Analistul militar Hari Bucur-Marcu, expert în securitate internaţională, afirmă că preşedintele american Donald Trump va continua politica americană în privinţa României şi că, deşi vor exista diferenţe între Administraţia Biden şi Administraţia Trump, acestea nu vor viza „politica internaţională şi de securitate americană la nivel strategic”. Bucur Marcu mai spune că Administraţia Trump nu va favoriza vreun vecin de-al României în defavoarea naţiunii noastre. „Naţiunea română va suferi inevitabil nu de spaima de Trump, ci de regretul că nu a profitat de oportunităţile deschise de prezenţa sa în fruntea Americii”, mai spune Bucur-Marcu.
„În ceea ce priveşte România, cei care îl cunosc pe Trump pot să confirme că Administraţia sa nu va favoriza vreun vecin de-al nostru în defavoarea naţiunii noastre. Administraţia Trump deja este angajată în problemele de securitate regională, care privesc direct sau incidental România, nu în opoziţie cu Administraţia Biden, ci în continuarea politicii americane, ce are întotdeauna o perspectivă temporală mult mai mare decât un mandat prezidenţial”, afirmă analistul Hari Bucur Marcu într-o postare pe pagina sa de Facebook.Potrivit expertului în securitate internaţională, diferenţe între Administraţia Biden şi Administraţia Trump „vor fi cu siguranţă”, doar că ele „nu vizează politica internaţională şi de securitate americană la nivel strategic”.
„Diferenţele vizează doar opţiunile de atingere a obiectivelor strategice, care rămân imuabile, pe durata valabilităţii lor. În acelaşi timp, naţiunea română va suferi inevitabil nu de spaima de Trump, ci de regretul că nu a profitat de oportunităţile deschise de prezenţa lui Trump în fruntea Americii, pentru a-şi ocupa locul ce ar fi trebuit să îi revină României, în plan regional şi continental, în materie de securitate şi apărare comune. Dar asta este deja o constantă a politicii noastre externe şi de apărare, aşa că vom trece cu uşurinţă peste un asemenea regret”, afirmă Bucur-Marcu.
Analistul explică de ce nu ar trebui să existe frică ca urmare a revenirii lui Donald Trump la Casa albă şi consideră că preşedintele american este „o personalitate predictibilă”.„Trump s-a aflat zilnic, pe parcursul celor 10 ani de politică făcută direct la vârful puterii americane, în atenţia publicului naţional şi internaţional, aşa că un eventual sentiment de frică despre ce o să facă Trump de azi încolo nu se justifică prin necunoaşterea personajului. În plus, Trump însuşi şi-a edificat un prestigiu de ins care face ceea ce promite, care îşi îndeplineşte angajamentele şi care ţine ca opinia publică să îi fie favorabilă în urma rezultatelor muncii sale, şi nu în urma vreunei campanii propagandistice. Un maestru al comunicării publice, cu un palmares impresionant de audienţă în emisiuni de televiziune de tipul reality show, Trump nu are şi nici nu ar putea avea un comportament public sobru, conform uzanţelor politicienilor”, explică Hari Bucur Marcu.
Expertul spune că, din contră, Trump „intenţionat ţine să strângă mâna şefilor de stat cam cum o fac puştii de cartier new-york-ez, cu un fel de smucitură, chiar dacă mâna aceea a interlocutorului e deprinsă cu manevrarea butonului nuclear, în ţara sa”.
„Ţine să iasă din discursul pregătit şi publicat pe promter şi să personalizeze acel discurs cu referiri la persoane din public. Ţine să folosească hiperbole dintre cele mai bizare, cu care gratulează inşi în dreapta şi în stânga, după care pe unii dintre ei îi demite fără nicio ezitare. Asta nu înseamnă că a luat vreodată sau a dat vreodată impresia că ar lua decizii pe bază de impuls de moment, de chef personal ori de agendă personală, netransparentă. Nici decizii favorabile, şi nici decizii defavorabile cuiva”, spune Bucur-Marcu.
Expertul spune că Trump se arată „vizibil încântat de oricine îl laudă chiar şi penibil de exagerat, îl preamăreşte sau îl linguşeşte”, dar că acest lucru „nu înseamnă că şi-a răsplătit vreodată lăudătorii, linguşitorii sau preamăritorii cu funcţii la stat ori cu puteri executive”, la îndemâna oricărui preşedinte american, ci, din contră, sunt „nenumărate cazurile în care cei mai mari lingăi au fost îndepărataţi din cercul intim al lui Trump, pe motive de nemerit”, unii dintre ei deveniţi „cei mai mari detractori şi bârfitori ai aceluiaşi Trump”.
„Dacă vreţi să ştiţi de pe acum ce va face Trump ca Preşedintele Statelor Unite cu numărul de ordine 47 este suficient să vă uitaţi la ceea ce a promis şi la ceea ce s-a angajat să facă. Cu nuanţa evidentă că nu trebuie să vă împiedicaţi în figurile sale de stil verbal, ci trebuie să mergeţi la esenţa reală a mesajului său. Şi ar mai fi un indicator de clarificare privind viitorul. Marea majortate a celor care vor compune Guvernul/Administraţia Trump sunt personalităţi publice. Personalităţi din sfera comunicării publice de masă, din afaceri (inclusiv avocaţi), din administraţia locală (guvernatori de stat american). Personalităţi care au scris şi publicat cărţi, în care şi-au expus convingerile privind politica americană. Adică, vorbim despre oameni pe care îi ştim cum gândesc, ce îi mână în acţiune, ce caută ei în Administraţia Trump şi care va fi impactul prezenţei lor acolo asupra politicii de stat americane”, mai afirmă analistul Hari Bucur-Marcu.
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News