Hari Bucur Marcu este de părere că CCR nu mai are cum suspenda turul doi de scrutin, iar românii ar trebui să meargă la vot, urmând ca justiția să își facă treaba și situația să fie lămurită conform legii. „Marea problemă de securitate națională nu e că Georgescu a ajuns în turul doi și că este omul Moscovei, ci că sistemul electoral românesc este penetrabil. Adică poate oricine să intre în el și să facă ce vrea”, avertizează analistul.
„Nu există procedură, haide să fim serioși. Deci CCR-ul s-a pronunțat, contestațiile pentru anularea rezultatului alegerilor să depun într-un termen care a fost depășit. După termenul ăsta nu mai au ce face.
În orice caz, CCR n-a dat dovadă vreodată că respectă legea și termenele astea pe care le-a depășit oricum, dar asta nu înseamnă că poate continua tot așa”, spune Hari Bucur Georgescu.
Analistul susține că este important ca președintele să nu fie ales cu scandal deoarece asta i-ar știrbi din credibilitate. Acesta atrage atenția și cu privire la sistemul electoral românesc care s-a dovedit a fi penetrabil.
„Soluția este este foarte simplă: urmează duminică votul care nu trebuie împiedecat. Și dacă poporul îl vrea pe Georgescu, asta e! Dar nu e cazul.
Problema nu e că Georgescu candidează în turul doi și că este omul Moscovei sau că a făcut acte de trădare ș.a.m.d, ce rezultă orientativ din documentele astea, că nu sunt probe concrete.
Problema de securitate națională este că sistemul electoral românesc este penetrabil. Adică poate oricine să intre în el și să facă ce vrea, inclusiv CCR-ul, inclusiv rușii, inclusiv președintele.
Oricine face ce vrea cu sistemul ăsta electoral, asta este marea problemă de securitate națională. Pentru că asta decredibilizează întreaga țară. Indiferent cine ajunge președinte în asemenea condiții, nu mai are credibilitatea pe care ar trebui să o aibă când vine un omolog din altă țară să vorbească cu el o problemă de stat.
În momentul în care alegi președintele cu scandalul și cu tot felul de improvizații de astea, așa se întâmplă”, explică Marcu.
Acesta este de părere că justiția trebuie lăsată să își facă treaba, să nu încercăm să salvăm democrația folosind metode improvizate care tot nedemocratice sunt.
„Soluția este ca justiția să fie lăsată să își facă treaba. Am înțeles că Parchetul de pe lângă Înalta Curte s-a sesizat, se uită asupra problemei. Și ei urmează procedurile pe care le au, culeg datele de unde pot să le culeagă, ajung la o concluzie și, dacă e cazul, înaintează un dosar penal către ÎCCJ care este abilitatea să judece asemenea cazuri. Iar dacă între timp, prin absurd, ajunge Georgescu președinte președinte, o să îl judece ca președinte. Este articolul în Constituție care spune că președintele poate fi judecat pentru înaltă trădare în timpul mandatului. Da, nu beneficiază de imunitate pentru așa ceva”, a mai punctat analistul.
Orice improvizație în domeniul legii, dă o imagine foarte proastă României
„Orice improvizație în domeniul legii, dă o imagine foarte proastă României, indiferent că e, să zicem așa, ca să salvăm democrația printr-un alt act nedemocratic. Deci oricum CCR-ul și-a încheiat în momentul de față competență față de turul 1 de scrutin. Mai este competentă CCR când o să primească rezultatele turului doi, să constate acele rezultate și să comunice câștigătorul. Până atunci nu mai au ce să facă, indiferent de ce fel de contestație primesc. Nu le permite legea electorală să facă altceva, nu mai vorbesc de Constituție sau alte lucruri.
Încă o dată: orice improvizație în domeniul ăsta ne face rău la toți. Deci cel mai corect este, în momentul de față, să urmăm cum zice legea. Dacă ăsta a săvârșit infracțiuni, să fie cercetat și sancționat pentru infracțiunile pe care le-a săvârșit.
Dacă unii au intervenit în procesul electoral românesc, procesul electoral trebuie să aibă capacitatea să se apere, în primul rând. Nu trebuie să se plângă la NATO sau în altă parte că ne-au penetrat rușii, trebui să aibă soluții pentru a ne apăra. Asta e foarte important”, a concluzionat
Autor
-
Cu o experiență de peste 20 ani în presă, Dana Musceleanu vine în redacția PS News după aproape 4 ani ca editor coordonator la site-ul Antena 3 și alti 3,5 ani ca senior editor la site-ul B1 TV. Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, a debutat pe clasicul print, iar apoi a făcut pasul spre online. "A scrie pentru mine e sinonim cu a fi. Mă bucur să îmi să îmi continui aventura jurnalistică într-un mod cât mai eficient, până nu preiau roboții tot business-ul. :)"
View all posts
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News