ANALIZĂ Cine se luptă pentru locul lui Charles Michel. Scenariul Iohannis la Consiliul European

Sursă foto: Facebook / Administrația Prezidențială a României

Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, va candida la alegerile pentru Parlamentul European din iunie şi îşi va părăsi postul la jumătatea lunii iulie dacă va fi ales, a declarat el într-un interviu acordat ziarului belgian De Standaard publicat sâmbătă, citat de Reuters.

„Am decis să candidez la alegerile europene din 2024”, a declarat Michel.

„Dacă voi fi ales, îmi voi ocupa locul. Consiliul European poate anticipa şi numi un succesor până la sfârşitul lunii iunie, începutul lunii iulie”, a mai spus el.

Cine i-ar putea lua locul lui Charles Michel

Plecarea lui Charles Michel din fruntea Consiliului European va declanșa o cursă pentru ocuparea acestei poziții. Un scenariu mult auzit zilele acestea este cel în care premierul maghiar Viktor Orban ar putea ocupa funcția. Lucrul acesta ar fi posibil doar în eventualitatea în care niciun succesor nu va fi ales până în momentul în care Charles Michel își va părăsi postul la jumătatea lunii iulie. În acest caz, normele Uniunii Europene impun ca funcția de președinte al Consiliului European să revină liderului țării care deține președinția rotativă a Consiliului. Cum Ungaria va deține această funcție după data de 30 iunie, atunci când mandatul Belgiei expiră, președinte al Consiliului European va ajunge Viktor Orban.

Totuși, ținând cont de poziția eurosceptică a acestuia, șansele sunt ca statele europene să se mobilizeze astfel încât să evite acest scenariu de coșmar. Posturile de conducere la nivel european sunt de regulă convenite ca un pachet, în urma unor negocieri între partide. Asta înseamnă că dacă postul lui Michel va fi în joc, șansele sunt ca și alte posturi să fie în joc.

Anul trecut, premierul portughez António Costa și-a manifestat în privat interesul pentru postul lui Charles Michel, dar a fost forțat să demisioneze în noiembrie din cauza unei anchete de corupție, ceea ce i-a afectat candidatura. Alți candidați menționați de oficiali sunt premierul danez Mette Frederiksen, premierul spaniol Pedro Sánchez, liderul socialist olandez Frans Timmermans și fostul premier italian Mario Draghi.

Michel  este aproape sigur că va câștiga un loc în Parlamentul European, deoarece va conduce lista de candidați a partidului liberal belgian Mișcarea Reformistă. Un alt nume vehiculat în trecut este cel al președintelui României, Klaus Iohannis.

Scenariul Iohannis

După plecarea lui Donald Tusk din funcția de președinte al Consiliului European, numele lui Klaus Iohannis a fost vehiculat la Bruxelles ca potențial înlocuitor. În final, Charles Michel i-a luat funcția lui Tusk, însă odată cu plecarea lui Michel se redeschide scenariul venirii lui Iohannis.

În acest scenariu însă, venirea lui Iohannis ar duce la vacantarea postului de președinte al României și, potrivit Constituției, funcția va fi ocupată de președintele Senatului, adică de liberalul Nicolae Ciucă. Tot în acest scenariu, alegerile prezidențiale ar trebui organizate mai devreme, eventual în același timp cu alegerile locale. Deși acest scenariu pare destul de greu de pus în practică, ținând cont că Iohannis este în prezent președintele României, nu trebuie să uităm că șeful statului se află la ultimul său mandat și nu ar fi exclus să vâneze o funcție importantă la nivel european, sau chiar euro-atlantic – o altă funcție vehiculată este cea de Secretar General Adjunct al NATO.

Rămâne de văzut dacă plecarea lui Charles Michel va însemna ocuparea funcției de preşedintele Consiliului European de către un cetățean român.

Autor

  • Robert Manea

    Robert Manea este absolvent al Facultății de Științe Politice din cadrul Universității București și al European Academy of Diplomacy din Varșovia. Are o experiență de peste 7 ani în presa din țară, acoperind subiecte de politică internă și externă.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: