ANALIZĂ Clotilde Armand, trimisă în judecată. USR devine partidul „penalilor în funcții publice”

Sursa foto: Twitter
Sursa foto: Twitter

Clotilde Armand, primarul Sectorului 1, a fost trimisă în judecată de procurorii de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 în dosarul în care este acuzată că s-a numit singură manager de proiect într-un program anticorupție. Clotilde Armand şi-a depus joi candidatura pentru un nou mandat la Primăria Sectorului 1 din partea Alianţei Dreapta Unită.

Acuzațiile procurorilor

Dosarul a pornit de la o sesizare a Agenției Naționale de Integritate, care a acuzat-o pe Clotilde Armand că s-a autonumit manager de proiect și a exercitat simultan funcția de primar al Sectorului 1 și funcția remunerată de manager de proiect, nerespectând astfel dispozițiile art. 87, alin. (1), lit. k) din Legea nr. 161/2003.

Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 a anunţat joi trimiterea în judecată a primarului Sectorului 1, Clotilde Armand, pentru comiterea infracţiunii de „folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane”.

„Din materialul probator administrat în cauză a rezultat că, în perioada mai 2022 – august 2022, în calitate de Primar al Sectorului 1 din Municipiul Bucureşti, fiind în exercitarea atribuţiilor de serviciu, ca urmare a emiterii Dispoziţiei nr. 715/18.02.2022 prin care s-a desemnat manager al proiectului «Îmbunătăţirea capacităţii administrative locale privind dezvoltarea, implementarea şi promovarea măsurilor anticorupţie», cod proiect MySMIS 152134, cod SIPOCA 1151, în baza unei rezoluţii infracţionale unice, inculpata Armand Clotilde – Marie – Brigitte  a emis patru dispoziţii care au produs foloase materiale pentru sine, beneficiind de majorări ale indemnizaţiilor lunare în sumă de totală de 18.720 lei  (venituri brute)”, se arată într-un comunicat de presă remis joi de Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1.

Potrivit sursei citate, Clotilde Armand este acuzată că, pe 6 mai 2022, a emis Dispoziţia nr. 1708/06.05.2022 prin care, pentru timpul lucrat în luna aprilie 2022 în cadrul echipei de management a proiectului şi-a majorat indemnizaţia lunară cu suma de 3.744 lei, din care a încasat suma de 2.191 lei în contul personal, diferenţa de 1.533 lei reprezentând impozite şi contribuţii, fiind reţinută şi transferată de angajator la bugetul de stat.

De asemenea, potrivit procurorilor, în data de 7 iunie 2022, a emis Decizia nr. 2156 prin care, pentru timpul lucrat în luna mai 2022, şi-a majorat indemnizaţia lunară aferentă lunii mai 2022 cu suma de 5.616 lei, din care a încasat suma de 3.285 lei în contul personal, diferenţa de 2.331 lei reprezentând impozite şi contribuţii, fiind reţinută şi transferată de angajator la bugetul de stat.

Ancheta a mai arătat că, pe 5 iulie 2022, a emis Dispoziţia nr. 2517 prin care şi-a majorat indemnizaţia lunară aferentă lunii iunie 2022 cu suma de 3.744 lei, din care a încasat suma de 2.191 lei în contul personal, diferenţa de 1.533 lei reprezentând impozite şi contribuţii, fiind reţinută şi transferată de angajator la bugetul de stat, iar la 1 august 2022 a emis Dispoziţia nr. 2853/01.08.2022 prin care şi-a majorat indemnizaţia lunară aferentă lunii iulie 2022 cu suma de 5.616 lei. Din această sumă a încasat suma de 3.285 lei în contul personal, diferenţa de 2.331 lei reprezentând impozite şi contribuţii, fiind reţinută şi transferată de angajator la bugetul de stat.

USR devine partidul ipocriților

Situația edilului de la Sectorul 1 transformă de facto USR în partidul „penalilor în funcții publice”. De-a lungul anilor USR a bătut constant toba curățării clasei politice de persoanele cu probleme penale. Sloganul mult trâmbițat de USR era chiar „Fără penali în funcții publice”. Ca într-o ironie amară, scandalul în care este implicată Armand aduce sub lumina reflectoarelor exact ceea ce USR a promis să elimine: implicarea politicienilor în acțiuni de natură penală care subminează încrederea publică în instituțiile democratice.

Pentru Clotilde Armand, această acuzație nu reprezintă doar o problemă juridică. Armand trebuie să răspundă nu numai în fața instanței, ci și în fața electoratului, pentru a-și justifica continuarea mandatului său în funcția de edil al Sectorului 1. Asta cu atât mai mult cu cât Clotilde Armand şi-a depus candidatura pentru un nou mandat la Primăria Sectorului 1 din partea alianţei Dreapta Unită.

Mai presus de aceste aspecte individuale, scandalul Clotilde Armand pune sub semnul întrebării credibilitatea întregii mișcări politice din care face parte. USR, un partid care și-a construit o imagine publică pe angajamentul său față de transparență și anticorupție, se găsește acum în fața unei provocări grave pentru credibilitatea sa. Cum poate USR să-și mențină poziția morală și să-și păstreze credibilitatea în ochii cetățenilor atunci când unul dintre liderii săi se confruntă cu astfel de acuzații?

Amintim de asemenea că Armand nu este singură. În USR mai există personaje certate cu legea, așa cum este cazul fostului ministru al Sănătății, Vlad Voiculescu. Acesta este urmărit penal de către procurorii DNA, în dosarul vaccinurilor din pandemie. El este acuzat de săvârşirea infracţiunilor de: abuz în serviciu, cu consecinţe deosebit de grave (două fapte) și complicitate la abuz în serviciu, cu consecinţe deosebit de grave. Cu toate acestea, USR nu l-a exclus din partid, ci dimpotrivă l-a apărat și l-a inclus pe lista Alianței Dreapta Unită la alegerile europarlamentare pe un loc eligibil. Ținând cont de modul în care USR a reacționat în cazul lui Voiculescu ne putem aștepta ca partidul să facă scut și în jurul lui Clotilde Armand.

Autor

  • Robert Manea este absolvent al Facultății de Științe Politice din cadrul Universității București și al European Academy of Diplomacy din Varșovia. Are o experiență de peste 7 ani în presa din țară, acoperind subiecte de politică internă și externă.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: