ANALIZĂ Cine câștigă și cine pierde după turul al doilea al alegerilor locale din R. Moldova

R. Moldova drapel
Sursa foto: Sasha Pleshco on Unsplash

Ieri s-a desfășurat turul al doilea al alegerilor locale din R. Moldova. Candidații care nu au reușit să obțină o majoritate (50%+1) în primul tur de scrutin au trebuit să treacă printr-o nouă rundă de alegeri – doar primii doi clasați în primul tur. În total, în 273 de localități de peste Prut au avut loc astfel de alegeri.

Ce ne spun rezultatele din turul 2

Turul al doilea a semănat din foarte multe puncte de vedere cu primul tur, desfășurat la începutul lunii noiembrie. Prezența la vot a fost una modestă, chiar mai slabă decât în primul tur de scrutin – doar 36,72%, ceea ce demonstrează o preocupare tot mai mică a cetățenilor din R. Moldova față de politica locală. În unele localități. Într-un sat din Unitatea Teritorială Autonomă Găgăuzia niciun cetățean nu s-a prezentat la vot, apelând la un boicot. Încrederea în politicieni este la cote alarmant de joase în multe zone din R. Moldova, iar lucrul acesta s-a văzut limpede la votul de duminică.

În ceea ce privește rezultatele, ele reflectă o tendință vizibilă încă din primul tur. PAS, partidul aflat la guvernare, a obținut din nou cele mai multe voturi în turul al doilea (66 de mandate), la fel ca și în primul tur, dar a suferit înfrângeri în unele zone cheie. În Bălți, unul dintre cele mai importante trofee în cadrul celui de-al doilea tur, victorios a ieșit un candidat pro-rus, Alexandr Petkov, candidatul Partidului Nostru. Situația amintește de primul tur, atunci când PAS a pierdut primăria Chișinăului în fața unui alt candidat pro-rus, Ion Ceban.

Pe locul al doilea, la fel ca în primul tur de scrutin, s-a clasat Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM). Acesta a obținut 41 de mandate. Locul al treilea a fost completat de Partidul Social Democrat European, cu 30 de mandate. Interesant de notat e că 32 de candidați independenți au reușit să se impună in diverse locuri. Singurele victorii notabile obținute de PAS în cadrul acestui tur de scrutin au fost obținute la Călărași, acolo unde a fost ales primar Victor Ambroci și la Nisporeni, acolo unde a câștigat Dan Negel. PSRM a câștigat în schimb la Basarabeasca, acolo unde a fost ales primar Piotr Pușcari, la Florești, unde a fost ales primar Iurie Gangan și la Șoldănești, unde a câștigat Vadim Groza.

Rezultatele arată pe de o parte faptul că PAS și PSRM rămân principalele două partide din țară, chiar dacă din urmă vine destul de tare și Partidul Social Democrat European a lui Ion Sula. PAS și PSRM se vpr confrunta cel mai probabil și în finala prezidențială, dar și la alegerile legislative care vor fi decisive în perspectiva formării viitorului guvern. Totodată, trebuie subliniat că Moscova continuă să dețină o oarecare influență în țară, chiar dacă mult diminuată față de anii precedenți. Victoriile candidaților pro-ruși de la Bălți și Chișinău demonstrează foarte clar lucrul acesta.

O victorie a PSRM în alegerile legislative și prezidențiale, coroborată cu influența politicienilor pro-ruși ar putea deturna traiectoria europeană a țării. Momentan, R. Moldova păstrează o majoritate pro-europeană, dar una din ce în ce mai fragilă.

Autor

  • Robert Manea

    Robert Manea este absolvent al Facultății de Științe Politice din cadrul Universității București și al European Academy of Diplomacy din Varșovia. Are o experiență de peste 7 ani în presa din țară, acoperind subiecte de politică internă și externă.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL