Alina Gorghiu: Costul variază pe fugar între câteva mii de euro şi 25.000 de euro

Alina Gorghiu
Sursa foto: Facebook / Alina Gorghiu

Ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu, a declarat marţi, despre proiectul prin care fugarii vor plăti cheltuielile cu aducerea lor în ţară, că costul variază pe fugar între câteva mii de euro şi 25.000 de euro, bani pe care trebuie să îi dea statul, ea arătând că fenomenul fugarilor a fost în creştere, de la an la an, dar 2023 este primul an în care putem să constatăm o scădere a numărului acestora.

”Vestea bună legată de Ministerul ustiţiei este despre proiectul de lege pe care mulţi îl aşteaptă, proiect de lege care spune că fugarul suportă costurile aducerii sale în ţară. Este un proiect pe care şi ministerul justiţiei îl doreşte foarte mult, şi eu personal am insistat foarte mult în elaborarea acestui proiect şi Guvernul a făcut o cauză din aducerea în ţară a fugarilor. Elementul de noutate este că din momentul în care legea va fi adoptată, fugarul va suporta costurile aducerii sale în ţară. Strategia pe care am avut o în vedere este aceea ca în anul 2024 statul român să meargă mai mult pe prevenţie, să găsească acele pârghii legislative astfel încât fenomenul fugarilor să fie diminuat şi sperăm ca într-o bună zi să fie blocat”, a spus Alina Gorghiu în conferinţă.

Ministrul Justiţiei a precizat că în cazul acestor fugari, costurile variază.

”Putem să vorbim de cazuri de fugari în care aducerea lor în ţară sunt relative mici costurile dar putem să vorbim şi de cazuri de fugari aduşi de la capătul lumii, cazuri care să implice costuri foarte, foarte mari. Acest fenomen al fugarilor a fost în creştere, de la an la an, anul 2023 este primul an în care putem să constatăm o scădere. În anul 2020, am avut conform datelor oficiale, ca număr de persoane faţă de care a fost dispusă urmărirea internaţională, 1.260 pentru ca în anul 2021 să avem 1.420. În anul 2022, am avut 1574 de persoane faţă de care s-a dispus urmărirea internaţională iar anul trecut, în 2023, am avut 1530 de persoane, deci a fost primul an cu scădere în privinţa acestui număr, nesemnificativă dar pot să vă semnalez scădere”, a arătat ea.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL