Guvernul AUR. Marius Lulea, milionarul care trage sforile în culisele AUR, l-a avut angajat pe Simion la firma sa

Marius Lulea
Marius Lulea / sursa: captură foto

Preşedintele AUR, George Simion, a prezentat, miercuri, componenţa guvernului din umbră al AUR. Acesta va fi condus de Marius Lulea, prim-vicepreşedintele partidului.

Un afacerist care l-a avut ca angajat chiar pe Simion

Marius Lulea este unul dintre fondatorii AUR și, în mod interesant, George Simion i-a fost anterior angajat acestuia. Lulea deține afaceri în proiectarea de construcții și activează mai ales în județul Ilfov.

Compania Ideal Proiect Architecture & Engineering SRL este deținută de Lulea, acesta fiind asociat cu Axinia Daniela-Luciana, soția unui vicepreședinte AUR, Axinia Daniel. Este o firmă cu afaceri de milioane de lei. Potrivit portalului firmelor din România, Ideal Proiect Architecture & Engineering SRL a avut în 2021 o cifră de afaceri de 2.461.162 lei, iar în 2022 aproape 1 milion de lei (976.286 lei). Firma avea în acel moment doar 9 angajați, numărul crescând la 12 în 2023.

Ideal Proiect Architecture & Engineering SRL
Ideal Proiect Architecture & Engineering SRL / captură foto

De asemenea, Lulea și Axinia par foarte apropiați. Așa cum arată presa, ei dețin și un apartament de lux de 370 metri pătrați într-o zonă centrală a Bucureștiului. Blocul în care se află penthouse-ul celor doi a fost construit de o companie deținută de un fost sponsor al Rapidului, Octav Cobzăreanu și un anume Simion Alin Alexandru.

Potrivit presei, George Simion a lucrat ca director de marketing la această companie. În declarația de avere a lui Simion observăm că veniturile din 2019 provin din salariul de director de marketing la firma Ideal Proiect Arhitecture & Engineering SRL și sunt de 38.322 de lei (3.200 de lei lunar).

Presa mai arată că Ideal Proiect Arhitecture&Engineering S.R.L. figurează, potrivit confidas.ro, cu 20 de contracte publice în valoare de 567.000 de lei, în perioada 2015-2020. Contractele publice au fost obținute prin atribuire directă.

Ideal Proiect Arhitecture & Engineering anunța că va construi, în localitatea Dimieni (comuna Tunari), un cartier cu 40 de case scoase la vânzare cu prețuri de până la 200.000 de euro bucata, termenul de finalizare fiind 2026. Interesant e că în 2021, și George Simion locuia în Tunari, într-o garsonieră dintr-un ansamblu rezidențial construit chiar de Lulea. De curând Simion a lansat și programul caselor la 35.000 de euro, deși, așa cum vedem, casele construite de Lulea costă 200.000 de euro bucata, un preț mai aproape de realitatea pieței și care e de aproape 6 ori mai scump decât promisiunile făcute de Simion.

Omul cu influență în AUR

La început Lulea a fost foarte activ în susținerea politică a lui George Simion, mai ales în anul 2019, când acesta a candidat ca independent la alegerile europarlamentare. A mers atât de departe încât a depus numai puțin de 42 de contestații la AEP, contestând rezultatul alegerilor europarlamentare. Toate contestații i-au fost respinse.

Până de curând Lulea a gestionat fiecare donație primită de AUR. A fost reprezentantul legal al AUR la AEP pentru donații de zeci sau sute de mii de lei anual. În mod ironic, AUR a decis să nu cheltuie niciun leu din cele 18 milioane de lei, respectiv 9 milioane de lei, pe care le-a primit ca subvenție din partea statului român în anul 2021, respectiv în primele șase luni ale anului 2023, potrivit Newsweek România.

Simion și Lulea au intrat însă în conflict în aprilie 2024, atunci când Simion îl suspenda din funcția de prim-vicepreședinte al partidului pe Marius Lulea, după ce acesta s-a opus candidaturii analistului politic, Cozmin Gușă, la Primăria Capitalei.

„Lulea a făcut o afirmație nefericită și va fi suspendat. Nu am făcut niciun balet, nu sunt un om care să fie teleghidat. Nu sunt gestionat nici de servicii, nici de altcineva,” declara liderul AUR la Realitatea PLUS.

Tot acest scandal a pornit după ce Marius Lulea l-a criticat la momentul respectiv pe Gușă în spațiul public și a declarat că AUR va intra în bătălia pentru Capitală cu Mihai Enache. În final, Lulea a avut câștig de cauză, AUR intrând într-adevăr în cursa pentru Primăria București cu Enache. Cei doi au îngropat securea războiului, lucru care poate demonstra influența pe care Lulea o are în partid.

În concluzie, Lulea este unul dintre eminențele cenușii din AUR și om de bază pentru George Simion încă de la fondarea partidului. Propunerea pentru funcția de premier nu este întâmplătoare și arată că Simion își răsplătește oamenii din cercul intim, întorcând favoarea vechiului său angajator.

Autor

  • Robert Manea

    Robert Manea este absolvent al Facultății de Științe Politice din cadrul Universității București și al European Academy of Diplomacy din Varșovia. Are o experiență de peste 7 ani în presa din țară, acoperind subiecte de politică internă și externă.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: