Decizie istorică: BOR pledează pentru constiturea Bisericii Ortodoxe Române din Ucraina

Inquam Photos / Ilona Andrei
Sursa foto: Inquam Photos / Ilona Andrei

În cadrul Sfântului Sinod al  Bisericii Ortodoxe Române, de joi, 29 februarie, s-a decis susținerea înființării Bisericii Ortodoxe Române din Ucraina, care va fi subordonată Patriarhiei Române.

Concret, Biserica Ortodoxă Română se va amesteca direct în țara vecină, decizie considerată „o schimbare radicală de poziționare”, după cum spun analiștii. Această hotărâre subliniază distanțarea BOR față de Biserica Rusă.

În prezent, bisericile românești din Ucraina, țară aflată în război cu Rusia, sunt subordonate  Bisericii Ortodoxe a Ucrainei, iar altele sunt apropiate chiar de Biserica Ortodoxă Rusă. „Sensibilitatea locală” a fost motivul pentru care BOR a refuzat să se implice până acum în Ucraina, spune corespondentul Radio România Actualități.

Binecuvântarea, încurajarea și susținerea inițiativelor comunităților ortodoxe românești din Ucraina de a reface comuniunea cu Biserica Mamă, Patriarhia Română, prin organizarea lor juridică în structura religioasă numită Biserica Ortodoxă Română din Ucraina.”, se precizează în comunicatul care anunță hotărârile Sfântului Sinod.

Analistul politic ucrainean Ihor Lubianov a vorbit la radioul public depsre acest subiect.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL