ANALIZĂ Bluff sau amenințare reală. Cum ar trebui citit mesajul lui Ciolacu pentru liberali

Marcel Ciolacu
Sursa foto: Inquam Photos / George Calin

Zilele trecute, Marcel Ciolacu a lansat o amenințare directă la adresa partenerilor de guvernare de la PNL. Premierul spune că dacă liberalii nu vor susține pachetul de măsuri fiscale și de reformă a statului își va depune mandatul. Declaraţiile lui Marcel Ciolacu vin după ce liderii liberali au criticat in termeni extremi de duri măsurile convenite de şeful Guvernului impreună cu ministrul de finanţe, Marcel Boloş.

Premierul Marcel Ciolacu susţine că România va avea un deficit de 6,2% din PIB în acest an, mult peste ţinta asumată. Liderul PSD a declarat că dacă liberalii nu vor accepta pachetul de măsuri fiscale, România va pierde banii de la Uniunea Europeană. Chiar dacă șeful PNL, Nicolae Ciucă a evitat să vorbească despre nemulțumirile liberalilor, reacția nu a întârziat să apară din tabăra PNL. Rareș Bogdan a lansat aproape imediat un atac acid la adresa lui Ciolacu, acuzându-l de șantaj.

„Există oameni politici și oameni de stat, îl citez pe Marcel Ciolacu de anul trecut. Încet, încet, domnul Ciolacu dorește să rămână doar om politic. Declarațiile sale din ultima vreme îmi întăresc tot mai mult această părere. Condiționarea aceasta indusă voluntar, în mod evident repetat, mie îmi sună că o amenințare sau mai clar, un șantaj direct! Dacă poporul român nu acceptă să facă ce vreau eu, dacă Partidul Național Liberal îmi contestă măsurile economico-fiscale, voi declanșa alegeri anticipate în România! Marcele, nu ești nici Mihai Viteazu, nici Ștefan cel Mare și nici Alexandru Ioan Cuza, adică niște oameni de stat care au intrat în conștiința și istoria românilor și a României, ci ești doar președintele trecător al PSD”, a spus Rareș Bogdan.

În replică, Mihai Tudose l-a atacat pe Rareș Bogdan: „Cine vinde potcoave? Unde-i calu’? Aflăm prin vocea (autorizată?) a prim-vicepreședintelui PNL RB (n.r. Rareș Bogdan), o mulțime de lucruri…Se simte amenințat de anunțul prim-ministrului că ne întoarcem la popor (anticipate) dacă PNL va continua să boicoteze orice reformă a statului! De ce vă e frică?!?”.

Alegeri anticipate sau bluff?

Mesajul lui Marcel Ciolacu poate fi cititi în cheie dublă. Pe de o parte, liderul PSD ar putea vorbi serios. În acest scenariu, PSD chiar ia în calcul ieșirea de la guvernare și posibilitatea declanșării alegerilor anticipate. Astfel, anticipatele ar deveni pentru prima dată în istoria post-decembristă o posibilitate reală pentru că nici un partid nu ar avea o majoritate parlamentară și puține alianțe politice ar da o astfel de majoritate. În acest caz, liberalii ar trebui să ia în serios mesajul lui Marcel Ciolacu.

Sigurul partid care ar beneficia real de pe urma anticipatelor ar fi AUR. Partidul lui Simion a intrat în Parlament în 2020 cu 9%, însă majoritatea sondajelor de opinie din prezent îl plasează la 18-19%. PSD ar obține și el probabil mai multe voturi, de vreme ce în 2020 a intrat în Parlament cu 28,9% și acum este creditat la 30-31%. Dar diferența nu ar fi semnificativă în ceea ce privește aritmetica parlamentară. PNL în schimb ar fi unul dintre marii pierzători în cazul anticipatelor. Liberalii au obținut 25% în decembrie 2020, dar acum sunt creditați în sondaje la 19%, ceea ce înseamnă că ar pierde câteva locuri. Situația ar rămâne una complicată. În noua arhitectură parlamentară singura alianță de guvernare posibilă ar fi tot între PNL și PSD, doar că cele două partide ar avea mai puțini, respectiv ceva mai mulți parlamentari. Este greu de crezut că un partid politic aflat astăzi la putere ar intra într-o alianță cu AUR pentru a forma o majoritate parlamentară care să susțină un nou cabinet, ținând cont de caracterul anti-pluralist și anti-sistem al celor de la AUR.

Prin urmare, ținând cont de aceste date, mesajul lui Ciolacu poate fi citit și ca un eventual bluff. Liderul PSD cunoaște și el probabil realitățile expuse mai sus, prin urmare încearcă doar să tulbure apele în tabăra liberală. Singura schimbare notabilă în cazul anticipatelor ar fi o prezență mai redusă a PNL în parlament, însă în final tot spre o alianță de guvernare PNL – PSD ne îndreptăm.

Autor

  • Robert Manea

    Robert Manea este absolvent al Facultății de Științe Politice din cadrul Universității București și al European Academy of Diplomacy din Varșovia. Are o experiență de peste 7 ani în presa din țară, acoperind subiecte de politică internă și externă.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL