Alegerile prezidenţiale din R. Moldova vor avea loc la 20 octombrie

Maia Sandu (INQUAM PHOTOS / GEORGE CĂLIN)
Sursa foto: INQUAM PHOTOS / GEORGE CĂLIN

Alegerile prezidenţiale şi referendumul privind aderarea la Uniunea Europeană (UE), iniţiat de şefa statului, Maia Sandu, vor fi organizate în aceeaşi zi, pe 20 octombrie 2024, a anunţat marţi preşedintele Parlamentului, Igor Grosu, după ce Curtea Constituţională a avizat pozitiv iniţiativa deputaţilor PAS de a revizui Constituţia prin referendum.

Curtea Constituţională a dat marţi undă verde pentru organizarea referendumului constituţional privind aderarea la UE. Plebiscitul, iniţiat de preşedinta ţării, Maia Sandu la sfârşitul anului trecut, urmează să aibă loc la data de 20 octombrie 2024, scrie NewsMaker.

Întrebarea la care vor răspunde moldovenii este: „Sunteţi pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană?”. La fel, Constituţia urmează să fie completată cu un nou capitol: „Integrarea în Uniunea Europeană”. Scopul referendumului şi al modificării Constituţiei, declarat de autorităţi, este stipularea aspiraţiilor de integrare europeană, stabilirea direcţiei de orientare spre spaţiul european de valori, precum şi stabilirea integrării europene drept obiectiv strategic pentru Republica Moldova.

Autorităţile de la guvernare au propus ca referendumul să se desfăşoare chiar în ziua alegerilor prezidenţiale, la care actuala şefă a statului, proeuropeana Maia Sandu, şi-a exprimat oficial intenţia de a candida pentru un nou mandat.

La 9 aprilie, preşedinta Comisiei parlamentare juridice, numiri şi imunităţi, Veronica Roşca, a anunţat că a transmis propunerea de iniţiere a referendumului pentru revizuirea Constituţiei la Curtea Constituţională, sesizarea fiind semnată de 46 de deputaţi.

Curtea Constituţională şi-a dat, marţi, avizul pozitiv. Preşedinta Curţii Constituţionale, Domnica Manole, a precizat că rezultatele referendumului iniţiat de Maia Sandu vor avea putere legislativă supremă şi nu va mai fi nevoie de un vot suplimentar în Parlament.

Citeste mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: