiale din 4 mai 2025, s-a observat o acţiune coordonată de influenţare a alegătorilor prin bombardarea utilizatorilor TikTok din România cu comentarii repetitive şi suspecte, promovând exclusiv candidaturile domnilor Nicuşor Dan şi George Simion. În acest mod, numai pe reţeaua TikTok au fost publicate pe toate transmisiile live dar şi la videoclipurile din secţiunea ForYou, peste un miliard de comentarii”, a susţinut Sebastian Popescu.
”La fel ca în campania anului 2024 – când CCR a admis existenţa unor practici de manipulare prin intermediul comentariilor automate în favoarea unui candidat – şi în 2025, s-a folosit un sistem similar, dar la o scară mult mai largă.Miliarde de comentarii generice (e.g., „GS preşedinte”, „ND11”, „Votăm GS”, „M-ai convins, votăm ND”) au inundat atât secţiunea „For You”, cât şi transmisiunile live urmărite de utilizatori.Conturi fake sau suspecte: Majoritatea acestor mesaje au fost postate de profiluri cu urmăritori foarte puţini sau zero, nume generate aleatoriu (combinaţii de cifre/litere), fără poze de profil sau activitate organică.
Deşi OUG 1/2025 a introdus obligativitatea „etichetei electorale” pentru conţinutul online (permiţând eliminarea videoclipurilor nedeclarate corect), nu a existat nicio reglementare care să prevadă controlul comentariilor automate.Platformele sociale (în special TikTok) au fost copleşite de spam organizat în favoarea candidaţilor George Simion şi Nicuşor Dan, dar niciun organism de autoritate nu a intervenit.Efectul psiho-social: Bombardarea cu mesaje identice a creat o falsă percepţie a susţinerii masive, influenţând indecent alegătorii să creadă că cei doi candidaţi erau singura opţiune majoritară.Aceste practici au denaturat competiţia electorală, oferind candidaţilor George Simion şi Nicuşor Dan un avantaj necinstit. Au înşelat opinia publică, simulând o popularitate artificială”, a arătat el.
”În baza rapoartelor de monitorizare de la SRI, veţi putea constata că doi dintre cei 11 candidaţi la prezidenţiale, în speţă George Simion şi Nicuşor Dan, culmea, amândoi au şi intrat în turul doi, au beneficiat de un tratament preferenţial pe platformele de social-media, similar ca cel din cazul Călin Georgescu, ceea ce a avut ca efect denaturarea manifestării de voinţă a alegătorilor.
”Echipa” lui Nicuşor Dan s-a ”inspirat” din sistemul patentat de Călin Georgescu şi cu ”sprijin” extern a reuşit o manipulare eficientă a românilor din Diaspora”, a susţinut Popescu.
El consideră că ”a fost afectată egalitatea de şanse a competitorilor electorali, ceea ce reflectă o alterare a însuşi dreptului de a fi ales”. Promovarea masivă a cinci candidaţi a condus la reducerea direct proporţională a expunerii în mass media tradiţională şi mass media online, cât şi pe marile platforme sociale, a celorlalţi candidaţi în procesul electoral. În acest mod, alegătorii au fost împiedicaţi să-şi formeze o opinie despre toţi candidaţii şi au fost induşi în eroare cu privire la şansele tuturor celor 11 competitori electorali, a mai susţinut el.
Știrea inițială
”A fost înregistrată o contestaţie privind anularea alegerilor pentru funcţia de preşedintele al României din data de 4 mai”, anunţă, marţi, reprezentanţii CCR.
Deocamdată nu s-a stabilit un termen de judecată, dar cel mai probabil va fi spre finalul săptămânii.
9.571.740 persoane din ţară şi străinătate au votat la alegerile din 4 mai.
În urma centralizării voturilor, candidatul AUR, George Simion, a obţinut prima poziţie, cu peste 40% dintre voturi, iar candidatul independent Nicuşor Dan aproape 21%.
Biroul Electoral Central nu a anunţat încă rezultatele finale, acestea nefiind încă validate de către instanţă, transmite news.ro.
Diana Șoșoacă, unul dintre cei care susțineau că alegerile din 4 mai ar trebui anulate
Șefa partidului SOS România, europarlamentara Diana Șoșoacă, spunea ieri că actualele alegeri prezidențiale o să fie anulate. Ea susținea, invocând argumente juridice, faptul că actualul scrutin e neconstituțional. De asemenea, ea a acuzat presiuni pentru a vota în favoarea lui Simion.
„Asistăm la al treilea tur. Urmează al patrulea tur. Totul este neconstituțional. E lovit de o nulitate absolută. Îmi mențin opiniile juridice. Dacă românii se duc după fentă, eu n-am ce să le fac. Voi lupta în continuare.
Problema e alta: AUR devine noul PSD, preia tot PSD-ul. Antonescu și Ponta, împreună, aveau mai mult decât Simion. De ce PSD și PNL au optat pentru a avea doi candidați? Iar PNL a jucat și el la două capete, alături de Nicușor Dan? Sunt niște jocuri securistoide”, a spus Șoșocă, la postul de televiziune Cluj LIVE.
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News