Economia globală intră într-un nou ”super ciclu”, inteligenţa artificială şi decarbonizarea fiind factori determinanţi, potrivit lui Peter Oppenheimer, şeful cercetării macro în Europa la Goldman Sachs, transmite CNBC.
”Ne îndreptăm în mod clar spre un super ciclu diferit”, a spus el luni pentru emisiunea ”Squawk Box Europe” de la CNBC.
Superciclurile sunt definite în mod obişnuit ca perioade lungi de expansiune economică, adesea însoţite de creşterea PIB-ului, cerere puternică de bunuri care duce la preţuri mai mari şi niveluri ridicate de ocupare a forţei de muncă.
Cel mai recent super ciclu semnificativ pe care l-a experimentat economia mondială a debutat la începutul anilor 1980, a spus Oppenheimer, discutând conţinutul din noua sa carte ”Any Happy Returns”.
Acesta a fost caracterizat de ratele dobânzilor şi de un vârf al inflaţiei, înainte de o perioadă lungă de decenii de scădere a costurilor de capital, a inflaţiei şi a dobânzilor, precum şi a politicilor economice precum dereglementarea şi privatizarea, a explicat el.
Între timp, riscurile geopolitice s-au atenuat şi globalizarea a devenit mai puternică, a remarcat Oppenheimer. Dar nu toţi aceşti factori sunt acum pregătiţi să continue aşa cum au fost, a adăugat el.
”Nu este probabil să vedem ca ratele dobânzilor să scadă la fel de agresiv în următorul deceniu sau cam aşa ceva, vedem o oarecare retragere din globalizare şi, desigur, vedem şi tensiuni geopolitice crescute” , a explicat el.
Citește mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News