An nou cu surprize pentru toți șoferii. Guvernul lucrează deja la lege

Sursă foto: Poliția Română

Ceea ce multă lume anticipa se va întâmpla, dacă nu pe finalul acestui an, cel târziu la începutul lui 2024. Limita pentru prețurile maxime practicate de societățile de asigurare care subscriu RCA va rămâne valabilă și anul viitor, cel puțin până în vară, iar Guvernul analizează deja un draft de act normativ în acest sens, au arătat, pentru Economica, surse politice și din zona asigurărilor.

Autoritățile au adoptat, în 5 aprilie, o măsură relativ inedită, menită să evite o explozie a prețurilor în contextul în care Euroins, liderul din RCA, a ieșit din piață la jumătatea lui martie pentru că nu putea garanta plata daunelor.  Pe 1 octombrie, măsura a fost prelungită până la finalul acestui an, iar de la anul, spun sursele noastre, va mai fi prelungită cu încă cel puțin șase luni, dacă nu chiar până la finalul lui 2024.

Spuneam că măsura a fost inedită nu pentru că nu s-a mai intervenit prin plafonări pe piața asigurărilor, ci pentru că de această dată nu au fost fixate prețuri pentru segmente omogene de clienți, ci tariful maxim a fost stabilit la cele mai mari prețuri de vânzare din 28 februarie 2023, pentru fiecare societate de asigurare și fiecare segment de clienți.

În acest context, nu vorbim de câteva prețuri ci de zeci de mii sau chiar sute de mii de maxime, având în vedere faptul că, de la finalul lui 2022, societățile de asigurare pot lua în calcul o multitudine de factori pentru a stabili prețul RCA. Măsura a fost astfel gândită pentru a fi acceptată de autoritățile europene și a evita astfel un nou infrigement, pe modelul celui impus României după plafonarea decisă de Guvernul Cioloș în 2016. În acest context, o prelungire a „semicontrolului”  asupra prețurilor este cu atât mai ușor de realizat, din punct de vedere politic și administrativ.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: