ANALIZĂ Bilanțul dezastruos al lui Stelian Ion. Zero promisiuni îndeplinite și fraudă pentru o locuință ANL

Stelian Ion, sursa foto: Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu

Stelian Ion, fostul ministrul al Justiției, este candidatul USR la primăria din Constanța. Nu este prima dată când acesta vizează această funcție. La alegerile locale anterioare, Stelian Ion a candidat pentru aceeași funcție, însă nu a reușit să se impună. În 2024 are șanse încă și mai mici față de 2020. Asta pentru că trecutul lui Stelian Ion a ieșit între timp la iveală și acesta nu este unul care să-l avantajeze pe fostul ministru al Justiției.

Bilanț la Ministerul Justiției

Stelian Ion a fost ministru al Justiției între 2020 și 2021, în guvernul condus de Florin Cîțu. Acesta și-a asumat o serie de măsuri înainte de a prelua funcția: desființarea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție (SIIJ) din cadrul Parchetului General, repornirea anticorupției și antifraudei, încetarea pensionării anticipate a magistraților, reluarea dosarelor istorice (Revoluției, Mineriadele, 10 August) și repatrierea condamnaților care au părăsit România. În calitate de ministru, Stelian Ion nu a reușit să își îndeplinească nici unul dintre aceste obiective.

Mai întâi, Stelian Ion nu a reușit desființarea SIIJ, deși a promis în repetate rânduri că o va face. Legea pivind desființarea Secției pentru investigarea infracțiunilor din justiție a fost adoptată în 2022, atunci când Stelian Ion nu mai era ministru. În mandatul lui Stelian Ion, DNA nu a avut dosare răsunătoare, iar activitatea Direcției a fost în linii mari una modestă. Stelian Ion nu a reușit nici să înceteze pensionarea anticipată a magistraților. Mai mult Stelian Ion a susținut un amendament care acoa o super-imunitate magistraților, CSM fiind instituția care urma să decidă dacă un magistrat e trimis în judecată sau nu.

Stelian Ion nu a reușit nici soluționarea marilor dosare istorice, precum dosarul Revoluției sau al Mineriadelor și nici nu a reușit repatrierea unor mari nume fugite din țară pentru a evita justiția. Marile repatrieri au avut loc după anul 2021.

Stelian Ion și-a inventat un handicap pentru a primi o locuință ANL

Dar bilanțul dezastruos nu este singura pată neagră de pe CV-ul lui Stelian Ion. Așa cum arată presa, Stelian Ion tăinuiește de 15 ani o escrocherie imobiliară. Nu una care să-i fi adus vreo avere, ci o manevră prin care a obținut ilegal o garsonieră de la ANL. Cu alte cuvinte, vicepreședintele USR și-a inventat un handicap pentru a pune mâna pe o locuință ANL în Constanța.

Concret, pentru a pune mâna pe garsonieră, Stelian Ion a încălcat de cel puțin patru ori legea, crescându-și în mod fraudulos punctajul. Unele dintre nereguli puteau fi sancționate chiar penal, dacă o anchetă ar fi fost efectuată la timp.

Astfel, deși era tolerat în spațiu în apartamentul părinților, a încheiat peste noapte un contract de închiriere cu tatăl său contra sumei de 100.000 de lei vechi (10 lei noi) lunar. Stelian Ion a declarat în fals că are un handicap grav care necesită însoțitor, deși era contrazis chiar de actele medicale pe care el însuși le-a depus la dosar. Stelian Ion a declarat numai parțial venituri și nici măcar cele declarate nu se încadrau la punctajul obținut. În fine, Stelian Ion a declarat în fals că lucra la o instituție publică, deși era avocat. În total, Stelian Ion și-a crescut fraudulos punctajul cu cel puțin 27 de puncte (din rezultatul final de 81).

Stalian Ion s-a mai folosit și de alte tertipuri avocățești pentru a obține o locuință înaintea altora care chiar aveau nevoie. În concluzie, Stelian Ion are un trecut care nu îl poate recomanda în mod normal pentru funcția de primar. Cu toate acestea, la fel ca în 2019, Stelian Ion speră să pună mâna pe Primăria Constanța.

Autor

  • Robert Manea

    Robert Manea este absolvent al Facultății de Științe Politice din cadrul Universității București și al European Academy of Diplomacy din Varșovia. Are o experiență de peste 7 ani în presa din țară, acoperind subiecte de politică internă și externă.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: