ANALIZĂ Avantajele Congresului PPE găzduit de PNL la București în 2024

Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Partidul Național Liberal (PNL) pune România pe harta politicii din Uniunea Europeană și găzduiește la București, între 6 și 7 martie 2024, cel mai mare eveniment al politicii europene: Congresul grupului PPE. Grupul Partidului Popular European (PPE) este format din partide din numeroase state europene și este cel mai mare grup din Parlamentul European (PE).

„Vor participa toți șefii de state și de guverne și președinții de partide din partea PPE, alături de președinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen, președinta Parlamentului European Roberta Metsola și toți comisarii europeni care fac parte din familia noastră politică”, anunță PNL.

Liderii stat și de guvern care ar urma să vină la București sunt: Kyriakos Mitsotakis, premierul Greciei, Andrej Plenkovic, premierul Croației, Maia Sandu, președinta Republicii Moldova, Evika Silina, premierul Letoniei, Ingrida Simonyte, premierul Lituaniei, Ulf Kristerson, premierul Suediei, Karl Nehammer, cancelarul Austriei, Leo Varadkar, premierul Irlandei, Aleksandr Vucic, președintele Serbiei, Borjana Kristo, premierul Bosniei și Herțegovinei, Peteri Orpo, premierul Finlandei, și Nikos Christodoulides, președintele Ciprului.

Grupul PPE este condus de Manfred Weber, politician german care deține funcția de președinte de mai mulți ani. Weber are o experiență de 20 de ani în Parlamentul European, de când reprezintă Germania. Secretarul general al PPE este Thanasis Bakolas, din Grecia. PNL are și el un reprezentant în conducerea PPE, pe Siegfried Mureșan, care deține funcția de vice-președinte și este la al doilea mandat de europarlamentar.

Avantaje pentru România

Principalul avantaj este acela că politica românească va obține vizibilitate pe scena politică europeană. PNL demonstrează că poate sta la masă cu marile partide din Europa, precum CDU-CSU din Germania, Partidul Popular din Spania sau Republicanii din Franța.

Liberalii români vor avea ocazia de a sta la masă cu liderii de stat și guverne pentru a găsi susținerea necesară pentru proiectele României pe plan extern. Schimbul de informații și idei va influența în mod direct calitatea clasei politice din România.

Politicienii PNL vor avea oportunitatea de a negocia noile funcții din Comisia Europeană și din Parlamentul European, dacă PPE va reuși să câștige alegerile la nivel european. România ar putea obține un portofoliu mai important în Comisia Europeană, dar și mai multe funcții în PE. În urma unui astfel de acord, ar crește influența României la nivel european.

Nu în ultimul rând, organizarea unui astfel de eveniment arată că România respectă valorile europene și nu mai este un actor marginal în politica UE. România are libertatea să-și exprime ideile și să caute consens european pentru dezvoltarea statului român.

Campania electorală pentru europarlamentare

Congresul PPE la București va marca și un moment important pentru campania pentru alegerile europarlamentare din iunie 2024. PPE încearcă să se mențină pe primul loc, în Parlamentul European, și să oprească creșterea partidelor suveraniste.

PNL în România reușește să guverneze din 2019, însă alte partide din grupul PPE, precum CDU/CSU și PP, au pierdut guvernarea și au făcut un pas înapoi în ultimii ani. Fiecare partid va încerca să obțină mai multă vizibilitatea și credibilitate la București, pentru a obține un rezultat bun în țara la alegerile europarlamentare.

Bucureștiul va reprezenta scena politică ce va deschide competiția pentru alegerile europarlamentare. Cele mai importante mesaje ale liberalilor vor fi lansate și ascultate la nivel european.

La acest Congres PPE va fi votat noul președinte al grupului, care ar trebui să fie și candidatul PPE pentru funcția de președinte al Comisiei Europene. Această regulă trebuia aplicată și în 2019, când Manfred Weber ar fi trebuit să fie președintele Comisiei, însă negocierile dintre state, în Consiliul UE, nu au fost favorabile și s-a ajuns la o soluție negociată de Germania și Franța și agreată de celelalte state.

Ursula Von der Leyen, actuala președintă a Comisiei, a fost opțiunea Germaniei, în 2019, și este posibil ca în 2024 Franța să aibă pretenția de a da noul președinte al Comisiei Europene. Franța condusă de Emmanuel Macron a încercat mereu să aibă un rol mai important în Uniunea Europeană, iar negocierile din Consiliul UE nu țin cont de rezultatul de la alegerile europarlamentare.

Autor

  • Marius Constantin, editorialist PS News. Marius Constantin are o experiență de 8 ani în presă, consultanță politică și marketing, în România și Italia.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: