Analiști: Producția de grâu ar putea scădea anul acesta

Sursa foto: Facebook

Producția de grâu ar scădea. Analiștii Comisiei Europene estimează pentru 2024 că fermierii români vor genera în jur de de 24,5 milioane de tone de cereale, adică în jur de 8,8% din producția totală a UE, scrie economica.net. Din această cantitate, grâu va fi în jur de 9,4 milioane de tone și porumb peste 12,3 milioane de tone.

Fermierii locali ar putea produce anul acesta doar 9,4 milioane de tone de grâu moale, cu 19.100 de tone mai puțin decât anul trecut când INS a raportat o producție de 9,6 miloane de tone, arată date ale Comisiei Europene și ale Institutului Național de statistică analizate de sursa citată.

Scăderea va fi cu precădere pe fondul reducerii suprafeței cultivate cu 3,7%, conform estimărilor UE, până la 2,1 milioane de hectare, cea mai mică suprafață cu grâu din 2018 încoace. În ceea ce privește randamentul, Comisia estimează pentru România că fermierii vor obține în medie, 4,46 de tone la fiecare hectar, ceva mai mult decât în 2023 când s-au obțint 4,3 tone la hectar.

Citește mai mult AICI

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: