ANALIZĂ Candidații AUR la alegeri: de la eurosceptici, la foști turnători la Securitate

USR-AUR
Sursa foto: INQUAM PHOTOS / OCTAV GANEA

AUR și-a lansat sâmbătă candidaţii la alegerile europarlamentare într-un eveniment care are loc la Arenele Romane. Pe lista AUR pentru Parlamentul European se află parlamentaridin partid, precum Claudiu Tîrziu, Dan Tănasă, Dămureanu Ringo, dar şi europarlamentarul Christian Terheş, care a candidat la alegerile trecute din partea PSD. Un alt nume este Şerban Dimitrie Sturza, dar şi omul de televiziune Mugur Mihăescu.

Dan Tănasă: „Băi, îți ordon să dispari din fața mea!”

Dan Tănasă
Dan Tănasă / Sursa: Facebook

Dan Tănasă este unul dintre cele mai controversate figuri politice din țară. Acesta și-a construit imaginea publică pe retorica antimaghiară. Potrivit Transylvanian Monitor al Consiliului Național al Maghiarilor din Transilvania, acesta a devenit cunoscut pentru propagarea antimaghiarismului atât pe cale juridică prin inițierea unor multiple procese în instanță împotriva folosirii limbii și simbolurilor maghiarilor din România, cât și pe cale comunicațională.

Dincolo de acest aspect, Dan Tănasă a fost în centrul unor conflicte fizice în Parlamentul României. În 2021, Tănasă a fost la un pas să se ia la bătaie cu un alt parlamentar USR-PLUS, Silviu Dehelean. Tănasă „s-a remarcat” printr-un limbaj vulgar: „Ce mă, păduche, cum adică vii tu să mă ameninți pe mine, că ce, nu înțeleg! Bă, dispari mă de aici, tu auzi ce îți spun? Dispari mă de aici. E un păcălici! Băi, îți ordon să dispari din fața mea, tu nu auzi ce îți zic? Nu mai strica aerul aici, dispari! Îți ordon să faci pași înainte!”.

Tănasă a mai fost implicat și în alte episoade care au dus la jigniri în Parlamentul României. În primăvara acestui an, Tănasă a fost la un pas să sară la bătaie la un parlamentar PSD, Adrian Solomon. În imaginile surprinse la fața locului, se vede cum Tanasă a mers către Solomon și a încercat să-l îmbrâncească.

Ringo Dămureanu, 14.000 de lei pe lună ca președinte de sindicat

Ringo Dămureanu
Ringo Dămureanu / Sursa: Facebook

Deputatul de Dolj, Ringo Dămureanu, se află și el pe listele AUR pentru alegerile europarlamentare. În 2020, presa locală scria că Dămureanu era cunoscut prin Sindicatul „Forța Legii“, al cărui președinte era.

La capitolul avere, Ringo Dămureanu trei apartamente și mai multe conturi în care are peste 67.000 de lei. Ca președinte al Sindicatului Național „Forța Legii“, Ringo Dămureanu a încasat anul trecut numai puțin de 171.456 de lei (o medie lunară de 14.288 lei).

Şerban Dimitrie Sturza, compară UE cu Uniunea Sovietică

Şerban Dimitrie Sturza
Şerban Dimitrie Sturza / captură foto

Un alt personaj interesant de pe lista AUR este Şerban Dimitrie Sturza. Acesta este, întâmplător sau nu, unul dintre principalii finanțatori ai AUR. Presa scria că acesta a donat partidului 48.793 lei. Șerban Dimitrie Sturdza este Consul Onorific al Macedoniei la Constanța, funcție deținută începând cu anul 2016. Când nu reprezintă interesele Macedoniei în România, Sturdza denigrează Uniunea Europeană, comparând-o cu Uniunea Sovietică.

În discursul său de la conferința Institutului de Studii Politice Conservatoare ”Mihai Eminescu”, un think tank al partidului lui George Simion, Șerban Dimitrie Sturdza vorbește de valorile comune europene pe care vrea să le lase copiilor și nepoților săi: „Nu mai e un secret că UE se află, azi, într-o criză gravă. Poate fi salvată, sau ne îndreptăm spre o Uniune Sovietică europeană?”

Mugur Mihăescu, antivaccinist și turnător la Securitate

Mugur Mihăescu
Mugur Mihăescu / captură foto Youtube

Mugur Mihăescu, protagonistul serialului „Garcea”, se află și el pe listele AUR. În timpul pandemiei, Mihăescu s-a remarcat printr-un discurs conspiraționist și anti-vaccinist. În discursurile sale postate pe rețelele de socializare Mihăescu îndemna oamenii să ignore măsurile de prevenție și să nu se vaccineze. Una dintre explicații ar putea fi legată și de faptul că Mihăescu deținea două puburi în centrul vechi din Capitală, puburi închise în perioada de carantină. Mihăescu a participat și la numeroase mitinguri anti-mască și anti-vaccinare în Piața Victoriei chiar în timpul pandemiei.

Mai grav este că Mugur Mihăescu a fost recrutat de Securitate în timpul Armatei, pentru a furniza informații despre colegii lui militari, potrivit CNSAS. Mihăescu a semnat angajament cu Securitatea în 2 iunie 1986 și a primit numele conspirativ ”Mihai”. Mihăescu a recunoscut de altfel acest lucru, dar se apăra spunând că a turnat pentru că a fost bătut.

Autor

  • Robert Manea

    Robert Manea este absolvent al Facultății de Științe Politice din cadrul Universității București și al European Academy of Diplomacy din Varșovia. Are o experiență de peste 7 ani în presa din țară, acoperind subiecte de politică internă și externă.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL