ANALIZĂ Ce ne spune ultimul sondaj CURS despre evoluția partidelor. Trenduri și previziuni electorale

colaj partide alegeri
colaj partide alegeri

Ultimul sondaj CURS realizat în luna august, arată că PSD se situează pe primul loc în intenţiile de vot la alegerile parlamentare, cu 32%. Potrivit sondajului, social-democrații sunt urmați de PNL şi AUR, cun un rezultat egal, adică 19 procente. Cele două formațiuni politice sunt urmate de USR cu 12% și de UDMR cu 5%. Astfel, sondajul confirmă câteva trenduri importante.

PSD rămâne lider în intenția de vot

În primul rând, sondajul confirmă că social democrații rămân lideri detașați în intenția de vot a românilor. Acest trend se menține practic din 2020 încoace. Alegerile din decembrie 2020 au marcat o revenire a PSD în prim planul scenei politice românești după o perioadă de decădere majoră în perioada conducerii lui Liviu Dragnea. Doar PSD și AUR au reușit să crească în intenția de vot a electoratului de la alegerile parlamentare din 2020 și până în prezent. În cazul PSD, aceștia au câștigat 3 procente. Creșterea nu este una majoră însă explicațiile sunt legate de faptul că în această perioadă social democrații s-au aflat și la guvernare nu doar în opoziție, astfel că au suportat consecințele guvernării, respectiv erodarea în intenția de vot a electoratului. Cu toate acestea, PSD a reușit să crească și șansele sunt să rămână în această poziție de lider până la alegerile de anul viitor.

AUR își oprește creșterea

A doua observație este legată de faptul că AUR își stabilizează creșterea la 19%. De la alegerile din 2020 și până în prezent, partidul lui George Simion a crescut substanțial în intenția de vot a electoratului (aproximativ 10 procente). Deși această creștere a fluctuat, AUR pare că s-a stabilizat în acest moment în jurul cifrei de 19%. În ciuda faptului că Simion & Co. încearcă să exploateze în mod populist orice subiect din spațiul public, pentru a-și crește electoratului, această strategie pare că și-a atins limitele. În lipsa altor idei, AUR riscă să rămână în această zonă de 19% sau chiar să scadă pe măsură ce discursul lor radical începe să își piardă priza la public.

PNL își stabilizează căderea

Un alt punct notabil este legat de parcursul liberalilor. De la alegerile din 2020 și până în prezent, PNL s-a aflat pe o pantă descendentă, căzând de la 25% până în jurul cifrei de 19 – 20%. Acest lucru era previzibil în contextul în care liberalii se află neîntrerupt la guvernare din 2019. PNL a guvernat în perioade de crize prelungite – pandemia de coronavirus, războiul din Ucraina și consecințele sale macro-economice regionale. Prin urmare era de așteptat ca partidul să se erodeze și să piardă electorat. Mai mult, partidul a trecut și printr-o ruptură, atunci când Ludovic Orban împreună cu un grup de liberali a decis să părăsească formațiunea și să înființeze Forța Dreptei. PNL pare însă în acest moment că și-a stabilizat căderea în jurul acestei cifre, mergând umăr la umăr cu AUR.

USR și restul opoziției

În fine, ultima observație este legată de USR și restul opoziției. Partidul lui Drulă pare că s-a stabilizat și el în acest moment la 12 procente, în scădere cu 3 procente față de alegerile din 2020. USR a trecut rapid pe la guvernare, erodându-se parțial acolo. Totodată partidul a trecut printr-o ruptură atunci când PLUS-ul lui Cioloș a decis să părăsească formațiunea. USR pare acum stabil în jurul cifrei de 10-12%. UDMR rămâne și el în jurul cifrei de 5%, o cifră tradițională pentru aceștia. PMP se află la 4%, sub pragul electoral, dar ar putea prinde Parlamentul în cazul unei alianțe cu USR. Totodată, același lucru ar fi valabil și pentru Forța Dreptei. Partidul Dianei Șoșoacă, SOS, rămâne și el sub pragul electoral, dar dacă va fi cooptat de AUR, va intra în Parlament.

Autor

  • Robert Manea

    Robert Manea este absolvent al Facultății de Științe Politice din cadrul Universității București și al European Academy of Diplomacy din Varșovia. Are o experiență de peste 7 ani în presa din țară, acoperind subiecte de politică internă și externă.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: