ANALIZĂ Alegeri locale 2024: USR, aproape să piardă Primăria Timișoara în fața PNL. PSD, indecis

Primarul Dominic Fritz
Sursa: INQUAM PHOTOS / VIRGIL SIMONESCU

Alegerile locale din 2024 vor fi o luptă în trei pentru Primăria Timișoara, iar PNL este partidul care pleacă avantajat. Candidații care vor intra în cursa pentru alegerile locale din 2024 mai au puțin timp la dispoziție pentru a-și pregăti campania. Mulți dintre ei își pun toate speranțele în partidele care îi trimit în competiția electorală.

Dominic Fritz, un mandat dezastruos

Dominic Fritz, actualul primar al Timișoarei, și-a început mandatul cu numeroase scandaluri. Cel mai important fiind în continuare acela al domiciliului primarului, care a refuzat până acum să demonstreze că, în momentul în care a candidat, a avut domiciliul în oraș sau doar reședința. Fritz a susținut că avea domiciliul în Timișoara, iar Nicolae Robu l-a acuzat de minciună. Astfel, scandalul domiciliului va fi reluat și în 2024, iar AEP va simți toată presiunea pe umerii săi.

Încă din primul an de mandat, primarul Fritz a reușit să bage în insolvență compania Coltrem, responsabilă pentru apa caldă și agentul termic din Timișoara. Compania este aproape de faliment, iar administrația USR nu are nicio soluție. Deși mulți cetățeni au rămas zile întregi fără apă caldă și căldură în case, primarul Dominic Fritz a decis să dubleze prețurile la căldură.

Alegerile locale din 2024 vor fi momentul în care timișorenii îl vor putea sancționa pe Dominic Fritz pentru faptul că a mărit impozitele, taxele și prețul transportului public. Un dezastru pe care timișorenii îl simt în fiecare zi în buzunare.

Pe de altă parte, Timișoara nu a atras nicio investiție importantă. Alegerile locale din 2024 vor fi un moment dificil pentru Dominic Fritz, care va trebui să explice de ce Timișoara rămâne în urma unor orașe precum Cluj sau București. Timișoara va beneficia de unele proiecte finanțate de PNRR, însă acest lucru se datorează guvernării PSD-PNL care implementează reformele ce ne permit accesul la banii UE.

Nicolae Robu, favorit la victorie

Nicolae Robu, fostul primar al Timișoarei, a fost desemnat oficial candidatul PNL la alegerile locale din 2024. În toamna lui 2023, liberalii au decis să-i ofere lui Robu șansa să intre în cursa pentru Primăria Timișoara, fiind și favorit la victorie.

Alegerile locale din 2024 vin cu un avantaj pentru Nicolae Robu: guvernarea PNL. Liberalii aflați la guvernare vor face totul pentru a-și ajuta candidații. De asemenea, scăderea USR în sondaje, până aproape de 10%, va ajuta PNL să recupereze anumite voturi.

Sondajele PNL arată că 47% dintre timișoreni l-ar vota pe Nicolae Robu și doar 30% ar vota pentru Dominic Fritz la alegerile locale din 2024. Sondajele PSD au arătat datele puțin diferite, cu Dominic Fritz în continuare pe primul loc, urmat de Nicolae Robu. PNL rămâne principalul rival al PSD, la alegerile locale din 2024. Prin urmare, PSD-iștii vor avea tendința de a-i favoriza pe candidații USR în detrimentul celor din PNL.

Nicolae Robu, sursa foto: Inquam Photos / Virgil Simonescu
Nicolae Robu, sursa foto: Inquam Photos / Virgil Simonescu

Candidații PSD nu au curaj să-și asume campania

Alegerile locale din 2024 ar urma să aibă loc în 2024, dacă nu vor fi comasate cu alte alegeri. PSD este singurul mare partid care evită să-și prezinte oficial candidații. PSD-iștii încă nu au încheiat negocierile interne pentru primării, consilii locale și județene.

PSD are mai multe nume pe listă, existând 3 posibilități de candidat: ori Alfred Simonis, președintele Camerei Deputaților, ori Dorel Săndec (care a fost măsurat în sondaje pe locul 3), directorul spitalului județean, ori cineva de la Prefectura Timiș (subprefectul sau chiar prefectul).

Alfred Simonis este cel care are cele mai mari șanse, fiind președintele PSD Timiș și apropiatul lui Marcel Ciolacu. Dar cel mai probabil acesta încearcă să înțeleagă unde are cele mai mari șanse la victorie: la Primăria Timișoara sau la Consiliul Județean.

Intrarea lui Alfred Simonis în cursa pentru Primăria Timișoara ar ajuta candidații USR și PNL. Președintele PSD Timiș a avut un mandat controversat în Camera Deputaților. În urmă cu câteva luni, Alfred Simonis l-a înjurat de mamă pe George Simion. Timișorenii au demonstrat de mai multe ori că nu apreciază astfel de politicieni, iar la alegerile locale contează foarte mult și candidatul, nu doar partidul.

Alegerile locale din 2024 vor fi primul test important și pentru AUR. Partidul condus de George Simion își găsește cu greu candidații, chiar dacă în sondaje se apropie de marile partide. AUR nu a prezentat candidatul pentru Primăria Timișoara, iar timpul nu este de partea lor. Un candidat fără notorietate va avea mari probleme să convingă cetățenii într-un timp scurt.

Autor

  • Marius Constantin

    Marius Constantin, editorialist PS News. Marius Constantin are o experiență de 8 ani în presă, consultanță politică și marketing, în România și Italia.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL