Producătorii agricoli așteaptă protecția autorităților: Am pierdut 3 miliarde de euro în urma războiului din Ucraina

grau cereale
Sursa foto: unsplash

Nina Gheorghiţă, vicepreşedinte al Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR), a declarat luni că se aşteaptă ca autorităţile române să îi protejeze pe ei ca fermieri şi să protejeze viabilitatea fermelor româneşti, în scandalul interzicerii importurilor de cereale din Ucraina, ea precizând că sectorul agricol din România a pierdut undeva la 3 miliarde de euro în urma războiului din Ucraina.

”Noi aşteptăm de la autorităţile române să ne protejeze pe noi ca fermieri şi să protejeze viabilitatea fermelor româneşti. Ne-am fi aşteptat să rămânem alături de cele trei ţări care unilateral au decis să interzică importurile şi asta nu înseamnă că suntem împotriva politicii UE ci doar noi vrem să ne ţinem cuvântul iniţial. Când s-a discutat să sprijinim Ucraina şi am făcut-o cu tot sufletul, noi, fermierii şi România ca societate. Noi am discutat pentru agricultură doar pentru tranzit, am pus la dispoziţie logistica noastră, ne-am asumat ca fermieri să avem costuri logistice mai mari. Nu am mai avut transport, s-a scumpit foarte mult”, a declarat Nina Gheorghiţă, vicepreşedinte LAPAR, în emisiunea Proiect de ţară: România, de la Prima News.

Vicepreşedintele LAPAR a mai arătat că s-au trezit în situaţia în care această marfă, nefiind monitorizată, România a devenit o ţară importatoare.

Nina Gheorghiţă a precizat că această problemă nu ţine doar de guvern ci ”trebuie un trialog între administraţia prezidenţială, împreună cu guvernul şi ministerele de resot, Agricultura şi Economie, care au obligaţii în fişele posturilor în legătură cu politica comercială, să găseasă mecanismele de la nivelul UE, informează news.ro.

Întrebată cât a pierdut România în urma acestui război, vicepreşedintele LAPAR a spus: ”Undeva la 3 miliarde de euro am pierdut, sectorul agricol”.

Premierul Marcel Ciolacu a anunţat luni că va cere miniştrilor Agriculturii şi Economiei un ordin comun ca pe o perioadă de 30 de zile să se prelungească interdicţia importului de cereale ucrainene, el arătând că aşteaptă de la premierul Ucrainei o propunere de licenţiere, după ce Comisia Europeană a solicitat să se vină cu un sistem de licenţiere în ceea ce priveşte exportul de cereale în statele din UE.

Şeful Executivului a precizat că de când Comisia a luat decizia de a nu se mai prelungi interdicţia, niciun kilogram de grâu sau altceva nu a fost importat în România.

 

Autor

  • Adrian Pavel

    Adrian Pavel, redactor PS News. Cu o experienţă de peste 10 ani în presă, Adrian Pavel se descrie ca fiind un împătimit al noutăţilor, practic dependent de ştiri. Încearcă de fiecare dată să fie la curent cu tot ceea ce se întâmplă în ţară şi în străinătate şi să ofere cele mai calde informaţii cititorilor. Este adeptul zicalei „Nimeni nu e sărac cu duhul, e doar mai puţin informat”.

Citește și: