ANAF explică amnistia fiscală pregătită de Guvern: Cum poți beneficia și care este termenul limită

Facebook/ANAF
Sursa foto: Facebook/ ANAF

Guvernul României a adoptat, la propunerea Ministerului Finanțelor, o serie de măsuri, printre care amnistia fiscală pentru firmele și cetățenii care au datorii la stat. Măsura urmărește consolidarea bugetului prin recuperarea creanțelor, iar acum ANAF a elaborat ghidul pentru cei care intenționează să beneficieze de această măsură. Persoanele fizice sau juridice, dar și instituțiile de stat pot beneficia de amnistia fiscală, dar trebuie să depună documentele nu mai târziu de 25 noiembrie 2025.

Actul normativ include facilități pentru contribuabili, cum ar fi anularea dobânzilor, penalităților și a altor accesorii, reducerea unei părți din datorie în cazul persoanelor fizice, dar și bonusuri de 3% pentru companiile care își plătesc la timp obligațiile fiscale.

Cine poate beneficia de amnistia fiscală

Măsurile reglementate în actul normativ sus menționat se aplică pentru toate categoriile de debitori, cum ar fi:

– persoane fizice;

– persoane juridice, de drept public sau privat;

– asocieri şi alte entităţi fără personalitate juridică;

– persoane fizice care desfăşoară activităţi economice în mod independent sau exercită profesii liberale;

– unităţi administrativ-teritoriale sau subdiviziuni administrativ-teritoriale ale municipiului Bucureşti ori instituţii publice, astfel cum sunt definite prin Legea nr. 500/2002 privind finanţele publice, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi prin Legea nr. 273/2006 privind finanţele publice locale, cu modificările şi completările ulterioare, după caz.

Debitorii care intenționează să beneficieze de anularea obligațiilor bugetare pot notifica organul fiscal cu privire la intenția lor, până cel mai târziu la data depunerii cererii de anulare a accesoriilor și nu mai târziu de data de 25 noiembrie 2024, sub sancțiunea decăderii.

Cum poți beneficia de amnistia fiscală

Dobânzile, penalitățile și toate accesoriile aferente obligațiilor bugetare principale, restante la data de 31 august 2024 inclusiv, se anulează dacă sunt îndeplinite cumulativ următoarele condiții

a) toate obligațiile bugetare principale restante la data de 31 august 2024 inclusiv, administrate de organul fiscal central, sunt stinse prin orice mijloace prevăzute la art. 22 din Legea nr. 207/2015, cu modificările și completările ulterioare, până la data depunerii cererii de anulare a accesoriilor, inclusiv, dar nu mai târziu de 25 noiembrie 2024

b) toate obligațiile bugetare principale și accesorii administrate de organul fiscal central cu termene de plată cuprinse între 1 septembrie 2024 și data depunerii cererii de anulare a accesoriilor, dar nu mai târziu de 25 noiembrie 2024, sunt stinse prin orice mijloace prevăzute la art. 22 din Legea nr. 207/2015, cu modificările și completările ulterioare, până la data depunerii cererii de anulare a datoriilor accesorii inclusiv, toate datoriile bugetare principale și accesorii administrate de organul fiscal central cu termene de plată cuprinse între 1 septembrie 2024 și data depunerii cererii de anulare a datoriilor accesorii, dar nu mai târziu de 25 noiembrie 2024;

c) debitorul trebuie să fi depus toate declarațiile fiscale, conform vectorului fiscal, până la data depunerii cererii de anulare a datoriilor accesorii inclusiv.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: