România face pași importanți spre aderarea la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), după ce proiectele începute de premierul Nicolae Ciucă oferă rezultate semnificative pentru țara noastră.
OCDE lansează, astăzi, Studiul Economic 2024 pentru România și reprezintă un pas important pentru a intra în „clubul celor mai bogate națiuni”, așa cum este supranumită OCDE, cu 38 de state membre care au împreună peste 50% din PIB-ul global. Este un obiectiv major pentru țara noastră, început de Nicolae Ciucă, pe vremea când era prim-ministru.
Proiectele începute de Nicolae Ciucă
România a depus eforturi pentru a face parte din OCDE, iar în 2022, în mandatul premierului Nicolae Ciucă, s-au făcut primii pași pentru a convinge partenerii străini că merităm să stăm la masa celor mai bogate state din lume.
În iunie 2022, Consiliul OCDE a adoptat Foaia de parcurs a României după discuțiile cu Guvernul Ciucă. În decembrie 2022, Guvernul Ciucă a depus Memorandumul inițial pentru aderare. Aceste două etape implementate de premierul Nicolae Ciucă au permis României să consolideze colaborarea cu OCDE și să facă primii pași spre aderare.
Tot în decembrie 2022, Nicolae Ciucă a participat la reuniunea Consiliului OCDE, unde a vorbit cu liderii Organizației și a prezentat obiectivele României. Guvernul Ciucă a demonstrat că țara noastră poate sta la masa celor mai puternice economii din lume.
„Țara noastră dorește ca procesul de aderare să fie un catalizator pentru reforme, un motor al schimbării, așa cum a subliniat domnul secretar general al OCDE”, a declarat Nicolae Ciucă, premierul României în acea perioadă.
România a încercat să obțină aderarea la OCDE încă din 2004, când a depus prima candidatură, pe care a reînnoit-o de mai multe ori. Guvernul Ciucă a reușit atingerea acestui obiectiv major, convingând partenerii străini că economia României este stabilă și oferă garanții pentru a contribui la dezvoltarea societății în care trăim.
Rezultatele Guvernului condus de Nicolae Ciucă au fost apreciate la nivelul OCDE, care a oferit României șansa să fie în procesul de aderare. România a fost apreciată pentru progresele sale economice, datorate guvernării Ciucă, dar și pentru consolidarea democratică și a statului de drept.
„Prin demararea discuțiilor de aderare, anul 2022 a reprezentat încununarea unui efort comun al diplomației române și al întregului spectru instituțional național. În luna decembrie a anului trecut am reușit să finalizăm prima etapă a procesului de aderare, cea a redactării Memorandumului Inițial, pe care l-am prezentat personal la Paris”, declara Nicolae Ciucă, în februarie 2023, la evenimentul „ADERAREA LA OCDE – oportunități pentru mediul de afaceri din România”.
Ce beneficii vor fi pentru România
Procesul de aderare al României la OCDE este o confirmare a faptului că guvernul Nicolae Ciucă a știut să gestioneze problemele și să găsească rapid soluții, care să permită țării noastre să aibă creștere economică.
România, ca stat membru OCDE, va avea acces la know-how-ul și schimbul de bune practici cu alte state dezvoltate din OCDE. Oamenii de afaceri și companiile românești vor avea acces la noi tehnologii și la noi piețe de din toată lumea. Acest lucru poate permite dezvoltarea companiilor românești și construirea unor parteneriate puternice, care să aducă investiții în țara noastră.
În ceea ce privește situația economică din România, în anul 2022, an decisiv pentru aderarea la OCDE, PIB-ul a crescut cu aproape 50 de miliarde de euro față de anul precedent, adică 4,9%. A fost o creștere semnificativă, echivalentă cu întregul PIB al țării noastre de acum 20 de ani.
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News