ANALIZĂ Cine sunt Sebastian Burduja și Gabriela Firea, candidații cu care PSD și PNL atacă Primăria Capitalei

Gabriela Firea și Sebastian Burduja
Gabriela Firea și Sebastian Burduja / sursa - colaj

PSD şi PNL au decis să candideze separat la Primăria Capitalei, renunţând astfel la candidatura lui Cătălin Cîrstoiu după 14 ore de negocieri şi după ce Cîrsoiu s-a aflat luni timp de peste cinci ore la Palatul Victoria, pentru discuţii. Ca urmare a acestei decizii, Gabriela Firea şi Sebastian Burduja revin în poziţiile de candidaţi pentru Primăria Generală, cei doi anunţându-şi, anterior desemnării lui Cîrstoiu.

Cine este Sebastian Burduja

Sebastian Burduja are o carieră politică destul de impresionantă. Până în august 2019 acesta a fost președintele și fondatorul partidului Platforma Acțiunea Civică a Tinerilor (PACT), lansat în ianuarie 2016. Acest partid a fuzionat cu PNL, iar Burduja a început să urce rapid treptele partidului. În august 2019, în cadrul Consiliului Național al Partidului Național Liberal, a fost ales Vicepreședinte PNL la nivel național. Totodată, este numit și președinte interimar al filialei PNL Sector 1. Această funcție politică o va ocupa până în februarie 2020, atunci când va fi ales președinte cu drepturi depline.

Sursă foto: Facebook / Sebastian Burduja

În Decembrie 2019 este desemnat ca Secretar de Stat în cadrul Ministerului Finanțelor Publice. Odată cu alegerile generale organizate în Decembrie 2020, devine deputat de București, funcție ce o deține în prezent.

După intrarea PNL la guvernare, Burduja a ocupat pe rând mai multe funcții cheie. Între 3 mai 2022 și 15 iunie 2023, acesta a ocupat funcția de ministru al cercetării, inovării și digitalizării. Ulterior a primit funcția de ministru al Energiei. Burduja este unul dintre cei mai vizibili miniștri din actualul cabinet și totodată unul dintre cei mai mediatizați. Pe întreg anul 2023, acesta s-a clasat pe locul al doilea, după Cătălin Predoiu, fiind menționat în 33.833 materiale jurnalistice. Sebastian Burduja a fost foarte implicat și în lupta împotriva edilului de la Sectorul 1, Clotilde Armand. Acesta a fost unul dintre cei mai vocali critici. Vizibilitatea reprezintă unul dintre cele mai importante elemente în cadrul campaniilor electorale, deși este un element aproape intangibil.

În ceea ce privește educația, potrivit CV-ului, Burduja a absolvit Universitatea Stanford din Statele Unite, cu specializarea principală în Politică și sub-specializări în Economie și Sociologie. Din 2008 până în 2011, și-a continuat studiile la Universitatea Harvard, fiind David Rubenstein⁠ Fellow și absolvind în paralel două programe de masterat: MBA la Harvard Business School și MPP la Harvard Kennedy School of Government. S-a distins în 2009 și 2010 prin rezultate academice deosebite, inclusiv distincțiile „First Year Honors” and „Second Year Honors”, acordată celor mai buni studenți la Harvard Business School. În 2016 devine doctorand la Academia de Studii Economice (ASE) și în 2019 obține titlul de Doctor în Economie și Afaceri Internaționale.

Burduja deține 2 terenuri agricole și două apartamente și o casă de locuit, aceasta în SUA, potrivit declarației sale de avere. El mai are totodată două autoturisme, un Chrysler CORDOBA și o Honda CBR. Deține de asemenea ceasuri și bijuterii în valoare de 9000 de euro.

Cine este Gabriela Firea

Gabriela Firea are o vastă experiență politică și administrativă. Firea este la al doilea mandat de senator, fiind prezentă în Parlamentul României din 2012. Aceasta a mai ocupat funcția de Primar General al Municipiului București între 2016 și 2020. La alegerile locale din 2016, Firea a câștigat fără drept de apel, cu 45,514%, învingându-l la scor pe Nicușor Dan, clasat pe locul al doilea cu 27,521%.

Gabriela Firea
Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

La alegerile locale din 2020, Firea a fost învinsă la limită de Nicușor Dan și asta mai ales datorită sprijinului pe care liberalii l-au acordat actualului edil. Dan a obținut 42% din voturi, în timp ce Firea a luat 38%, diferența dintre cei doi fiind foarte mică. Ulterior, Firea a deținut portofoliul Ministerului Familiei, între 2021 și 2023. A demisionat de la șefia acestui minister în 2023 ca urmare a scandalului azilelor groazei, deși Firea a declarat public că nu a fost implicată în niciun fel în acest scandal. Gestul a fost în mare măsură unul simbolic, dar care a dus la scoaterea temporară din cărți a acesteia pentru încă un mandat la Primăria Capitalei.

Ca și realizări în calitate de edil al Bucureștiului, Firea se poate lăuda cu finalizarea Podului Ciurel care avea ca scop fluidizarea traficului în Capitală, una dintre marile probleme ale Bucureștiului. Tot Firea a înființat 22 de companii municipale în 2017, iar în 2018 a demarat procedurile pentru achiziționarea unui număr de 100 de tramvaie noi pentru oraș.

Ca studii, Firea a absolvit Facultatea de Litere a Universității din București, la specializarea Bibliologie și Știința Informării (promoția 1997). A continuat cu pregătire postuniversitară și academică la Academia de Studii Economice: Mecanisme valutare și fiscale internaționale, Management bancar și bursier, precum și un curs de brokeraj. În ceea ce privește averea, aceasta deține 3 terenuri intravilane și o casă de locuit. Are un autoturism Mercedes din 2010 și bijuterii de 130.000 de euro. Firea mai deține și tablouri de peste 100.000 de euro.

Autor

  • Robert Manea este absolvent al Facultății de Științe Politice din cadrul Universității București și al European Academy of Diplomacy din Varșovia. Are o experiență de peste 7 ani în presa din țară, acoperind subiecte de politică internă și externă.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: