ANALIZĂ Cine sunt cei mai longevivi miniștri din perioada post-decembristă

Guvernul României
Sursa foto: INQUAM PHOTOS / OCTAV GANEA

Funcția de ministru în România este adesea asociată cu instabilitatea și fluctuații politice și guvernamentale. Asta pentru că în politica românească post-decembristă au avut loc schimbări frecvente de guvern și, odată cu asta, schimbări de miniștri. Cu toate acestea, în decursul ultimilor 30 de ani, câțiva miniștri au reușit să ocupe această poziție pentru o perioadă semnificativă de timp. Ei au supraviețuit de multe ori căderilor de guvern și schimbării de premieri. Iată o listă a celor mai longevivi miniștri din perioada democrației post-decembriste.

Ecaterina Andronescu – 6 ani la Ministerul Educației

Ministrul Educației, Ecaterina Andronescu, după întâlnirea grupurilor parlamentare din PSD

Ecaterina Andronescu a ocupat funcția de ministru al Educației de patru ori în decursul ultimilor 30 de ani. Aceasta a ocupat pentru prima dată funcția între 2000 și 2003, fiind precedată de Andrei Marga. Al doilea mandat de ministru al Educației l-a avut între 2008 și 2009, în timpul premierului Emil Boc. Ecaterina Andronescu va deveni apoi din nou ministru în 2012, având însă un mandat de doar 5 luni. La sfârșitul lui 2012 ea era înlocuită de Remus Pricopie. În fine, ultima dată când aceasta a deținut funcția de ministru al Educației a fost între noiembrie 2018 și august 2019, în timpul guvernării PSD – ALDE. În total, Ecaterina Andronescu a avut portofoliul educației pe mână aproximativ 6 ani de zile.

Teodor Meleșcanu – 7 ani la Ministerul Afacerilor Externe

Un alt ministru extrem de longeviv a fost Teodor Meleșcanu. Acesta a condus Ministerul Afacerilor Externe de trei ori în ultimii 30 de ani. Prima dată acesta a ocupat funcția de ministru al Afacerilor Externe între 1992 și 1996. După o pauză ceva mai îndelungată, Meleșcanu se va întoarce în fruntea Externelor pentru un mandat scurt în noiembrie 2014. Apoi Meleșcanu va mai prelua încă o dată portofoliul Externelor în timpul guvernării PSD – ALDE, între ianuarie 2017 și iulie 2019. La fel ca Ecaterina Andronescu în cazul Ministerului Educației și Teodor Meleșcanu a avut porfoliulul externelor aporoximativ 6 ani de zile.

Cătălin Predoiu – 7 ani la Ministerul Justiției

Cătălin Predoiu este un alt personaj politic care a avut numeroase mandate în fruntea Ministerului Justiției de data aceasta. Cătălin Predoiu a ocupat pentru prima dată funcția de ministru al Justiției între 2008 și 2012. Între 2019 și 2020, în guvernul condus de Ludovic Orban, Predoiu va reveni în fruntea Ministerului Justiției. În fine, al treilea său mandat este cel din prezent. Predoiu ocupă funcția de ministru al Justiției din noiembrie 2021. În total Predoiu s-a aflat în fruntea Ministerului Justiției timp de aproape 7 ani.

Petre Daea – 4 ani la Ministerul Agriculturii

Petre Daea, ministrul Agriculturii,
Petre Daea, ministrul Agriculturii, Inquam Photos / George Călin

În fine, un alt personaj politic cu multe mandate la activ este actualul ministru al Agriculturii, Petre Daea. Acesta a avut în total trei mandate. Primul mandat a fost unul scurt, între iulie 2004 și decembrie 2004. Daea avea să revină însă în fruntea Ministerului Agriculturii în timpul guvernului PSD – ALDE, între ianuarie 2017 și noiembrie 2019, supraviețuind schimbării a doi premieri – Sorin Grindeanu și Mihai Tudose. După formarea coaliției PSD – PNL, Daea va reveni în funcția de ministru al Agriculturii, înlocuindu-l pe Adrian Chesnoiu în iulie 2022, după un scandal de corupție. Daea ocupă și în prezent funcția de ministru al Agriculturii și în total are la activ aproape 4 ani de zile.

Autor

  • Robert Manea

    Robert Manea este absolvent al Facultății de Științe Politice din cadrul Universității București și al European Academy of Diplomacy din Varșovia. Are o experiență de peste 7 ani în presa din țară, acoperind subiecte de politică internă și externă.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: