Alertă în România! Se anunță o criză fără precedent. Anunțul făcut de Clubul Fermierilor

Sursa foto: unsplash
Clubul Fermierilor Români solicită autorităților abilitate o analiză a randamentului tehnic, economic și social asupra fiecărui punct de lansare a rachetelor antigrindină. Antreprenorii cu ferme vegetale și cei din sectorul horticol doresc ca programul să continue. Altfel, spun ei, investițiile în tehnologii de depozitare, condiționare, procesare și ambalare din ultimii ani de zile, ar putea fi anulate imediat. În plus, nu își vor putea respecta obligațiile contractuale față de retaileri și HoReCa.

Clubul Fermierilor Români, o asociație non-profit și neguvernamentală a fermierilor din România, spune că  majoritatea antreprenorilor din sectorul agricol, care dețin ferme vegetale , precum și toți antreprenorii din sectorul horticol care au investit (cu sprijinul fondurilor europene) miliarde de euro în diverse tehnologii sunt extrem de îngrijorați față de posibilul scenariu privind închiderea, chiar și temporară, a  punctelor de lansare care le asigură protecția antigrindină.

Totodată, Clubul atrage atenția asupra faptului că neutilizarea sistemelor antigrindină pune în pericol respectarea contractelor pe care cei din sectorul legumicol, pomicol și vitivinicol le-au semnat cu marile lanțuri de magazine și HoReCa.

„Existența acestor puncte de lansare reprezintă nu doar stabilitatea unor producții anuale, ci și o abordare comercială integrată multi-anuală: fermierii au investit în tehnologii de depozitare, condiționare, procesare și ambalare, în scopul listării produselor finite atât în sectorul Horeca, cât și în zona de retail, demersuri care au durat ani de zile, și ar putea fi anulate imediat din cauza închiderii tuturor punctelor de lansare”, transmite asociația, printr-un comunicat.

În acest context și având în vedere că nu există un studiu de impact pe acest subiect,  ei solicită ca sistemul să nu fie închis, nici măcar temorar.

„Soluțiile propuse de Clubul Fermierilor Români, în contextul discuțiilor privind închiderea punctelor de lansare, se referă la evitarea scenariului de închidere parțială sau totală la nivel național – fără niciun studiu de impact – și realizarea unei evaluări punctuale, amănunțite, din perspectivă tehnică, economică și socială, luând în considerare impactul integral pe tot ciclul de producție și valorificare comercială la nivelul fermierilor deserviți de fiecare punct de lansare”.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: