Partidul AUR a strâns în ultimii ani de zile o serie de milionari care finanțează masiv partidul, începând chiar cu președintele AUR, George Simion. În ciuda pretențiilor liderilor partidului de a poza în personaje reprezentative pentru cetățeanul România, realitatea e că AUR începe să semene tot mai mult cu un partid al marilor bogați. Iată cine sunt milionarii din partidul condus de Simion & Co.
George Simion
Presa scrie despre co-președintele AUR că are o avere de 2,1 milioane de lei. În vara lui 2022, George Simion s-a căsătorit. La nuntă au fost invitați mii de oameni iar Simion a strâns 400.000 de euro în dar de nuntă, bani pe care a fost nevoit să îi facă publici și în declarația de avere. Simion mai are și o indemnizație anuală de 141.000 de lei în Parlamentul României.
Până în 2020, moment în care AUR intră în Parlament, Simion nu a trăit pe cai mari, câștigând în jur de 5500 lei la firma deținută de prietenul și finanțatorul său, Dorin Marius Lulea, deloc întâmplător, propus de Simion la funcția de premier în cazul în care AUR ar câștiga alegerile parlamentare de anul acesta.
După ce a intrat în Parlament însă Simion a început să facă bani. În nici trei ani ca deputat, George Simion a raportat venituri de 694.474 lei (aproximativ 145.000 Euro). De aproape trei ori mai mari decât a câștigat în 9 ani ca director de marketing la firma prietenului și finanțatorului său, Marius Lulea. Astăzi Simion neagă că ar avea în conturi cifre atât de mari.
Mohammad Murad
Mohammad Murad, de origine libaneză, are o avere estimată la sute de milioane de euro. Revista Capital îl plasează pe Murad pe poziția 42 a celor mai bogați români, cu o avere de 170-210 milioane de euro, cu afaceri diverse în imobiliare și hoteluri. Printre afacerile sale se numără o rețea de restaurante, dar și cele aproximativ 20 de hoteluri. Unitățile sale au peste 10.000 de locuri, astfel că Murad a devenit cel mai mare operator turistic din țară.
La alegerile locale din 2024, Murad a fost curtat de AUR. Mai exact Mohammad Murad a fost candidatul AUR pentru conducerea Consiliului Județean Constanța. Murad nu a obținut însă nici o funcție publică. Liderii AUR nu s-au descurajat și l-au propus pe finanțatorul lor bogat în funcția de vicepremier cu atribuţii în domeniul turismului, în viitorul guvern AUR. Asta în ciuda faptului că milionarul și-a făcut averea tocmai exploatând potențialul, lucru care l-ar pune într-un evident conflict de interese.
Șerban Dimitrie Sturdza
Un alt bogat din AUR este Șerban Dimitrie Sturdza. Descendent al unui fost domnitor al Moldovei, Șerban Dimitrie Sturdza este un om de afaceri cu o carieră lungă în domeniul bancar și financiar. El a lucrat în trecut pentru bănci importante, cum ar fi J.P. Morgan și Lehman Brothers, și a fost implicat în multe tranzacții financiare majore. În ceea ce privește legăturile sale cu AUR, Sturdza a făcut mai multe declarații publice de sprijin pentru partid și a fost invitat să ia cuvântul la evenimente organizate de AUR.
Înainte de a obține un loc de europarlamentar pe listele AUR, la alegerile europarlamentare de anul acesta, Șerban Dimitrie Sturdza s-a „remarcat” prin donațiile generoase făcute partidului condus de Simion. Concret, acesta a donat partidului numai puțin de 48.793 lei. În ciuda faptului că e europarlamentar, Sturdza a denigrat în mod deschis Uniunea Europeană despre care spunea că este „o dictatură”. În cadrul unui discurs ținut la o conferință a Institutului de Studii Politice Conservatoare ”Mihai Eminescu”, controlat de AUR și la care participase și Cornel Petrișor, Sturdza s-a dezlănțuit, comparând în mod halucinant Uniunea Europeană cu Uniunea Sovietică:
„Nu mai e un secret că UE se află, azi, într-o criză gravă. Poate fi salvată, sau ne îndreptăm spre o Uniune Sovietică europeană?”, spunea acesta.
Potrivit declarației de avere depusă la Parlamentul European, Sturdza a încasat între 2021 și 2023 aproape 2,5 milioane de lei de la întreprinderea individuală a cărui titular este. Șerban Dimitrie Sturdza mai este și asociat unic la un restaurant și un hotel.
Gigi Becali
Noua achiziție a celor de la AUR este chiar patronul FCSB, Gigi Becali. Acesta a anunțat că va candida la alegerile parlamentare pentru un loc de deputat pe listele partidului condus de Simion. În primăvara acestui an, înaintea alegerilor europarlamentare din vară, Simion și Mihai Neamțu au mers la Becali cu mâna întinsă, cerând bani pentru finanțarea campaniei electorale.
„Avem nevoie de 4.000.000 euro”, spunea George Simion la vremea respectivă.
Posibilul ajutor oferit de Becali nu a trecut neobservat și acum omul de afaceri ar putea intra în Parlament pe listele AUR. Becali a mai cochetat în trecut cu politica. În 2000 a candidat pentru Camera Deputaților din partea unei asociații a italienilor din România, ratând cu puțin intrarea în Parlament. A preluat Partidul Noua Generație de la fondatorul acestuia, Viorel Lis, fost primar al Bucureștiului, devenind președinte al acestui partid la data de 10 ianuarie 2004. În anul 2004 a participat la alegerile pentru președinția României, fiind candidatul acestui partid. A obținut 1,77% din opțiunile de vot. La alegerile europarlamentare din 2007, s-a aflat pe prima poziție pe lista PNG, dar partidul său a obținut 4,85% din voturi; i-au lipsit 0,15% pentru trecerea pragului electoral.
Becali s-a aliat în trecut și cu alte figuri dubioase din zona extremei drepte. În 2009 a intrat în Parlamentul European pe lista Partidului România Mare, alături de Corneliu Vadim Tudor. În cele nouă luni până în martie 2010 a participat la numai 10 din cele 37 de ședințe în plen, fiind reprezentantul României cu cea mai slabă prezență, de numai 27%. La alegerile legislative din 2012 a candidat pentru un mandat de deputat în Colegiul 25 din București, pe din partea Uniunii Social-Liberale. El a fost ales cu majoritatea de voturi. După depunerea jurământului, Becali a fost numit membru în comisia juridică a Camerei Deputaților.
În 2013 Becali a fost condamnat la închisoare. Averea acestuia era estimată la 325-425 milioane de euro în 2022, potrivit revistei Capital.
Autor
-
Robert Manea este absolvent al Facultății de Științe Politice din cadrul Universității București și al European Academy of Diplomacy din Varșovia. Are o experiență de peste 7 ani în presa din țară, acoperind subiecte de politică internă și externă.
View all posts
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News