ANALIZĂ Ce este Autoritatea Vamală, noua instituție care ar putea fi creată în UE

Uniunea Europeana/news.ro
Uniunea Europeana

Comisia Europeană a propus în luna mai o revizuire a uniunii vamale a UE, sugerând înființarea unei noi autorități vamale a UE. De altfel, această idee a unei „Autorități Vamale Europene” a fost propusă pentru prima dată la 31 martie 2022. Propunerea venea într-un moment în care fluxurile comerciale erau în creștere, în special în domeniul comerțului electronic.

„Este, aș spune, cea mai ambițioasă și cuprinzătoare reformă pe care o propunem de la începutul uniunii vamale, care a avut loc în 1968”, declara la momentul respectiv comisarul pentru economie, Paolo Gentiloni. Inclusiv România susține înființarea acestei Autorități Vamale, așa cum a declarat și Marcel Boloș. Dar cum ar trebui să arate și cu ce ar trebui să se ocupe această insituție?

Cum ar trebui să arate Autoritatea Vamală a UE

Un element central al propunerii este legat de înființarea unui nou hub de date vamale al UE, care ar trebui să le permită importatorilor să își facă declarația vamală într-un singur mediu online, reducând astfel sarcina administrativă pentru diverse companii.

În plus, întreprinderile în care „procesele și lanțurile de aprovizionare sunt complet transparente”, pe care Comisia le numește comercianții cei mai de încredere, ar putea să își pună în circulație mărfurile fără nicio intervenție activă a autorităților vamale. Hub-ul de date ar trebui să se deschidă pentru comerțul electronic abia în 2028. Începând cu 2038, hub-ul ar urma să devină obligatoriu pentru toți importatorii.

Aici ar trebui să intervină noua Autoritate Vamală a UE pe care Comisia dorește să o înființeze. Aceasta ar trebui să ajute statele membre să „stabilească prioritățile în ceea ce privește riscurile corecte și să își coordoneze controalele și inspecțiile, în special în perioade de criză”. Așadar acesta ar fi un mecansim de cooperare între state pentru a eficientiza acest sistem.

Cel mai recent, UE și statele sale membre au fost criticate pentru că nu au fost capabile să pună capăt eludării sancțiunilor internaționale împotriva Rusiei. Autoritatea Vamală a UE ar trebui să rezolve această problemă sau cel puțin să faciliteze rezolvarea acestei probleme.

În plus, există și presiunea crescută a comerțului electrinic. Potrivit Comisiei, un miliard de declarații vamale pe an provin numai din comerțul electronic. Se produce astfel un potențial blocaj birocratic la nivelul statelor membre. Noua Autoritate Vamală ar trebui să prevină un astfel de blocaj.

Propunerea Comisiei este binevenită în actualul conext. Nu doar că înființarea Autorității Vamale ar facilita comerțul între state, ușurând așadar procesul birocratic, dar aceasta ar putea totodată să ajute la coordonarea mai bună a politicilor publice europene în materie de comerț. Deși UE este o zonă de liber schimb, există în continuare procese care îngreunează fluxul de bunuri între statele membre. Alături de accederea în zona Schengen, participarea în noua instituție europeană ar putea reprezenta un pas important pentru exporturile României. Autoritatea Vamală ar produce totodată noi locuri de muncă în toate statele membre, de vreme ce aceasta ar urma să aibă reprezentanțe la nivelul statelor respective. Rămâne de văzut dacă statele membre se vor pune de acord în final pentru înființarea Autorității Vamale.

Autor

  • Robert Manea

    Robert Manea este absolvent al Facultății de Științe Politice din cadrul Universității București și al European Academy of Diplomacy din Varșovia. Are o experiență de peste 7 ani în presa din țară, acoperind subiecte de politică internă și externă.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: